Insta Valmet Naistenlahti 3

19 - 2 - 2023 - Referenssit

Naistenlahti 3 – Insta instrumentoi Tampereen tärkeimmän ympäristöinvestoinnin

Insta toimitti instrumentointiasennukset Tampereen tärkeimpään ympäristöinvestointiin, Naistenlahti 3 -biokattilalaitokseen. Asennusurakan onnistumista täysin uusiutuvilla polttoaineilla toimivaan kattilalaitokseen siivittivät joustavuus, kokemus ja hyvä yhteistyö Valmetin kanssa.

Automaatio

Tampereen Sähkölaitos on vuonna 1888 perustettu moderni energiakonserni, joka tuottaa kotimaista, uusiutuvaa energiaa ja kehittää tulevaisuuden energiaratkaisuja. Yritys aikoo vähentää hiilidioksidipäästöjään 95 prosenttia verrattuna vuoteen 2010 ja kasvattaa uusiutuvien polttoaineiden määrän 90 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä.Naistenlahti 3 on Tampereen Sähkölaitoksen suurin investointi sen vihreässä siirtymässä kohti hiilineutraaliutta. Uusi voimalaitos tuottaa energiaa uusiutuvilla polttoaineilla, ja sen käyttöönotto vähentää 20 prosenttia koko Tampereen hiilidioksidipäästöistä.   

Ytimessä sähköä ja lämpöä tuottava CFB-kattila

Teknisen käyttöikänsä päähän tulleen Naistenlahti 2 -voimalaitoksen korvaava uuden ajan biokattilalaitos on höyryteholtaan 191 megawattia. Se tulee tuottamaan pääasiassa kaukolämpöä, peräti 50 prosenttia koko kaupungin kaukolämmöstä vuosittain. Pääpolttoaineenaan Naistenlahti 3 käyttää uusiutuvaa metsäperäistä biomassaa, kuten metsähaketta ja metsäteollisuuden sivutuotteita. Jyrsinturve jää vain varapolttoaineeksi, minkä seurauksena lentotuhkan määrä vähenee huomattavasti. 

Voimalaitoksen sydämessä on Valmetin kiertoleijuteknologiaan perustuva CFB-kattilalaitos, joka toimii peruskuormalaitoksena kaukolämmöntuotannossa syyskuusta kesäkuuhun. Laitoksen konsepti perustuu yhdistettyyn sähkön- ja lämmöntuotantoon (CHP), jossa hyödynnetään olemassa oleva höyryturbiini ja sen apujärjestelmät. Insta toimitti kattilalaitoksen instrumentointiasennukset koestettuna.  

– Instan kokonaisuuteen sisältyi instrumentointiasennusten ohella myös kamerajärjestelmän, ICT-tietoliikenneverkon sekä paloilmoitinjärjestelmän asennukset. Kyseessä oli Valmetin avaimet käteen -toimitus – me toimitimme kenttälaitteet ja yhteet, ja Insta hoiti siitä sitten loput, Tatu Ilonen, Valmetin EI&C Project Engineer kertoo.

Instan ja Valmetin henkilöt Naistenlahti 3 -biovoimalaitoksessa putkien keskellä

Aikataulujen pitäminen ja joustavuus olivat avainasemassa

Naistenlahti 3:n rakennushanke käynnistyi toukokuussa 2020. Instan osuuden vuoro koitti marraskuussa 2021, ja työt jatkuvat lisä- ja muutostöillä helmi–maaliskuuhun 2023. Kokonaisuus on sujunut Instan työnjohtajan Janne Ukonahon mukaan hyvin, ja väkeä on ollut työmaalla enimmillään 22 henkeä.  

Sekä Ukonaho että Ilonen kuvailevat työmaa-aluetta logistisesti haasteelliseksi. Tämä ei yllätä: uusi kattilalaitos rakentui Naistenlahti 2 -rakennuksen ja Näsijärven väliin, jossa tilaa on niukalti. 

