Insta Blue Aware Tampereen kaupunki

9 - 5 - 2023 - Uutiset

Tampereen kaupunki hankki Insta Blue Aware™ tilannekuva- ja johtamisjärjestelmän parantamaan kaupunki- ja tapahtumaturvallisuutta

Tampereen kaupunki ja Insta ovat tehneet sopimuksen Insta Blue Aware™ -tilannekuva- ja johtamisjärjestelmän käytöstä.

Tampereen kaupunki ja Insta ovat tehneet sopimuksen Insta Blue Aware™ -tilannekuva- ja johtamisjärjestelmän käytöstä. Ainutlaatuista tilannekuvajärjestelmää hyödynnetään Tampereella monipuolisesti parantamaan vahvasti kasvavan kaupungin arkielämän ja massatapahtumien turvallisuutta. Tulevaisuuden ratkaisu on monipuolisessa käytössä Tampereella perjantaina 12.5. alkavissa jääkiekon MM-kisoissa.

- Yhteinen ja jaettu tilannekuva mahdollistaa nopean päätöksenteon ja helpottaa kommunikointia, kun mukana turvallisuustyössä ovat saumattomasti niin kaupunkitoimijat, turvallisuusviranomaiset kuin myös tapahtumien turvallisuudesta vastaavat tahot. Ensihoito hyödyntää järjestelmää operatiivisessa toiminnassa, Tampereen kaupungin kehittämispäällikkö Anniina Autero kertoo.

Insta toimittaa ensivaiheessa Tampereen kaupungille Insta Blue Aware™ (IBA) -tilannekuva- ja johtamisjärjestelmän, käyttöoikeuslisenssit sekä käyttöönoton tuen SaaS-palveluna (Software-as-a-service) vuoden 2023 loppuun saakka.  Kun järjestelmän hyödyntäminen vakiintuu, ratkaisua voidaan kasvattaa tapahtumaturvallisuutta laajempaankin käyttöön.

Insta Blue Aware The City of Tampere mobiililaite

Nopeaa tilannejohtamista ja tietoturvallista kommunikointia

Insta Blue Aware™ on tietoturvallinen ratkaisu paremman tilannekuvan muodostamiseen ja tilannejohtamiseen tilannekeskuksissa ja kentällä. Järjestelmä yhdistää tietoa eri datalähteistä ja muodostaa jaetun, yhtenäisen karttapohjaisen tilannekuvan. 

- Merkittävä hyöty Insta Blue Awaressa™ on se, että sitä voi käyttää oman organisaation sisällä, mutta myös yhteisenä alustana usean eri toimijan ja kumppanin kesken. Vaikka samassa operaatiossa olisi mukana viranomaisia ja siviilipuolen kumppaneita arjen mobiililaitteineen, kaikki voivat tarvittaessa integroitua osaksi yhteistä tilannekuvajärjestelmää, Instan Senior Manager Sari Mäenpää sanoo.

Tilannekuvan lisäksi IBA antaa työvälineitä tehtävien hallintaan ja turvalliseen kommunikointiin.  Insta Blue Aware™ voi hyödyntää videota useista eri lähteistä, kuten esimerkiksi droonista, kaupunkikameroista tai matkapuhelimesta, ja jakaa sen tilannekeskusten lisäksi kenttähenkilöstön mobiililaitteisiin tietoturvallisesti.
 
Tilannekuvajärjestelmän ja siihen liitettyjen erilaisten sensoreiden avulla tieto ja kuva liikkuvat nopeasti kaikille käyttäjille. Huomiot ja päätökset voidaan tehdä nopeasti. Tilannekuvan jakamisen käyttöoikeudet on kuitenkin tarkkaan määritetty prosessi.   

- Turvallisuusviranomaisten työ tilannekeskuksessa helpottuu, kun he voivat keskittyä olennaiseen eli johtamiseen. Kuka lähetetään, minne ja miksi. Kentällä olevat toimijat ja kumppanit saavat reaaliaikaisen tiedon ja voivat hyödyntää sitä välittömästi omassa toiminnassaan.


