Suomen Kansallisoopperan ja -baletin päänäyttämöllä

16 - 11 - 2023 - Referenssit

Pitkä yhteistyö takaa taianomaista näyttämömekaniikkaa Oopperan päänäyttämölle

Suomen kansallisoopperan ja -baletin päänäyttämön näyttämömekaniikan ohjausjärjestelmän päivityksessä kokonaisuus kehitettiin sujuvaksi yhdessä näyttämöoperaattorien kanssa. 250 näyttämötekniikan konetta sisältävää kokonaisuutta voi nyt ohjata sujuvasti ja käyttövarmasti yhdestä valvomosta käsin. Onnistuneen uudistuksen kulmakivinä olivat avoin keskusteluyhteys ja pitkäaikainen yhteistyö.

Oopperan kummitus -musikaalissa valaisinkruunu lentää kohti kattoa alkusävelten kajahtaessa, kun peruskorjatun Oopperatalon päänäyttämön kulisseissa liikutellaan kahta nostinta synkronisesti eri suuntiin. Päänäyttämön, lämpiön ja aulatilojen peruskorjaus on loppukesällä 2023 saatu päätökseen. Taianomaisen liikkeen taustalla toimii Whisper-järjestelmällä ohjattu, uudistettu näyttämömekaniikka.

Päänäyttämön tekniikka, pari tuhatta valaisinta, pesuhuoneet ja viemärit on uusittu kuluneen kesän aikana tiukassa aikataulussa. Kesän kokonaisuutta rakennuttaneen Senaatti-kiinteistöjen rakennuttajapäällikkö Kasperi Koimäen mukaan hanke oli todella suuri suhteessa siihen käytettyyn aikaan, mutta aikatauluttamiseen oli kuitenkin valmistauduttu jo noin kahden vuoden ajan. Päänäyttämön peruskorjaus toteutettiin A-Insinöörien tuottamana projektinjohtopalveluna, ja näyttämömekaniikan ohjausjärjestelmään liittyvistä töistä vastasi Insta – alan markkinajohtaja Suomessa.

Mittava peruskorjaus vuonna 2007 keskittyi käyttövarmuuden varmistamiseen

Suomen Kansallisooppera ja -baletti saavuttaa tänä vuonna 30 vuoden merkkipaalun. Rakennusta ryhdyttiin suunnittelemaan jo 70-luvulla, ja se avattiin yleisölle vuonna 1993. Suomen kansallisoopperan ja -baletin tuotantojohtajan Timo Tuovilan mukaan kuitenkin jo pian valmistumisen jälkeen huomattiin, että muutoksia tarvittiin.

– Erityisesti teatteritekniikassa huomattiin tarpeita nykyhetkeä ja tulevaisuutta ajatellen, minkä pohjalta jo 2004 lähdettiin suunnittelemaan päänäyttämölle mittavaa teatteritekniikan peruskorjausta, teknisestä palvelusta, kiinteistöstä ja turvallisuudesta vastaava Tuovila taustoittaa.

Tuovila kertoo, että yksi keskeisimmistä kriteereistä urakoitsijaa kilpailutettaessa oli 100 % käyttövarmuuden varmistaminen. Kansallisooppera ja -baletti haki luotettavaa kumppania sekä mekaniikan että ohjausjärjestelmän osalta. Vaikka Insta ei vielä siinä vaiheessa ollut kokenut teatteritekniikan toimija, kokemus vaativista teollisuusautomaatiotoimituksista vakuutti.

Lievän peruskorjauksen sijaan päädyttiin täydelliseen muutokseen. Yläkoneisto hoitosiltoineen ja nostimineen purettiin ja uusi asennettiin. Peruskorjaus toteutettiin vuonna 2007, Tuovilan mukaan ehkä maailman tiukimmassa aikataulussa – puolentoista vuoden urakka kuudessa kuukaudessa.

– Yhä lähes 20 vuoden jälkeen kumppanivalintamme on osoittautunut oikeaksi, Tuovila summaa.

