Osaajatarina - Teemu Lähteenmäki

22 - 11 - 2022 - Osaajatarinat

Intohimosta luontoon ja parempiin prosesseihin

Suunnitteluinsinööri Teemu Lähteenmäki on kiinnostunut paitsi retkeilystä ja vaelluksesta, myös älykkään kunnossapidon ja prosessiohjauksen ratkaisuista. Vahva luontosuhde on saanut hänet arvostamaan osaamista, joka auttaa Instan asiakkaita työskentelemään energiatehokkaasti ja ympäristöystävällisesti.V

Automaatio

Vuonna 2013 muutin kotipaikkakunnaltani Lempäälästä Poriin opiskelemaan sähkö- ja automaatiotekniikkaa SAMKiin. Ala vaikutti mielenkiintoiselta, ja uusiutuvat energiamuodot olivat jo tuolloin ajankohtainen puheenaihe.

Valintani osoittautui oikeaksi, sillä sähköteknillinen teollisuudenala kasvaa ja kehittyy yhä. Installa aloitin vuonna 2018, opinnäytetyöni ollessa vielä kesken. Valmistuin sähkövoimatekniikan insinööriksi vasta vuotta myöhemmin, jolloin olin jo päässyt mukaan työelämään.

Raskaassa teollisuudessa on mahdollisuus

Satakunnan suunnitteluyksikömme työskentelee Harjavallan Suurteollisuuspuistossa, jossa toteutamme laajoja sähkö- ja automaatioprojekteja laidasta laitaan. Suurteollisuuspuisto on noin 300 hehtaarin laajuinen tehdasalue Harjavallassa, Kokemäenjoen varrella. Alueella toimii toistakymmentä yritystä, joissa työskentelee yhteensä yli tuhat henkilöä. Yritykset ovat metallurgian, kemianteollisuuden ja prosessienergian hyötykäytön osaajia sekä näitä tukevien alojen toimijoita. Lisäksi alueella työskentelee yli sadan alihankkijayrityksen työntekijöitä.

Projektimme ovat monipuolisia. Olen päässyt tekemään muun muassa sähkömoottorikäyttöjä, putkien saattolämmityksiä ja nikkelisähköuunin prosessisähköistystä. Viimeksi mainitussa olin toinen sähkösuunnittelijoista, ja projekti onkin ollut urani tähän asti merkittävin ja opettavaisin – pääsin suunnittelemaan itselleni uusia asioita, kuten 10 kilovoltin kojeistoja ja muuntajia. Mielenkiintoinen osa kokonaisuutta olivat kuonanlaskureikien savitykkiporat. Koen, että yhteistyö projektiin osallistuneiden kansainvälisten laitetoimittajien kanssa auttoi myös ammattikielen oppimista. Tärkein työkaluni on CADS-suunnitteluohjelmisto.

Erityisen hienoa on ollut huomata se, että Suurteollisuuspuiston yritykset investoivat saasteiden vähentämiseen, kestävään kehitykseen ja ympäristön suojelemiseen. Jokainen meistä voi tehdä kotonaan pieniä asioita, mutta raskaan teollisuuden vaikutusmahdollisuudet ovat paljon suuremmat.

Palkitseva opintie

Parasta työssäni ovat monipuoliset projektit. Osa hankkeistamme on Suomen mittakaavassakin harvinaisia. Minulla on vahva tunne siitä, että saan oppia joka päivä uutta – juuri erityisosaamisen kehittäminen innostaa ja motivoi oppimaan. Suurteollisuuspuiston kaltaisessa monen toimijan ympäristössä pääsee näkemään ja kokemaan monenlaista sekä tekemään yhteistyötä lukuisten toimijoiden kanssa.

Installa pidetään hyvää huolta paitsi ihmisistä, myös siitä, että välineet toimivat. Apua ja tukea saa silloin, kun sitä tarvitsee. Lisäksi meillä on joustava mahdollisuus tehdä etätöitä aina, kun se on tilaajan ja projektin puolesta mahdollista. Arvostan sitä, että Installa luotetaan ihmisten omaan harkintakykyyn. Mitä vaativammasta työstä on kysymys, sitä tärkeämpää on osaavien kollegojen läsnäolo, joten myös toimistoa tarvitaan.

Parasta vastapainoa työlleni antavat retkeily ja vaellus – työasiat unohtuvat niin pohjoisessa kuin lähiluonnossa vaeltaessa. Nämä kokemukset ovat vahvistaneet luontosuhdettani sekä saaneet minut arvostamaan työtäni entistä enemmän. Paremman tulevaisuuden puolesta on palkitsevaa työskennellä.

Teemu Lähteenmäki
Kirjoittaja

Teemu Lähteenmäki

Suunnitteluinsinööri

Jaa artikkeli

Pysy alan aallonharjalla ja tilaa uutiskirjeemme

Tärkeimmät uutiset, inspiroivat artikkelit ja asiantuntijoidemme ajankohtaisia näkemyksiä eri toimialoilta sekä tietoa tulevista tapahtumistamme.

Hyväksy käyttöehdot. Käsittelemme tietojasi vastuullisesti.
Tutustu tietosuojaselosteeseemme.