Risto Stenfors

14 - 10 - 2022 - Osaajatarinat

Oivallukset ja oppiminen arjen energialähteinä

Energiateollisuuden elinkaaripalvelujen asiakkuuspäällikkö Risto Stenfors on työskennellyt Installa yli 10 vuotta. Tänä aikana hän on ehtinyt opiskella diplomi-insinööriksi, kehittää osaamistaan sekä tutustua moniin Suomen vesi- ja voimalaitoksiin. Uuden oppiminen jatkuu yhä, sillä toimiala kasvaa ja kehittyy vauhdilla.

Automaatio

Valmistuin sähkö- ja automaatiotekniikan insinööriksi Tampereen AMK:sta vuonna 2011. Olen aina ollut kiinnostunut tekniikasta sekä harrastanut nuoruudessani ohjelmointia, joten voidaan puhua luontaisesta taipumuksesta. Installe siirryin sähkökeskuksia valmistavasta yrityksestä vuonna 2012. Olin hakenut tänne jo opiskeluaikanani, ja tunsin itseni heti tervetulleeksi.

Työskenneltyäni neljä vuotta erilaisissa suunnittelutehtävissä, päätin lähteä opiskelemaan TTY:lle diplomi-insinööriksi. Kuten arvata saattaa, opintojen, työn ja perhe-elämän yhdistäminen oli ajoittain rankkaa, mutta vaivan arvoista. Insta tuki minua tavoitteeni saavuttamisessa – sain opiskella ja tehdä töitä niin paljon kuin ehdin. Valmistumiseni lähestyessä aloitin muutamien vesilaitosten asiakkuusvastaavan tehtävät. Kun Installe perustettiin energiateollisuuden elinkaaripalvelujen yksikkö vuonna 2021, siirryin sinne asiakkuuspäällikön tehtäviin ja sain muutamia energia-alan asiakkuuksia vastattavaksi.

Risto Stenfors

Monta rautaa tulessa

Projektimme ovat yksilöllisiä ja palvelumme kokonaisvaltaista. Sen lisäksi, että teemme sähkö- ja automaatiosuunnittelua, logiikkaohjelmointia sekä toteutamme valvomojärjestelmiä, hoidamme testaukset, käyttöönotot ja ylläpidon. Olen ollut mukana monenlaisissa projekteissa, kuten Kaupinojan vesilaitoksen valvomosuunnittelussa ja tehnyt Loimualle uuteen valvomoon erilaisia kehitys- ja ylläpitotöitä.

Energiasektorin digitalisaatio on tehnyt alasta monipuolisen – perinteisen automaatio-osaamisen ohella tarvitaan näkemystä datan hyödyntämisestä ja kyberturvallisuudesta. Koen, että Installa on hyvät edellytykset auttaa asiakkaitamme menestymään, sillä tunnemme koko ketjun alkaen kehittämistämme automaatiojärjestelmistä aina koneoppimiseen, tekoälyyn, pilviympäristöihin ja tietoturvaan. Emme myöskään ole sidonnaisia toimittajiin, vaan keskitymme ratkaisujen löytämiseen ja lisäarvon tuottamiseen.

Matkan varrella olen saanut oppia valtavan paljon. Olen esimerkiksi tehnyt logiikkaohjelmointia lähes kaikilla mahdollisilla alustoilla, opetellut käyttämään kenttälaitteistoja sekä perehtynyt erilaisten laitosten prosesseihin. Keskeisiä teknologioita työssäni ovat Siemensin TIA Portal -suunnitteluohjelmisto ja SIMATIC STEP7 -PLC-ohjelmointikieli. Asiakkuuspäällikkönä minulla on sekä tekninen että taloudellinen vastuu asiakkuuksistani. Tässä työssä pitää ymmärtää teknologiaa ja tulla ihmisten kanssa toimeen. Koska myymme monimutkaisia tuotteita monimutkaisiin ympäristöihin, yhteinen kieli ja palveleva asenne ovat ensisijaisen tärkeitä.

Energiaa arkeen

Koen, että oivallukset ja uuden oppiminen antavat energiaa arkeen. Siksi on hienoa, että Installa pääsee suuntautumaan haluamiinsa tehtäviin sekä etenemään urallaan laajalla skaalalla. Meillä voi esimerkiksi keskittyä suunnitteluun, vetää projekteja tai johtaa asiakkuuksia, esihenkilön tehtäviä unohtamatta.

Itselleni merkityksellinen työpäivä syntyy siitä, että pääsen ratkaisemaan konkreettisia ongelmia yhdessä toisten kanssa. Onnistumisen tunne on palkitseva silloin, kun näkee esimerkiksi laitteen tai prosessin toimivan halutulla tavalla. Merkityksen tunnetta lisää tieto siitä, että on päässyt antamaan oman panoksensa yhteiskunnalle tärkeän infrastruktuurin toimintaan.

Parasta vastapainoa työlleni antaa muun muassa retkeily ja valokuvaus. Installa työn ja vapaa-ajan erottaminen onnistuu, sillä henkilöstöä kunnioitetaan, työ on itseohjautuvaa ja puitteet hybridityöhön ovat kunnossa.

Risto Stenfors
Kirjoittaja

Risto Stenfors

Jaa artikkeli

Pysy alan aallonharjalla ja tilaa uutiskirjeemme

Tärkeimmät uutiset, inspiroivat artikkelit ja asiantuntijoidemme ajankohtaisia näkemyksiä eri toimialoilta sekä tietoa tulevista tapahtumistamme.

Hyväksy käyttöehdot. Käsittelemme tietojasi vastuullisesti.
Tutustu tietosuojaselosteeseemme.