Sandvikin kaivinkone

2 - 5 - 2022 - Referenssit

Uraauurtava työkalu mallintaa Sandvikin sähkökäyttöiset koneet, vahvistaa yhteistä visiota ja helpottaa viestintää

Insta kehitti Sandvikin Mining and Rock Solutions -liiketoiminta-alueelle helppokäyttöisen työkalun, joka mallintaa kaivosten sähkökäyttöiset koneet ja laitteet uudenlaisella tavalla. Järjestelmä mahdollistaa erilaisten skenaarioiden vertailun, edesauttaa vihreää siirtymää ja helpottaa myynnin, tuotekehityksen sekä asiakkaan yhteistyötä.

OhjelmistokehitysDataData-analytiikka

Sandvik Group on kansainvälinen korkean teknologian teollisuuskonserni ja markkinajohtaja valikoiduilla erikoisaloilla. Näitä ovat metallintyöstössä käytettävät työkalut, kaivos- ja urakointiteollisuuden laitteet, palvelut ja tekniset ratkaisut, ruostumattomat teräkset ja erikoismetalliseokset sekä prosessijärjestelmät. Yritys on vastuullisuudessa alansa edelläkävijöitä, ja moni sen asiakkaista sähköistää laitteistoaan kovaa vauhtia. Vaikka Sandvikin asiakkaiden CO2-päästötavoitteet ovat kovat, haastavissa toimintaympäristöissä muutos diesel-koneista sähköisiin malleihin ei tapahdu sormia napsauttamalla.

Sandvik excavator

Onnistunut vihreä siirtymä edellyttää, että uusien koneiden toimivuus on pystyttävä mallintamaan ja varmistamaan. Tähän tarpeeseen Sandvikin Mining and Rock Solutions -liiketoiminta-alue halusi kehittää laskentatyökalun, jonka avulla koneiden ja niiden akkujen kapasiteetin riittävyys voidaan osoittaa asiakkaalle yksinkertaisesti ja selkeästi.

Akkukapasiteetin mallintamisesta kokonaistuottavuuden analysointityökaluksi

Perinteisesti staattisia laskelmia on tehty Excel-vetoisesti, mutta todellisuuden ja eri skenaarioiden hahmottaminen kaavioista on usein haastavaa. Tästä syystä Sandvikin tavoitteena oli luoda dynaaminen laskentatyökalu, jossa analysoitavan kaivosalueen toiminta esitetään animaationa. Simulaation ydin oli jo olemassa, mutta Instan tehtävä oli rakentaa sen lähdekoodin ympärille helppokäyttöinen käyttöliittymä.

– Työkalu esittää kaivoksen kartan ja siellä liikkuvat koneet realistisesti. Animaatio kuvaa, miten suunnitelmat toimivat käytännössä, olipa kyse sitten uudesta tai vanhasta kaivoksesta, kuvailee Sandvikin tutkimusinsinööri Jenni Rekola.

Alun perin oli tarkoitus, että työkalu mallintaa vain sähköisiä lastauskoneita sekä dumppereita ja niiden akunkestoa. Nälkä on kuitenkin kasvanut syödessä ja nyt työkalun avulla voidaan simuloida myös diesel-koneita aina poralaitteista pickup-autoihin ja kokonaisuus huomioi myös kaivoksen liikennesääntöjä. Projektin edetessä myös simulaatiota on kehitetty vastaamaan uusia tarpeita.

– Liikennesääntöjen lisääminen mukaan on uraauurtavaa ja siinä Insta on tehnyt upeaa työtä. Excelissä laskettuna kaivoksen tuottavuus kasvaa mitä enemmän koneita on käytössä. Todellisuudessa liikenneruuhkien lisääntyminen estää kuitenkin tuottavuuden kasvun, kun koneiden määrä ylittää tietyn rajan. Työkalu auttaa tunnistamaan pullonkaulat, jolloin niihin voidaan etsiä korvaavia ratkaisuja. Sitä voi siis käyttää kaivoksen layoutin suunnittelussa ja kokonaistuottavuuden kehittämisessä, Rekola kertoo.