Näyttämömekaniikan kulmakivinä toimintavarmuus ja käytettävyys

Näyttämömekaniikalla liikutetaan lavasteita, esiintyjiä tai muita esitysten elementtejä kuten katosta riippuvia nostimia, lattianostimia tai pyörönäyttämöitä. Automaation avulla yhä suurempia ja painavampia lavastuselementtejä voidaan ajaa tarkasti ja nopeasti. Järjestelmään voidaan ohjelmoida toimintoja, joiden toteuttaminen perinteisimmin olisi mahdotonta.

Koska sähkötekniikka vaatii uudistamista käyttövarmuuden takaamiseksi noin 15–20 vuoden välein, vuonna 2023 Oopperatalon päänäyttämön uusi modernisointi oli ajankohtainen.

– Kun aloitimme kilpailutuksen jälkeen yhteistyön Instan kanssa, yrityksen slogan Lupa luottaa vaikutti alkuun yrityssloganilta muiden joukossa, mutta osoittautui lupaukseksi, joka on aidosti täyttynyt. Oli selvää, että Insta tulee jatkamaan yhteistyötä kanssamme uusimalla vuoden 2023 peruskorjauksessa paitsi sähkökomponentit, myös kehittämällä koko näyttämömekaniikan ohjauksen yhdessä näyttämöoperaattoriemme kanssa, Tuovila kertoo.

Näyttämötilaa muokattiin toimivammaksi muun muassa olemassa olevia kulkusiltoja purkamalla, millä saatiin tilaa uusille nostimille sekä taustakankaille. Orkesterinostin rakennettiin kokonaan uusiksi, ja sen aiemmin erillään ollut ohjausjärjestelmä liitettiin näyttämömekaniikkaa ohjaavaan Whisper-ohjausjärjestelmään. Ohjausjärjestelmään on liitetty kaikkiaan noin 250 näyttämötekniikan konetta, ja kokonaisuutta voi nyt ohjata pääoperaattorin voimin yhdestä valvomosta käsin.

Ohjausjärjestelmä Whisperin älykkääseen käyttöliittymään ja turva-automaatioon perustuva neljännen sukupolven versio julkaistiin vuonna 2021. Se pohjaa uusimpiin web-teknologioihin, joten käyttöliittymä voidaan räätälöidä asiakastarpeita vastaavaksi. Esitystekniikkaa varten ergonomisesti muotoilluilla langallisilla ja langattomilla ohjaimilla esitysten luominen käy sujuvasti.

– Toissa vuonna toteutettu Alminsalin peruskorjaus oli näyttämömekaniikkaprojekteistamme ensimmäinen, johon uusi Whisper-ohjausjärjestelmä toimitettiin. Tuolloin siitä muotoiltiin parhaiten Oopperaa palveleva ohjausjärjestelmä, mistä on hyödytty tänäkin kesänä – otettu kaikki oppi irti, jotta Whisperistä saadaan päivitettyä päänäyttämölle maailman paras ja Oopperaa täysin palveleva versio, uudistusta luotsannut Instan projektipäällikkö Aleksi Nurmi kertoo.

– Näyttämömekaniikan kulmakivinä ovat toimintavarmuus ja käytettävyys. Toimintavarmuudesta huolehdimme kahdennetulla järjestelmällä ja ympärivuorokautisella puhelintuella, etäyhteyksillä ja varaosapalvelulla. Kriittiset komponentit on kahdennettu, jolloin järjestelmä kestää yksittäisen komponentin vikaantumisen. Käytettävyys muodostuu räätälöidystä ohjausjärjestelmästä, jolla eri käyttäjät pääsevät ajamaan tarpeensa mukaan eri laitteita ja muuttamaan eri parametrejä. Sitä parantavat myös Instan valmistamat ohjaimet, joita on erilaisia eri käyttötarkoituksiin.

