Kotkan Kaupunginteatterin toiminnan juuret ulottuvat vuoteen 1908, jolloin Kotkan Työväen Teatteri perustettiin. Vuodesta 1948 teatteri on toiminut Keskuskadulla entisessä suojeluskuntatalossa, jonka Suuren näyttämön ja Naapuri-nimisen pienen näyttämön lisäksi sillä on näyttämö myös ravintola Kairossa. Teatterin ohjelmistoon kuuluvat niin suomalainen näytelmäkirjallisuus kuin musiikkiteatterikin.

Instan yksikönpäällikkö Olli Järvenpää ja Kotkan Kaupunginteatterin näyttämöpäällikkö Ari Malmi 362-paikkaisen Suuren näyttämön lavalla.
Ennen vuosien 2004–2005 laajennusta ja peruskorjausta, jossa Insta toimitti teatterin Suurelle näyttämölle näyttämömekaniikan ja ohjausjärjestelmän, tilat vastasivat 60-luvun vaatimuksia.
– Täällä oli 60-luvun alusta peräisin oleva vastapainotettu, käsikäyttöinen 30 tangon köysistö ja kaksinopeuksinen pyörönäyttämö. Kun entinen suojeluskuntatalo saneerattiin 60-luvulla teatterin tarpeisiin, se oli tuolloin nykyaikainen ja hyvä, mutta vuosikymmenten jälkeen köysistö ja tekniikka olivat jo vaarallisessa kunnossa. Työturvallisuutta ei käytännössä ollut, ja vastapainokelkat ja painot saattoivat huonosti laitettuina jopa tipahtaa, näyttämöpäällikkö Ari Malmi kertoo.
Remontti oli välttämätön, ja hanke käynnistettiin monien vaiheiden jälkeen vuodenvaihteessa 2003–2004.

Naapuri-näyttämön parvella. Nimensä mukaisesti teatterin naapurikiinteistössä sijaitseva pienempi näyttämö on entinen elokuvateatteri, joka on profiloitunut nykyteatterin, pienempimuotoisen ja kokeilevan teatterin esittämiseen.
Järjestelmä osoittautui luottamuksen arvoiseksi
Turvallisuuden ohella toinen näyttämömekaniikan keskeinen vaatimus on luotettavuus. Ratkaisun on toimittava, illasta toiseen.
Luotettavuus mietitytti Malmin mukaan myös Kotkan Kaupunginteatterin väkeä, etenkin, kun näyttämömekaniikan ohjausjärjestelmiä ei tuolloin ollut käytössä kuin muutamalla suurella teatterilla.
– Silloin 2000-luvun alussa olimme ensimmäisten teattereiden joukossa, joissa tehtiin isoja saneerauksia. Mukana kulki kauhuskenaario: mitä tapahtuu, jos järjestelmät hajoavat ja esitykset joudutaan perumaan, Malmi muistelee.
– Vanhempi kaarti vähän puhui, että pitäisikö osa köysistöistä kuitenkin jättää käsikäyttöiseksi, mutta onneksi tajuttiin, ettei sellaisen miettimisessä ole järkeä.
Ratkaisu on osoittautunut luottamuksen arvoiseksi.
– Olemme reilun 20 vuoden aikana joutuneet keskeyttämään näytöksen teknisten ongelmien takia yhden ainoan kerran, kun pyörönäyttämö ei lähtenyt pyörimään. Syynä olivat huoltoluukkujen turvakytkimet, ja poistamalla luukku ja asettamalla se takaisin pääsimme jatkamaan esitystä, Malmi kertoo.
– Jos meillä on esityksiä Suurella näyttämöllä vuodessa keskimäärin 150, ja 20 vuoden aikana yksi näytös joudutaan keskeyttämään, niin järjestelmän luotettavuusprosentti on aika korkea – kyllähän se aika maaliin sitten meni.

Köysiullakolla keskuksilla on optimaaliset olosuhteet – lämpötila on tasainen ja tilaa riittää.
Ylläpito- ja elinkaarisopimus varmistaa järjestelmän toimivuuden
Ohjausjärjestelmä ja laitteisto ovat osoittautuneet pitkäikäisiksi. Järjestelmän toimivuuden varmistamiseksi teatterilla on Instan kanssa ylläpito- ja elinkaarisopimus, joka täyttää sekä konevalmistajan että lainsäädännön vaatimukset ja varmistaa, ettei toimintaan tule keskeytyksiä.
Sopimukseen kuuluvat muun muassa vuosittain tehtävät ohjausjärjestelmän määräaikaishuollot, jotka pitävät sisällään turvapiirien koestusta ja muuta toiminnan tarkastamista. Palveluun sisältyy myös ympärivuotinen tuki, ja takuu siitä, että jos jotain yllättävää sattuu, kohteeseen saavutaan nopeasti korjaamaan.
Tuki on puhelinsoiton päässä
Kotkan Kaupunginteatteri on ollut pienten korjausten suhteen hyvin omatoiminen, sillä teknisen henkilöstön esihenkilönä toimivalla ja kiinteistön ylläpitoa kaupungin suuntaan valvovalla Ari Malmilla on sähköasentajan koulutus. Tämän vuoksi hän on voinut akuutissa tilanteessa tehdä itse pieniä korjauksia kuten osien vaihtoa.
Malmi kiittelee Instalta saatua tukea ja konsultointia näissä tilanteissa.
– Yhteydenpito Instaan päin on ollut aina tosi helppoa. Kun järjestelmä aikoinaan saneerattiin, tutustuin Instan henkilöihin, joille oli sitten helppo soittaa. Aina on vastattu ja vastauksia on saatu, hän summaa.
Kiitosta saa myös vuosihuoltojen asiantunteva ja tuttu väki.
– Sekin on ollut hyvä, että kesähuolloissa on yleensä ollut aina samat ihmiset. He ovat tehneet teatteritekniikkaa muuallakin, ja ymmärtävät sen päälle.

Kotkan Kaupunginteatteri oli ensimmäisten teattereiden joukossa, joihin toimitettiin näyttämömekaniikka sekä apulaisnäyttämömestari Niklas Riihelän kuvassa käyttämä Instan Whisper-ohjausjärjestelmä.
Teatterin tulevaisuus rakentuu huolelliselle ylläpidolle
– Kun Kotkan Kaupunginteatterin järjestelmät otettiin käyttöön, työympäristö muuttui kertaheitolla täysin. Tulimme 60-luvulta 2000-luvulle, ja se oli koko teatterille ja silloiselle tekniikallemme tosi iso muutos. Teattereissa on paljon erikoistekniikkaa, mitä valtaosa ihmisistä ei ymmärrä. Se on paitsi haastavaa rakentaa, myös kallista ylläpitää. Talous on tiukalla joka kunnassa, Malmi miettii.
Koska Kotkan Kaupunginteatterin ohjausjärjestelmällä on ikää jo 20 vuotta, se alkaa olla siinä vaiheessa, että modernisointi on ajankohtaista. Itse mekaniikka ja koneistot kestävät kauemmin, mutta riskit järjestelmän toiminnallisuuksien varmuuden suhteen kasvavat.
– Talossa on korjausvelkaa, ja myös näyttämömekaniikan päivityksestä keskustellaan. Kesällä Suuren näyttämömme äänentoisto uusitaan kokonaan, mikä on iso investointi. Seuraavana odottaa valotekniikan päivitys. Minun tehtäväni on pitää kiinteistön puolia ja huolehtia siitä, että kehitys ei pysähtyisi. Se on sitä omaisuuden hyvää ylläpitoa, kun asioita kehitetään ja niistä pidetään huolta.