Tulevaisuuden ratkaisu käytössä jälleen jääkiekon MM-kisojen aikana Tampereella

Kansainvälisissä kohteissa paljon vieraillut Autero pitää turvallisuusyhteistyötä ja siihen liittyvää jatkuvasti kehittyvää jaettua tilannekuvajärjestelmää tulevaisuuden ratkaisuna. Todellinen hyöty nähdään jo nyt, mutta varsinkin tulevina vuosina, kun sen hyödyntämisen alue laajenee. 

- Olemme Euroopassa ja kansainvälisesti aivan eturintamassa. Meillä on dataa, osaamista ja erinomainen alusta, jonka avulla voidaan ennakoida, analysoida ja johtaa tilannetta.  Insta Blue Aware™ -järjestelmää tullaan hyödyntämään jälleen Tampereella pelattavien jääkiekon MM-kisojen aikana. Vuorovaikutus eri turvallisuustoimijoiden kanssa on tiivistä. Simuloinnit on tehty jo aikaisemmin, turvallisuusteknologiaa hyödyntävät instrumentit ovat käytössä ja huolehdimme kattavasti tamperelaisista ja Tampereelle tulevista kisavieraista, Autero sanoo. 

Tampereen kaupungin valmius- ja turvallisuuspäällikkö Juha-Matti Mäkitalo on tyytyväinen järjestelmään, joka tehostaa yhteistyötä.

- Jokaisen kisojen turvallistoimijan omalla turvallisuus- ja varautumistyöllä on iso merkitys kaupunkiturvallisuuden näkökulmasta, mutta paras vaikuttavuus saadaan aikaan laajan yhteistyön kautta. IBA tarjoaa tähän tarpeeseen erinomaisen alustan ja sen kautta saadaan aitoa lisäarvoa yhteiseen tilannetietoisuuteen ja tilanneymmärrykseen.  

Älykäs teknologia tuo paljon uusia mahdollisuuksia

Instan Sari Mäenpään mukaan ihminen ja teknologia "työskentelevät" tulevaisuudessa yhä vahvemmin yhdessä ja parasta on, jos älykkäitä teknologiaratkaisuja myös hyödynnetään älykkäästi. Hän nostaa esiin myös tulevaisuuden ennakoinnin, mitä huipputeknologia tukee. 

- Videoanalytiikan ja koneoppimisen hyödyntämisen lisääntyessä ei tarkkailla enää pelkästään reaaliaikaista tilaa, vaan ennakoinnin ja ohjaamisen rooli kasvaa. Tällöin voidaan lyhentää reagointiaikaa, ennakoida paremmin ja saada apu perille nopeammin.

Instan kehittämää johtamis- ja tilannekuvajärjestelmää ovat hyödyntäneet jääkiekon MM-kisojen lisäksi menestyksekkäästi Vapaaehtoinen pelastuspalvelu (Vapepa) sekä turvallisuustoimijat ja järjestyksenvalvojat myös muissa isoissa yleisötapahtumissa kuten Ruisrockissa ja Särkänniemessä

Järjestelmä oli myös kovassa käytössä maaliskuussa järjestetyssä Pirkanmaan paikallispuolustusharjoituksessa, jossa paikallisjoukot harjoittelivat yhdessä alueen muiden viranomaisten ja yritysten kanssa normaaliolojen häiriötilanteita sekä poikkeusoloja varten.

Insta Blue Aware™ mahdollistaa:

  • Jaetun tilannetietoisuuden

  • Tehtävienhallinnan ja koordinoinnin

  • Tehokkaan ja turvallisen kommunikoinnin tiimin kesken

  • Ennakoivan tapahtumahallinnan

  • Parantuneen turvallisuuden

Jaa artikkeli

Pysy alan aallonharjalla ja tilaa uutiskirjeemme

Tärkeimmät uutiset, inspiroivat artikkelit ja asiantuntijoidemme ajankohtaisia näkemyksiä eri toimialoilta sekä tietoa tulevista tapahtumistamme.

Hyväksy käyttöehdot. Käsittelemme tietojasi vastuullisesti.
Tutustu tietosuojaselosteeseemme.