Turvaominaisuuksia ovat muun muassa hätä-seis-painikkeet, porttien sekä ovien turvarajat ja rajakytkimet sekä leikkaantumisvaaran, ylikuorman sekä ylinopeuden valvonta. Kahdennetut, valvotut jarrut pystyvät pysäyttämään yli 125 prosentin ylikuorman ja mekaaniset rajat estävät koneen ajamisen alueelle, jossa se voisi rikkoutua.

– Järjestelmät ovat produktiossa keskeisessä osassa. Yksittäinenkin nostimen häiriö voi aiheuttaa sen, että esitys joudutaan jopa perumaan ja yleisö lähettämään kotiin. Näyttämömekaniikan järjestelmässä on yli toistasataa akselia tai robottia, joiden pitää toimia luotettavasti. Ohjauksen pitää olla joustavaa ja nopeaa, koska joka ikinen produktio on prototyyppi, Tuovila painottaa.

Tietotaitoa siirrettiin käyttäjille jo urakan aikana

Installa on yli 20 vuoden kokemus näyttämöteknisistä urakoista. Koneistojen ohjaustekniikka on sen aikana kehittynyt merkittävästi: nostimet toimivat nopeammin ja tarkemmin ja käsikäyttöisistä tai yksinkertaisista sähköisistä ohjausjärjestelmistä on siirrytty tietoteknisesti ohjattuun näyttämöautomaatioon ja näyttämöitä varten kehitettyihin ohjausjärjestelmiin.

Vuoden 2023 uudistuksessa teknisenä haasteena Nurmen mukaan oli talon suuri laitemäärä, minkä vuoksi kehitettiin erilaisia verkkoratkaisuja, jotta kokonaisuus saadaan toimimaan hyvin. Nurmi on todella tyytyväinen kaikkien osapuolten toimintaan uudistuksessa.

– Parasta yhteistyössä on ollut avoin keskusteluyhteys sekä koko henkilökunnan mukana olo projektin eri vaiheissa. Tästä on paljon hyötyä, sillä laitteisto pystyttiin toteuttamaan käyttäjien toiveita mukaillen, ja tietotaitoa laitteistosta saatiin siirrettyä käyttäjille sekä huolto-osastolle jo urakan aikana. Tämän seurauksena käyttöönotto onkin sujunut nopeasti ja helposti, Nurmi kertoo.

Myös Tuovila puhuu lämpimästi yhteistyöstä Instan kanssa.

– Instaan on pystynyt luottamaan koko tämän ajan vuoden 2007 remontista alkaen, jolloin yhdessä selvittiin erittäin tiukassa aikataulussa. Jos tämän jälkeen meillä ollut vähänkin häikkää järjestelmässämme, 24/7-tuki on toiminut erinomaisesti, Tuovila kiittelee.

– Jos muu yhteiskunta on ottanut digiloikkaa viimeisen 20–30-vuoden aikana, niin on tehnyt myös teatteritekniikka, joka käsittää näyttämömekaniikan ohella valon, äänen ja videon. Viime vuosina on tapahtunut mullistavia muutoksia, kuten projisoinnit, image mappingit ja immersiivinen teknologia – lokalisointi ja niin edelleen. Voidaan sanoa, että vain taivas on rajana. Myös hologrammit ovat mahdollisia tänä päivänä, Tuovila visioi.

– Tulevaisuutta on myös se, että liike, kuva ja ääni tulevat yhdistymään yhä vahvemmin, jolloin järjestelmiä integroidaan yhä enemmän. Siitä meillä on jo tehty muutamia betatestejä Instan kanssa.

Jaa artikkeli

Pysy alan aallonharjalla ja tilaa uutiskirjeemme

Tärkeimmät uutiset, inspiroivat artikkelit ja asiantuntijoidemme ajankohtaisia näkemyksiä eri toimialoilta sekä tietoa tulevista tapahtumistamme.

Hyväksy käyttöehdot. Käsittelemme tietojasi vastuullisesti.
Tutustu tietosuojaselosteeseemme.