Senior Software Architect Mika Helin

20 - 7 - 2021 - Osaajatarinat

Kenttätesteissä työnjälki punnitaan

Senior Software Architect Mika Helin nauttii siitä, kun pääsee näkemään projektissa luodun järjestelmän tositoimissa oikeilla laitteilla todellisessa ympäristössä. Myös instalaisten yhteistyö laadukkaan työnjäljen eteen sytyttää.

OhjelmistokehitysPuolustus

Valmistuin alun perin sähkötekniikan koulutusohjelmasta insinööriksi, mutta tietokonetekniikka ja ohjelmistopuoli oli lopullinen suuntautumislinjani. Jatkoin opiskelua diplomi-insinööriksi ohjelmistotiede erikoispitkänä pääaineena.

Opinnoista saamani tausta elektroniikasta, tietokonetekniikasta ja ohjelmistopuolesta on luonut hyvän pohjan menestyksekkääseen toimimisen siinä kentässä, jossa Installa olen työskennellyt kuusitoista vuotta.

Varusmiespalvelun loppuessa minulle oli selvää, että suunta oli joko upseeriksi tai insinööriksi. Päätin, etten ota paikkaa vastaan Maanpuolustuskorkeakoulussa vaan menen insinöörikoulutukseen. Tavallaan ympyrä sulkeutui, kun tulin Installe töihin.

Operatiivisia järjestelmiä ja läheltä liippaavaa

Kuten osaamiskenttäni, myös tehtäväni ovat laidasta laitaan vaikka ohjelmistotuotanto ja -tekniikka on ollut pääosassa, samoin Puolustusvoimien eri järjestelmät ja laitteet ja niihin liittyvät asiat. Kun aloitin ohjelmistosuunnittelijana, lähdimme kehittämään päätelaitekokonaisuutta, jossa meidän ohjelmistolla hoidettiin ilmatorjunnan tuliyksiköiden toimintaa. Meitä ei silloin ollut kuin pari kehittäjää ja projekti- ja tuotepäällikkö.

Homma lähti laajenemaan ja vuosien aikana olemme tehneet monia haastavia asejärjestelmäintegraatioita ja kehitysprojekteja. Parin vuoden jälkeen koulutuksen ja kokemuksen kautta omaksuin ohjelmistoarkkitehdin roolin, ja siitä asti olen toiminut kuin teknisenä tuotepäällikkönä, toki myös kehittämässä ja suunnittelemassa. Samalla olen päässyt toimimaan yhteistyössä asiakasrajapinnassa niin Puolustusvoimien järjestelmäkeskuksen kuin muiden loppukäyttäjien kanssa.

Olen pyörinyt pääasiallisesti samalla liiketoimintahankealueella, mutta osallistunut läheltä liippaavaan tekemiseen, esimerkiksi muiden johtamis- ja viestijärjestelmien kehitykseen. Tärkeä osa yhteistyötä ja yhdessä tekemistä on toimia koulutusjärjestelmää kehittävän porukan kanssa, koska se tarjoaa puolustusvoimille harjoittelu- ja koulutusmahdollisuuden operatiivisiin järjestelmiin, joita olen itse taas ollut pääasiallisesti kehittämässä.

Olen mukana myös laajalla skaalalla asiakkaan ja loppukäyttäjien kanssa viestiliikenteeseen, tietoliikenneverkkolaitteisiin ja kyberturvaan liittyen ja miettimässä ratkaisuja yhdessä. Tiivis yhteistyö ja käytännön tekeminen eri puolustus- ja aselajihaarojen edustajien kanssa on ollut homman suola – on määritelty, kehitetty ja testattu, selvitetty vikoja ja mietitty mihin suuntaan asioita pitäisi kehittää.

Perehdytän myös uutta porukkaa ja toimin yleisenä tukihenkilönä ja mentorina. Lisäksi olen ohjannut jonkin verran lopputöitä, jotka täällä meillä tehdään pääasiassa käytännön aiheista.

Senior Software Architect Mika Helin

Yhteistyö hyödyttää kaikkia

Meillä on hyvä porukka, ja haemmekin siihen osaamiseltaan ja asenteeltaan sopivia henkilöitä niin, että meillä olisi hyvä yhteistyö ja draivi tekemisessä. Kaikki tukevat toisiaan ja pyrkivät hyvään lopputulokseen. Kantava teema, jonka myös ylin johto ja omistajat ovat linjanneet on, että meihin on lupa luottaa.

Tiimissämme on aika paljon yleisosaajia, toisaalta osa haluaa keskittyä vaikka vain ohjelmistosuunnitteluun ja toteutukseen tai vaikka testausautomaatioon. Kuitenkin sekä hankkeen sidosryhmien kanssa että talon sisällä tehdään paljon yhteistyötä: on esimerkiksi erinäköisiä arkkitehtuurifoorumeita, joissa jaamme tietoa ja mietimme, miten asioita kannattaisi tehdä eli huomioimme toisiamme ristiin emmekä katso asioita vain omista kapeista näkökulmistamme. Työni mielenkiintoisimpia asioita talon sisällä onkin se, miten paljon yhteisiä komponentteja meillä on käytössä läpileikkaavasti.