– Layout oli todella ahdas, ja alueella toimi monia urakoitsijoita ja toimijoita. Jos esimerkiksi Instan kontit olisivat tulleet ei-sovittuna aikana, vaikka tunnin myöhässä, logistiikkavastaavamme olisi joutunut käännyttämään ne takaisin ja asialle olisi täytynyt sopia uusi ajankohta, Ilonen havainnollistaa. Tarvikkeita ja keskuksia varastoitiinkin Ukonahon mukaan työmaan lisäksi Sarankulmassa ja Messukylässä. 

Ilonen kertoo, kuinka projektin kiireellisimmän ajan siirtyminen kesäkuukausille aiheutti pientä sumplimista. Tästäkin kuitenkin selvittiin hyvin, ja Valmetin koekäyttö pääsi aloittamaan asiansa ajallaan. 

Instan asentaja asentamassa instrumentteja Naistenlahti 3 -biovoimalaitoksessa

Instan valtteina laatu ja kyky toimia haasteellisissa kohteissa

Instan valintaan asennuskumppaniksi vaikutti Ilosen mukaan mielikuva kohteen haastavuudesta ja aiempien yhteisten projektien pohjalta muodostunut kokemus Instan laadusta. Painoarvoa oli myös sillä, että Insta on toiminut Tampereen Sähkölaitoksen kanssa ennenkin.  

Ilonen antaa kiitosta Installe erityisesti joustavuudesta sekä työn ja resurssien organisoinnista työmaalla. Huomautettavaa ei hänen mukaansa ollut myöskään kolmansilla osapuolilla.

– Instan vahvuus on ehdottomasti työn johdossa paikan päällä. Asioissa ollaan joustavia ja osataan sumplia väki oikeaan aikaan ja pyyntien mukaan sinne, mikä on tilanteen mukaista. Toinen asia on kavereiden ammattitaito – se, mitä on luvattu, tehdään, ja siististi, Ilonen summaa.

Kiinnostuitko sähkö-, instrumentointi- ja automaatioasennuspalveluistamme? Lue lisää:

Asennus

 

Mistä on kyse?

Tampereen Sähkölaitoksen Naistenlahti 3 on uuden ajan biolaitos, noin 160 miljoonaa euroa maksava suurinvestointi yhä kestävämpään energiantuotantoon. Ympäristöystävällinen, kaukolämpöä ja sähköä tuottava CFB-kattilalaitos vähentää hiilidioksidi- ja savukaasupäästöjä ja vakauttaa kaukolämmön hintaa. Kattilan polttoaineteho on 208 megawattia, sähköteho 60 megawattia ja kaukolämpöteho n. 160 megawattia. 

Insta toteutti Valmetin toimittamaan kiertoleijuteknologiaan perustuvaan CFB-kattilalaitokseen instrumentointiasennukset, minkä lisäksi kokonaisuuteen sisältyivät kamerajärjestelmän, ICT-tietoliikenneverkon sekä paloilmoitinjärjestelmän asennukset.

Haastetta asennusprojektiin toivat työmaa-alueen ahtauden ohella alueella samanaikaisesti toimivat useat urakoitsijat. Instan vahvuutena onnistuneessa toimituksessa olivat laatu, aikataulujen pitäminen, joustavuus ja asiakkaan tuntemus. 

Petri Kehusmaa
Kirjoittaja

Petri Kehusmaa

Projektipäällikkö, Asennus Insta Automation etunimi.sukunimi (at) insta.fi

Jaa artikkeli

Pysy alan aallonharjalla ja tilaa uutiskirjeemme

Tärkeimmät uutiset, inspiroivat artikkelit ja asiantuntijoidemme ajankohtaisia näkemyksiä eri toimialoilta sekä tietoa tulevista tapahtumistamme.

Hyväksy käyttöehdot. Käsittelemme tietojasi vastuullisesti.
Tutustu tietosuojaselosteeseemme.