Instan liiketoimintajohtaja Tommi Komu

16 - 5 - 2023 - Näkemyksiä

Jäljitettävyys älykkään ruoantuotannon aikakaudella

Moderni tuotannonohjaus auttaa datan keräämisessä ja hyödyntämisessä niin, että tuotanto ja varastonhallinta tehostuvat, virheet vähenevät ja resursseja käytetään kestävämmin. Instan automaatioratkaisujen avulla pienenkin elintarviketoimijan on kivuttomampi siirtyä ruutupaperi- tai Excel-logiikasta tietokantaratkaisuun.

Globaali ruoantuotanto on suurten haasteiden edessä. Vastuullisuus, läpinäkyvyys ja tuoteturvallisuus ovat tärkeässä roolissa, ja jäljitettävyys on tämän päivän ja tulevaisuuden automaatioprosessissa suorastaan kriittinen tekijä – mitä ja milloin valmistettiin, mistä raaka-aineista ja kuinka paljon tuotantoon käytettiin energiaa.

Myös kuluttajien kiinnostus elintarvikkeita ja niiden alkuperää, hiilijalanjälkeä ja terveellisyyttä kohtaan on jatkuvassa kasvussa, ja lainsäädäntö asettaa omat vaatimuksensa. Miten datan hallinnassa selviää voittajana?

Instan liiketoimintajohtaja Tommi Komu

Läpinäkyvä prosessi vähentää manuaalista työtä

Elintarviketeollisuudessa jäljitettävyys lähtee siitä, kun raaka-ainetta tulee tehtaaseen, ja se luetaan varastoihin – mitä tuotetta tuli ja kuinka paljon. Yleensä raaka-aineet analysoidaan, ja tuotantoluvan jälkeen valmistetaan tuotantoerät. Viranomaisilta tulee vaatimuksia erilaisiin mittauksiin, jotka pitää pystyä todentamaan jälkikäteen.

Elintarvikeprosessissa automaattisesti jäljitetty data on korvaamatonta. Usein prosessissa tuote-erään annostellaan useita komponentteja ja tällöin automatisoitu järjestelmä valvoo, että määrät vastaavat reseptin pyyntiä. Inhimillisten virheiden määrä vähenee ja elintarviketurvallisuus paranee.

Jäljitettävyyden ansiosta tiedämme mm. lopputuotteen tarkan valmistusajan komponentteineen, jolloin mahdollisen ongelman takia erä on helppo jäljittää. Kun tuotannonhallintaan otetaan vielä mukaan raportointityökalu, tiedämme milloin kannattaa tilata lisää raaka-ainetta. Datan keräämisessä ja hallinnassa mahdollisuudet ovat loputtomat, ja Suomen kaltaisessa korkean teknologian maassa myös kilpailuvaltti.

Vähemmän virheitä, enemmän vastuullisuutta

Installa on yli 40 vuoden kokemus tuotannonohjauksen automaatiosta. Toimitusvarmuutemme on huippuluokkaa. Olemme toteuttaneet erilaisia kokonaisuuksia esimerkiksi Valiolle ja HKScanille. Toimijan koolla ei kuitenkaan ole jäljitettävyyden kannalta merkitystä – pienikin parannus datan keräämisessä ja raportoinnissa säästää aikaa ja resursseja. Uutta tuotantolaitosta perustettaessa jäljitettävyys kannattaa huomioida alusta asti.

Reaaliaikainen data ja sen analysointi luo pohjan jäljitettävyyden ja laadunvalvonnan lisäksi myös turvallisuudelle – poikkeamiin on helpompi reagoida eikä data vikatilanteessa myöskään häviä mihinkään. Käsin syötetyt tilaukset, reseptit ja parametrit siirtyvät pikkuhiljaa historian kirjoihin, ja keskitetty datan hallinta vähentää työkuorman lisäksi myös virheitä ja hukkaa.

Jäljitettävyys on myös olennainen osa kestävää kehitystä ja vastuullisuutta. Tarvittaessa voimme raportoida esimerkiksi käytetyn energian määrää eräkohtaisesti. Kuluttajien asenteiden muuttuessa ja ilmastokeskustelun kiihtyessä investointi tulevaisuuteen maksaa itsensä takaisin.

Suomessa on hyvät edellytykset olla se maailman modernein elintarviketuottaja, jonka datavirrat ovat hallinnassa koko ketjun ajan. Ehkäpä tuotteessa on koodi, jonka lukemalla saa tietoa hiilijalanjäljestä, tai vaikka käytetyn veden määrästä. Joka tapauksessa jäljitettävyyden elintärkeä rooli vain korostuu lähitulevaisuudessa.

Autamme sinua kohtaamaan modernin ruoantuotannon haasteet! Tutustu elintarviketeollisuudelle tuottamiimme palveluihin:

Elintarviketeollisuus

Tommi Komu
Kirjoittaja

Tommi Komu

Liiketoimintajohtaja Teollisuus & infra Insta Automation etunimi.sukunimi (at) insta.fi

Jaa artikkeli

Pysy alan aallonharjalla ja tilaa uutiskirjeemme

Tärkeimmät uutiset, inspiroivat artikkelit ja asiantuntijoidemme ajankohtaisia näkemyksiä eri toimialoilta sekä tietoa tulevista tapahtumistamme.

Hyväksy käyttöehdot. Käsittelemme tietojasi vastuullisesti.
Tutustu tietosuojaselosteeseemme.