Helpotusta myyjien, tuotekehityksen ja asiakkaan arkeen

Vaikka työkalu on monipuolistunut ja laajentunut alkuperäisistä suunnitelmista, sen kehittäminen on sujunut helposti.

– Mukaan on tuotu kompleksisempia asioita, mutta ne on aina voitu lisätä vanhan pohjan päälle. Mitään ei ole tarvinnut aloittaa alusta, vaan kaikki on istunut alkuperäiseen logiikkaan nätisti, Rekola kiittää.

Uusia ominaisuuksia lisätään jatkuvasti, mutta jo tähän mennessä Sandvik on saanut käyttöönsä työkalun, jollaista ei aiemmin ole nähty. Se tukee Sandvikin asiakkaita päätöksen tekemisessä ja helpottaa myyjien työtä, kun tuottavuuden, sähkönkulutuksen ja tarvittavien resurssien laskeminen on helppoa. Työkalu tukee myös myyjien ja tuotekehityksen yhteistyötä, sillä nyt asiakkaan tarvetta voi kuvata yhteisen työkalun avulla.

– Enää ei ole paluuta siihen, että käytössä olisi miljoona erilaista Exceliä, josta jokainen laskee eri asiaa. Nyt myyjä, asiakas ja tuotekehitys näkevät kaiken oleellisen yhdenmukaisesti ja yhdestä paikasta.

Design sprint käynnisti projektin vauhdikkaasti ja loi yhteistyölle vahvan pohjan

Vaikka projektin lähtöasetelma oli tiedossa, eivät odotukset lopputuloksen suhteen olleet täysin selvät. Instan ratkaisu oli käynnistää projekti design sprintillä, jossa projekti saadaan speksattua nopeasti ja riittävällä tarkkuudella – tässä tapauksessa vain neljässä päivässä.

Sprintissä oli mukana useita henkilöitä ympäri Sandvikia. Jenni Rekola uskoo, että juuri tästä syystä uusi työkalu on otettu ilolla vastaan ja siitä on tullut luonteva osa myyjien arkea. Yhdessä tehtyihin valintoihin on helppo sitoutua.

– Design sprintin merkitystä projektin onnistumisessa ei voi liikaa korostaa. Aikaa ei kulunut kuukausitolkulla, vaan saimme todella lyhyessä ajassa speksattua kaiken mitä halusimme. Sprintissä määritellyt tarpeet ovat myös toteutuneet eli ne menivät täysin nappiin, Rekola toteaa.

Design sprint antoi hyvät lähtökohdat myös varsinaiselle ohjelmointityölle, sillä tiiviin sprintin aikana Sandvikin ja Instan ydintiimit hitsautuivat vahvasti yhteen. Rekola uskoo, että juuri sen ansiosta yhteistyö on sujunut hienosti.

– Arvostan sitä, että instalaiset uskaltavat myös haastaa. Jos pyytämäni asiat eivät palvele työkalun tärkeimpiä tavoitteita eli yksinkertaisuutta yhdistettynä riittävään tarkkuuteen, Instan tiimi ei pelkää kyseenalaistaa tai ehdottaa toisenlaisia ratkaisuja.

– Perinteiset työohjelmat ovat sellaisia, että niissä on lukuisia turhia nappuloita eikä mikään toimi halutusti. Insta sen sijaan on tehnyt paljon töitä käytettävyyden eteen, ja sen ansiosta uusi järjestelmä saa aikaan wau-reaktioita. Olemme saaneet aikaan työkalun, jonka myös Sandvikin asiakkaat haluaisivat ostaa itselleen, Rekola hymyilee.

Lisätietoja

Tom Hannelius

Director SW Consulting
Insta Advance Oy
etunimi.sukunimi (at) insta.fi

Jaa artikkeli

Pysy alan aallonharjalla ja tilaa uutiskirjeemme

Tärkeimmät uutiset, inspiroivat artikkelit ja asiantuntijoidemme ajankohtaisia näkemyksiä eri toimialoilta sekä tietoa tulevista tapahtumistamme.

Hyväksy käyttöehdot. Käsittelemme tietojasi vastuullisesti.
Tutustu tietosuojaselosteeseemme.