Fortumin Loviisan-voimalaitos

30 - 1 - 2019 - Referenssit

Digitaalista turvallisuutta ja päästötöntä energiaa Loviisan voimalaitoksessa

Loviisan voimalaitoksen automaatiouudistus parantaa voimalaitoksen turvallisuutta ja varmistaa järjestelmien luotettavuuden myös tulevaisuudessa. Insta Automation toteutti uudistuksen asennustyöt turvallisuusjärjestelmät toimittaneen Rolls-Roycen kumppanina.

Kriittinen infraYdinvoima
Fortumin Loviisan-voimalaitos

Loppuvuodesta 2018 Fortumin Loviisan ydinvoimalaitoksessa saatettiin päätökseen laitoksen historian haastavimmat vuosihuollot sekä työn määrän että vaativuuden osalta. Määräaikaishuoltotöiden ja polttoaineen vaihdon lisäksi voimalaitoksen automaatiojärjestelmien uudistushanke huipentui asennustöiden viimeistelyyn ja uusien, Rolls-Roycen toimittamien turvallisuusjärjestelmien käyttöönottoon.

Toteutetut automaatiojärjestelmäuudistukset ja -muutokset parantavat Loviisan voimalaitoksen turvallisuutta ja varmistavat järjestelmien luotettavuuden myös tulevaisuudessa.Neljä vuotta kestänyt voimalaitoksen keskeisiä turvallisuustoimintoja parantava uudistus on suurin yksittäinen Loviisan voimalaitoksessa toteutettu projekti sitten voimalan rakentamisen. Hanke toteutettiin aikataulussaan ja budjetille asetetuissa rajoissa pysyen sekä korkean laadun ja vaadittujen turvallisuusstandardien mukaisesti.

Turva- ja käyttöautomaation uudistuksessa aiempi analoginen järjestelmä korvattiin digitaalisella käyttäen Rolls-Roycen digitaalista Spinline®-teknologiaa Loviisan kummassakin reaktoriyksikössä. Tavoitteena oli nykyaikaistaa ja parantaa entisestään voimalaitoksen turvallisuutta, varmistaa korkea käytettävyystaso sekä nostaa voimalan energiatehokkuutta.

Insta Automationille Loviisan voimalaitos oli asennuskohteena erityisen haastava tiukkojen laatu-, dokumentointi- ja turvallisuusvaatimusten vuoksi. Insta Automation on YVL:n turvallisuusluokka 2 hyväksytty palveluntarjoaja. Projekti työllisti 50 ammattilaista ja todisti Instan kykyä kaikkein vaativimpiinkin toimituksiin.

– Yhteistyö Rolls-Roycen ja loppuasiakas Fortumin kanssa sujui mainiosti. Toteutuksen projektiorganisaatiot toimivat yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi saumattomasti yhteen ilman sen suurempaa byrokratiaa tai hierarkiaa. Projekti oli hieno osoitus siitä, miten yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi avoimesti toimivat projektiorganisaatiot saavat suuria aikaan, projektipäällikkö Mikko Tanner Insta Automationilta kiittelee.

Loviisan voimalaitoksen hiilidioksidivapaan ydinvoiman rooli puhtaan energian tuottajana on merkittävä ilmastonmuutoksen hillinnässä. Voimalaitos tuotti vuonna 2018 sähköä yhteensä 7,79 terawattituntia, mikä on yli 11 prosenttia Suomen sähköntuotannosta. Voimalaitoksen sähköntuotannolla vältetään Suomessa vuosittain noin 6 miljoonan tonnin hiilidioksidipäästöt ilmakehään siihen verrattuna, että vastaava määrä tuotettaisiin fossiilisilla polttoaineilla.

Automaation, instrumentoinnin ja sähköistyksen täyden palvelun yrityksenä Insta Automation tarjoaa edistyksellistä palvelua automaatioinvestoinnin koko elinkaarelle. Autamme asiakkaitamme säilyttämään toimintansa kilpailukykyisenä globaalissa kilpailussa ja vaativissa olosuhteissa. Ympäristön elinvoimaisuuden säilyttäminen on keskeinen tekijä energiatuotannossa ja tärkeä osa Instan toimintaperiaatteita – ympäristön huomioon ottaminen on luonnollinen osa yrityksen liiketoimintaa ja sen jatkuvuuden edellytys.

Kuva: Fortum, Loviisan voimalaitos

Mikko Tanner
Kirjoittaja

Mikko Tanner

Projektipäällikkö, Asennus Insta Automation etunimi.sukunimi (at) insta.fi

Jaa artikkeli

Pysy alan aallonharjalla ja tilaa uutiskirjeemme

Tärkeimmät uutiset, inspiroivat artikkelit ja asiantuntijoidemme ajankohtaisia näkemyksiä eri toimialoilta sekä tietoa tulevista tapahtumistamme.

Hyväksy käyttöehdot. Käsittelemme tietojasi vastuullisesti.
Tutustu tietosuojaselosteeseemme.