Suomalainen järvimaisema keskikesällä

4 - 7 - 2023 - Uutiset

Vihreää siirtymää kiihdyttävä Insta Suomen vetyklusterin jäseneksi

Vihreän siirtymän projekteihin panostava ja useissa tulevaisuuden energian- ja lämmöntuotannon ratkaisuissa vahvasti mukana oleva Insta on liittynyt Suomen vetyklusterin jäseneksi.

– Vedyn ympärille rakentuu useampia erilaisia ekosysteemejä ja kumppanuuksia, joissa haluamme olla mukana. Merkittävänä tavoitteena on saada rakennettua kotimaisten toimittajien verkosto, jolla on merkittävä rooli ainakin Euroopan vety- ja vetyekosysteemitoimituksissa sekä vetypohjaisten tuotteiden, kuten e-metanolin valmistuksessa, kertoo Instan Smart Factory -yksikön johtaja Mika Riikonen.

Vetyklusteri on vetytaloutta ja vetyyn liittyvien ratkaisuiden vientiä vauhdittamaan perustettu yritysten ja toimialajärjestöjen verkosto, jossa on jäseniä jo yli 70. Mukana on monipuolinen joukko niin globaaleja, pk- kuin startup-tasoisiakin energia-, metsä-, teknologia- ja kemianteollisuuden yrityksiä.

Ilmastokriisi ja vallitseva geopoliittinen tilanne ovat muokanneet teollisuuden tarpeita ja investointeja sekä nostaneet vedyn ja sen jatkojalosteet uusiutuvien energiamuotojen keskiöön. Suomalaisyritysten yhteenliittymä Suomen vetyklusteri arvioi tiistaina julkistetussa vetystrategiaraportissa vetytalouden kehittämisen olevan Suomelle merkittävä taloudellinen mahdollisuus.

Vihreällä vedyllä on huomattava potentiaali päästöjä ja ilmastonmuutosta hillitsevänä energiaratkaisuna. Vihreää vetyä tuotetaan vedestä uusiutuvan energian avulla, ja sitä voidaan jatkojalostaa monipuolisesti muun muassa synteettisiksi polttoaineiksi.

Vetyteollisuus on vihreän energian ja energiaoptimoinnin ohella yksi Instan strategisista painopisteistä. Tavoitteena on vahvistaa vetyekosysteemin ympärille rakentuvaa tuote- ja palvelukyvykkyyttä ja parantaa sitä kautta teollisuuden tuottavuutta vastuullisella tavalla.

– Haluamme tukea asiakkaitamme laitteistojen kehittämisessä, valmistamisessa ja elinkaarenhallinnassa ja luoda järjestelmän, jossa asiakkaidemme tuottavuus olisi optimaalinen sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä, Riikonen kiteyttää.

– Erityisenä osaamisena on datan kerääminen ja analysointi kokonaistehokkuuden varmistamiseksi koko arvoketjussa sähköntuotannosta, vedyn ja sen jatkojalosteiden valmistamisesta ja loppukäyttäjien tarpeiden osalta.

Mika Riikosen mukaan Insta muodostaa parhaillaan yrityksen kehittämän, älykkään teollisen data-alustan ympärille erityisesti vetyteollisuutta palvelevaa ekosysteemiä yhteistyössä analytiikkapalveluita tuottavien palveluntarjoajien kanssa.

– Automaatiojärjestelmien kehityksessä otetaan jo huomioon analytiikan tarvitsemia mittauksia ja takaisinkytkentäoptioita.

Insta on muun muassa mukana energiakenttää mullistavassa P2X Solutionsin Harjavaltaan rakentamassa Suomen ensimmäisen vihreän vedyn tuotantolaitoksessa automaatiojärjestelmän sekä tuotannon ja jakelun tiedonhallintajärjestelmän kokonaistoimittajana. Insta toimittaa myös automaatiokeskukset sekä niihin liittyvät järjestelmälaitteet P2X Solutionsin vedyntuotantolaitoksen yhteyteen rakennettavaan, Q Powerin toimittamaan synteettisen metaanin tuotantolaitokseen.

Jaa artikkeli

Pysy alan aallonharjalla ja tilaa uutiskirjeemme

Tärkeimmät uutiset, inspiroivat artikkelit ja asiantuntijoidemme ajankohtaisia näkemyksiä eri toimialoilta sekä tietoa tulevista tapahtumistamme.

Hyväksy käyttöehdot. Käsittelemme tietojasi vastuullisesti.
Tutustu tietosuojaselosteeseemme.