P2X Solutionsin ja Instan sopimuksen teko

14 - 4 - 2023 - Uutiset

Insta mukana luomassa suomalaista teollisuushistoriaa – toimittaa P2X Solutionsin vihreän vedyn ja synteettisen metaanin tuotantolaitokseen automaatio- ja tiedonhallintajärjestelmän

Insta toimittaa Harjavaltaan rakennettavan vihreän vedyn ja synteettisen metaanin tuotantolaitoksen automaatiojärjestelmän sekä tuotannon ja jakelun tiedonhallintajärjestelmän.

Teknologiayhtiö Insta on tehnyt sopimuksen suomalaisen vihreän vedyn ja power-to-x-teknologian edelläkävijän P2X Solutionsin kanssa Harjavaltaan rakennettavan vihreän vedyn ja synteettisen metaanin tuotantolaitoksen automaatiojärjestelmän sekä tuotannon ja jakelun tiedonhallintajärjestelmän kokonaistoimituksesta.

– Panostamme Installa vihreän siirtymän projekteihin ja olemme olleet vahvasti mukana useissa tulevaisuuden energian ja lämmöntuotannon ratkaisuissa. P2X Solutionsin Harjavallan vetytehdas on edelläkävijä ja tärkeä avaus suomalaiselle vedyntuotannolle, ja olemme ylpeitä yhteistyöstämme tässä ainutlaatuisessa hankkeessa, kertoo Instan toimitusjohtaja Niklas Mattsson.

P2X Solutionsin Harjavaltaan rakentama laitos on Suomen ensimmäinen rakentamisvaiheeseen edennyt teollisen mittakaavan tuotantolaitos, jossa valmistetaan vetyä uusiutuvalla energialla tuotetun sähkön avulla. 20 megawatin tuotantolaitos vähentää valmistuttuaan Suomen hiilidioksidipäästöjä noin 40 tuhannella tonnilla vuodessa. Vihreän vedyn sekä synteettisen metaanin ohella sivuvirtoina syntyy teollisuuden tarvitsemaa happea ja lämpöenergiaa.

– Harjavallan laitoksemme edellyttää aivan uudenlaisia toiminnallisuuksia järjestelmältä. Valitsimmekin Instan automaatio- ja tiedonhallintajärjestelmän toimittajaksi, koska yhtiöllä on paitsi pitkäaikaista automaatio-osaamista, myös halua kehittää uutta, kertoo P2X Solutionsin toimitusjohtaja Herkko Plit.

Tuuli- ja aurinkovoimasähköllä tuotettavalla vedyllä on tärkeä osansa vihreässä siirtymässä sekä hiilineutraaliutta vuoteen 2035 mennessä tavoittelevan Suomen ilmasto- ja energiastrategiassa. Markkinoilla on kysyntää muun muassa vihreälle teräkselle, jonka tuottamisessa vedyllä on merkittävä rooli. Lisäksi vety on avainasemassa raskaan liikenteen polttoaineena.

Älykäs ja tietoturvallinen ratkaisu tukee vihreää siirtymää

Toimitettava kokonaisuus rakentuu Siemens-teknologioilla toteuttavasta tehdasautomaatiosta sekä pilvessä sijaitsevasta Microsoft Azure -pohjaisesta tiedonhallintajärjestelmästä.

Tiedonhallintajärjestelmä kokoaa yhteen eri järjestelmien tuottaman datan muodostaen älykkään ratkaisun, jonka avulla dataa ja analytiikkaa voidaan hyödyntää kaiken päätöksenteon ja suunnittelun tukena. Järjestelmäkokonaisuuden kyberturvallisuus varmistetaan kaikilla eri tasoilla alkaen tuotannon järjestelmistä aina pilviratkaisuihin asti.

Laitos valmistuu vuoden 2024 alkupuoliskolla

Yhteistyö on käynnistynyt suunnittelutöillä ja automaatiojärjestelmän käyttöönotto aloitetaan vuoden 2024 ensimmäisen neljänneksen aikana. Laitoksen arvioidaan valmistuvan vuoden 2024 ensimmäisellä vuosipuoliskolla. P2X Solutionsin hankkeen ohella Insta toimii Harjavallan Suurteollisuuspuistossa myös alueen yritysten sähköautomaation suunnittelu- ja projektikumppanina.

Insta on automaation, sähköistyksen ja turvallisen digitalisaation suunnannäyttäjä. Olemme edelläkävijä ja luotettava kumppani teollisuuden, puolustuksen, ohjelmistokonsultoinnin ja kyberturvallisuuden asiakkaillemme. Ainutlaatuiset ratkaisumme auttavat asiakkaitamme Suomessa ja maailmalla vahvistamaan kilpailukykyään tuottavuutta, turvallisuutta ja toimintavarmuutta parantamalla. Osaamisessamme yhdistyy syvällinen tietotaito ja asiakasymmärrys uusimpaan teollisen digitalisaation, analytiikan ja koneoppimisen tuntemukseen.

Kuvassa vasemmalta oikealle: P2X:n hankintapäällikkö Janne Lavanti, Insta Automationin liiketoimintajohtaja Jarkko Järvilehto, Insta Groupin toimitusjohtaja Niklas Mattsson, P2X:n projektijohtaja Ilkka Taka-aho, P2X:n toimitusjohtaja Herkko Plit, P2X:n projektipäällikkö Jari Hassinen sekä P2X:n VP, Business Development Tuomo Rinne.

Suomalaista teollisuushistoriaa. Kuvassa vasemmalta oikealle: P2X:n hankintapäällikkö Janne Lavanti, Insta Automationin liiketoimintajohtaja Jarkko Järvilehto, Insta Groupin toimitusjohtaja Niklas Mattsson, P2X:n projektijohtaja Ilkka Taka-aho, P2X:n toimitusjohtaja Herkko Plit, P2X:n projektipäällikkö Jari Hassinen sekä P2X:n VP, Business Development Tuomo Rinne.

Lisätietoja:

Insta

Jarkko Järvilehto
Liiketoimintajohtaja
Insta Automation Oy
etunimi.sukunimi (at) insta.fi

P2X Solutions

Herkko Plit
Toimitusjohtaja
P2X Solutions Oy
etunimi.sukunimi (at) p2x.fi

P2X Solutions on suomalainen vihreän vedyn ja Power-to-X-teknologian edelläkävijä. Vauhditamme vetymarkkinan syntyä kokonaisvaltaisesti ja innovatiivisesti arvoketjun kaikilla osa-alueilla. Toimimme vihreän vedyn ja synteettisen polttoaineen tuottajana ja jakelijana sekä toimitamme vetylaitoksen asiakaslähtöisesti tarvittaessa avaimet käteen -periaatteella. Muutamme maailmaa puhtaammaksi – yhdessä. https://p2x.fi/

media (at) insta.fi

Jarkko Järvilehto
Kirjoittaja

Jarkko Järvilehto

Liiketoimintajohtaja, Suunnittelu Insta Automation etunimi.sukunimi (at) insta.fi

Jaa artikkeli

Pysy alan aallonharjalla ja tilaa uutiskirjeemme

Tärkeimmät uutiset, inspiroivat artikkelit ja asiantuntijoidemme ajankohtaisia näkemyksiä eri toimialoilta sekä tietoa tulevista tapahtumistamme.

Hyväksy käyttöehdot. Käsittelemme tietojasi vastuullisesti.
Tutustu tietosuojaselosteeseemme.