Inkeroisten vesivoimalaitos

11 - 5 - 2023 - Uutiset

Insta uudistaa Inkeroisten vesivoimalaitoksen sähköjärjestelmät

Kemijoki ja Insta ovat tehneet sopimuksen Inkeroisten vesivoimalaitoksen sähköjärjestelmien uusinnasta. Hanke on yhtiöiden ensimmäinen yhteinen urakka ja suuruusluokaltaan merkittävä.

Kriittinen infra

Kemijoki Oy ja Insta Automation Oy ovat tehneet sopimuksen Kouvolassa Kymijoen varrella sijaitsevan, vuonna 1922 valmistuneen Inkeroisten vesivoimalaitoksen sähköjärjestelmien uusinnasta. Uudistus on ensimmäinen Instan ja Kemijoki Oy:n yhteinen hanke ja suuruusluokaltaan merkittävä.

Sähköjärjestelmien uudistus toteutetaan kokonaistoimituksena ja se sisältää myös Anjalankosken 110 kilovoltin sähköasemalaajennuksen rakentamisen. Insta toimii sähköasemalaajennuksen päätoteuttajana vastaten kaikista rakennustyömaan työmaatoiminnoista.

Sähköasemalaajennuksen ja uusien sähköjärjestelmien toimittamisen yhteydessä Insta uusii Inkeroisten vesivoimalaitoksen sähkönjakelun, koneistojen suojaukset ja tahdistukset. Hanke on alkanut vuoden 2022 syyskuussa ja päättyy arviolta vuoden 2024 loka-marraskuussa. Instan kokonaistoimitus sisältää projektinhoidon, suunnittelun, verkostolaskennan, laitetoimitukset ja hankinnat, asennukset, koestukset ja käyttöönoton.

Laadukkaat ja luotettavat sähköjärjestelmät mahdollistavat käyttövarman sähköntuotannon ja -jakelun

Sähköjärjestelmien uudistuksessa huomioidaan käyttö- ja kunnossapidon vaatimukset ja niiden merkitys sähköntuotannossa. Modernisoinnin ansiosta sähköntuotannon toimintavarmuus sekä laitoksen luotettavuus ja käytettävyys paranevat merkittävästi. Samalla myös mahdollisten vikatilanteiden selvittäminen helpottuu.

Inkeroisten voimalaitos tuottaa vuosittain energiaa keskimäärin 80 gigawattituntia, mikä vastaa noin 11 400 nelihenkisen perheen vuotuista sähkönkulutusta. Voimalaitoksen kolmelle koneistolle on toteutettu tehonnosto vuonna 1993–94, jolloin sen teho kasvoi noin 20 prosenttia. Voimalaitoksen neljäs kone, niin sanottu museokone, on edelleen mukana tuotannossa.

Kemijoki Oy on vuonna 1954 perustettu suomalainen energiayhtiö ja Suomen merkittävin vesi- ja säätövoiman tuottaja. Yhtiö tuottaa noin kolmanneksen Suomessa tuotetusta vesivoimasta.

Jaa artikkeli

Pysy alan aallonharjalla ja tilaa uutiskirjeemme

Tärkeimmät uutiset, inspiroivat artikkelit ja asiantuntijoidemme ajankohtaisia näkemyksiä eri toimialoilta sekä tietoa tulevista tapahtumistamme.

Hyväksy käyttöehdot. Käsittelemme tietojasi vastuullisesti.
Tutustu tietosuojaselosteeseemme.