Valtran Siuntio T-Series-traktori

7 - 9 - 2022 - Referenssit

Valtra varmisti tuotantonsa häiriöttömyyden Instan avulla – toimitus sisälsi myös simulointiympäristön

Valtran Suolahden tehtaan kokoonpanolinjan automaatiouudistuksen taustalla oli tarve luoda selkeä, muunneltava ja laajennettava integrointipohja tulevia laajennuksia silmällä pitäen. Pohjoismaiden traktorinvalmistuksen markkinajohtaja halusi myös varmistaa tulevaisuuden tuotantonsa häiriöttömyyden sekä rakentaa yhteisen valvomon tehtaan kunnossapitoa varten. Ohjausjärjestelmän toimivuus varmistettiin mallinnetun simulaation avulla.

ModernisointiAutomaatioDataValvomoDigitaalinen kaksonen

Valtra on Suomessa toimiva yhdysvaltalaiseen AGCO-konserniin kuuluva traktoreiden ja maatalouskoneiden valmistaja, jonka koneita myydään yli 75 maassa. Pohjoismaiden markkinajohtaja on valmistanut traktoreita vuodesta 1951.

Suolahden tehtaan kokoonpanolinja on toiminut loppukesästä 2021 alkaen Instan kokonaistoimituksena uudistaman automaation voimin. Toimitus sisälsi ohjausjärjestelmän, anturoinnin, tehdasjärjestelmiin tehtyjen liityntöjen, keskusten ja asennusten lisäksi tehdaskoestusvaiheeseen ja jatkokäyttöön suunnitellun simulointiympäristön.

Valtran Siuntio T-Series-traktori

Lyhyt käyttöönottoaika taklattiin yhteistyössä

Uudistuksen taustalla vaikuttivat kunnossapito-osaston sähköautomaatiopuolen työnjohtaja Mikko Koskisen sekä tuotannonkehitysinsinööri Antti Siekkisen mukaan aiemman ohjauksen heikentynyt varaosasaatavuus, tarve varmistaa tulevaisuuden tuotannon häiriöttömyys sekä halu rakentaa tehdasvalvomo linjan kunnossapitoon.

Suurimpana syynä uudistukselle toimi tulossa oleva uusi maalaamo.

– Olimme uudistamassa maalaamoamme, ja tahdoimme tätä varten järjestelmään hyvän integrointipohjan. Koska vanhaa linjanohjausta oli muutettu ja laajennettu monta kertaa, eikä dokumentaatio ollut pysynyt kaikissa muutoksissa mukana, uuden laajennuksen tai integraation tekeminen silloisen järjestelmän pohjalle olisi ollut riski. Päädyimme uudistamaan ensin linjanohjauksen, jotta saimme selkeän, muunneltavan ja laajennettavan pohjan, josta lähteä liikkeelle, Koskinen selittää.

Haastetta projektiin toi paitsi vanhan ohjausjärjestelmän puutteellinen dokumentaatio, myös se, ettei käyttöönotolle ollut varattu aikaa kuukauttakaan. Koska käytössä oli vain yksi tuotantolinja, pitkät seisakit eivät olleet mahdollisia. Hyvällä yhteistyöllä ja projektinhallinnalla aikataulutavoitteissa onnistuttiin.

– Ykkösjuttu linjanuudistuksessa oli, että traktorinvalmistus ei saa missään tapauksessa häiriintyä. Lyhyttä käyttöönottoaikaa taklattiin aloittamalla asennuksia jo etukäteen. Koska päiväsaika oli tuotantoaikaa, ja sähköasennusten tekeminen silloin olisi ollut käytännössä mahdotonta tai hyvin tehotonta, löysimme yhteistyössä ratkaisun tehdä asennukset hyvin pitkälle iltavuorossa, Siekkinen kertoo.

Järjestelmän toimivuus varmistettiin mallinnetulla simulaatiolla

Ennen ohjausjärjestelmän asentamista kokoonpanolinjan toimivuus sekä liitynnät muihin tehtaan järjestelmiin varmistettiin tehdaskoestusvaihetta varten luodulla simulointiympäristöllä.

– Tärkeä ja kenties suurin syy simulaatiolle oli, että saimme sen kautta testattua rajapinnat MES-järjestelmäämme ja muutamaan muuhunkin järjestelmään etukäteen, Siekkinen kertoo.

Linja on sittemmin käynyt jo yli puoli vuotta tuottaen paljon historiadataa. Tätä hyödyntämällä mallinnusympäristöä voidaan käyttää tulevaisuudessa linjan digitaalisena kaksosena.

– Valvomo-ohjelmiston päälle rakennetulla ympäristöllä pyöritetään kokoonpanolinjaa ja voidaan simuloida erilaisia tapahtumia. Vaikka simulaatioympäristön pääasiallisena käyttötarkoituksena oli käyttöönoton simulointi, sitä voidaan jatkossa hyödyntää tulevaisuuden muutosten testaamisessa ennen niiden siirtämistä tuotantoympäristöön, Koskinen täydentää.

Historiadata tarjoaa pääsyn ongelmien juurisyihin

Uudistuksen yhteydessä kokoonpanolinjan viereisille työkaluvarsistoille lisättiin valvontoja ja hätä-seis-painikkeita, millä parannettiin linjan turvallisuutta. Järjestelmän keräämästä datasta taas on hyötyä ongelmanratkaisussa.

– Saamme tällä hetkellä paremmin kaikista tilanteista kiinni. Valvomoomme kertyvästä historiatiedosta saadaan mahdollisten ongelmien juurisyitä kaivettua esiin paljon paremmin, Koskinen kertoo.

Koskinen ja Siekkinen kertovat olevansa tyytyväisiä uuteen ohjausjärjestelmään sekä Instaan.

– Insta on vahva organisaatio, jolla on resursseja suunnittelutyöhön ja muuhun siten, että asioita voidaan toteuttaa lyhyessäkin ajassa, Koskinen kuvailee.

– Pidän Instaa tämän projektin myötä luotettavana kumppanina. Saimme, mitä tilasimme, ja toimittaja toimitti, mitä oli luvannut. Projekti meni alusta lähtien hyvässä hengessä. Installa oli omat tiukat vaateensa ja toimintamallinsa, mikä toimi kanssamme hyvin. Näen vahvuutena Instan monipuolisen osaamisen ja kokemuksen monelta teollisuuden alalta, ja nähdäksemme voimme hyvinkin tilata Instalta lisääkin työtä, Siekkinen kiittelee.

Marko Hänninen

Yksikönpäällikkö, Koneistot ja näyttämöt
Teollisuus & Infra
Insta Automation
Tampere
etunimi.sukunimi (at) insta.fi

Lue lisää

Marko Hänninen
Kirjoittaja

Marko Hänninen

Yksikönpäällikkö, Koneistot ja näyttämöt Teollisuus & Infra etunimi.sukunimi@insta.fi

Jaa artikkeli

Pysy alan aallonharjalla ja tilaa uutiskirjeemme

Tärkeimmät uutiset, inspiroivat artikkelit ja asiantuntijoidemme ajankohtaisia näkemyksiä eri toimialoilta sekä tietoa tulevista tapahtumistamme.

Hyväksy käyttöehdot. Käsittelemme tietojasi vastuullisesti.
Tutustu tietosuojaselosteeseemme.