Tekemisen mallimme on kohtuullisen ketterä ja päivittäisellä tasolla pyrimme nykyaikaiseen projektinjohtamiseen, antamaan vastuuta ihmisille tiukan perinteisen hierarkkisen mallin sijaan. Haemme sitä, että jokainen löytää itselleen mielekästä tekemistä ja rooleja, ja että ihmisillä on mahdollisuus toimia omilla vahvuuksillaan ja ohjaamme heitä ottamaan vastuuta, jos halua ja kykyä löytyy. Pyrimme aina tuottamaan käytettävissä olevalla rahalla, aikataululla ja ihmisillä mahdollisimman toimivan ja hyödyllisen lopputuloksen, jotta niin asiakas kuin loppukäyttäjät, jotka ovat sotilaita, varusmiehiä ja reserviläisiä, saisivat mahdollisimman paljon lisäarvoa omaan toimintaansa.

Oman työn näkeminen tositoimissa on parasta

Alussa työn ykkösjuttu oli tietysti koulutuksenkin ja sen hetkisen työkokemuksen kautta ohjelmistopuolen suunnittelu ja toteutus. Nykyään on ennen kaikkea hienoa päästä kehittämään järjestelmiä ja alijärjestelmiä, jotka liittyvät isompaan laitekokonaisuuteen ja näkemään loppusuoralla käytännössä miten ne toimivat oikeassa ympäristössä ja selvittämään sekä ratkaisemaan mahdollisia ongelmia ja vikoja. Vuosien aikana olemme olleet mukana kymmenissä tai jopa sadoissa kenttätestauksissa asiakkaan ja muiden Puolustusvoimien strategisten kumppanien kanssa.

Pitkän ajan kantava teema on ollut myös kansanvälinen yhteensopivuus järjestelmissä, niin liitynnöiltään kuin toimintamalleiltaan. Olen itsekin ollut paljon tekemisissä ulkomaalaisten toimijoiden ja standardien kanssa konsulttina, alihankkijana tai tietoliikenneasiantuntijana.

Työn mielekkyyden lisäksi Instassa työnantajana on monia hyviä puolia. Arvostan sitä, että tämä on perheyritys ja omistajat ovat mukana tekemisessä ja kiinnostuneita asioista, mikä tuo hyvän fiiliksen tekemiseen. Vuosien varrella olen saanut kehittää niin omaa rooliani kuin yhteisiä toimintatapoja, ja Installa asioihin pystyy vaikuttamaan, kunhan on valmis olemaan osa ratkaisua ja tekemään töitä sen eteen.

Senior Software Architect Mika Helin

Kehittyminen työssä on jatkuvaa

Uuden opettelua tapahtuu paljon työn ohella. Järjestelmien kehittämisen tukemiseksi olen myös käynyt keinoälykursseja, jotta ymmärtäisimme kuinka esimerkiksi koneoppimista voitaisiin hyödyntää tulevaisuudessa. Järjestelmiä pitäisi olla mahdollisimman helppoa käyttää ja niiden tulisi pystyä tietokoneavusteisesti suosittelemaan toimintoja ja avustamaan operaattoria aikakriittisimmässä toiminnassa.

Toinen iso aihe on tietoturvallinen ohjelmistokehitys ja kaikki kyberturvallisuuteen liittyvä, jotka liittyvät niin kehitettäviin järjestelmiin sekä yrityksen toimintaan ylipäänsä. Kyberturvallisuuden saralla Insta onkin monessa asiassa edellä kävijä niin Suomessa kuin jopa ulkomailla.

Myös DevOps- ja SecDevOps-tyyppinen toiminta mukaan lukien testausautomaation infrastruktuurin rakentaminen on ollut pitkään tärkeässä roolissa. Pyrimme jatkuvasti nopeuttamaan toimintasykliämme ja tuottamaan mahdollisimman paljon lisäarvoa niin kehittäjille kuin testaajille, jotta toimintamme olisi helpompaa, järkevämpää ja pystyisimme tuottamaan asiakkaalle ja loppukäyttäjille alati parempaa lopputulosta. Jaamme tietoa liiketoiminta-alueiden kesken, koska samantyyppisiin ratkaisuihin me kaikki pyrimme.

Työn vastapainoksi minulla on kuutisen vuotta ollut käynnissä vapaa-ajan asunnon rakennusprojekti. Pääsen siinä hyödyntämään päivätyöstä saamaani taitopohjaa, sillä rakentamisessakin pitää pystyä kaivamaan tietoa, omaksumaan sitä ja kyetä tekemään asioita niiden pohjalta. Toinen jatkuva harrastus on jääkiekko, Installakin on oma vuoro. Instalaisten kanssa tulee pyörittyä samoissa piireissä myös padelia pelaamassa ja liikkuessa pääsemme ottamaan rennompaa lähestymistä asioihin, kehittämään yhteistyötä toisesta näkökulmasta.

Mika Helin
Kirjoittaja

Mika Helin

Senior Software Architect

Jaa artikkeli

Pysy alan aallonharjalla ja tilaa uutiskirjeemme

Tärkeimmät uutiset, inspiroivat artikkelit ja asiantuntijoidemme ajankohtaisia näkemyksiä eri toimialoilta sekä tietoa tulevista tapahtumistamme.

Hyväksy käyttöehdot. Käsittelemme tietojasi vastuullisesti.
Tutustu tietosuojaselosteeseemme.