Sami Palmu

17 - 3 - 2024 - Osaajatarinat

Alanvaihto automaation tuotekehityksestä ohjelmistokonsultointiin

Sami Palmu avaa blogissaan tietään automaation alalta ohjelmistokonsultointiin. Matkalle on mahtunut paljon uutta opittavaa. Tiimin ja esihenkilön tuki kehittymiseen on ollut tärkeässä roolissa uusissa tehtävissä menestymisessä.

Ohjelmistokehitys

Polkuni alkoi jostain aivan muualta kuin ohjelmistokonsultoinnista. Sähköinsinöörin koulutukseni aikana työllistyin projektinhoitajaksi rakennusautomaation yritykseen. Tehtävieni ohella aloin kiinnittämään huomiota ohjelmistojen rakenteeseen. Pyrkiessäni parantamaan yrityksessä käytössä ollutta ohjelmaa, aloin itse opiskelemaan ohjelmointia. Tämä opiskelu mahdollisti siirtymiseni tuotekehityksen puolelle, ja työuraa yrityksessä karttui lopulta 14 vuotta

Polkuni alkoi jostain aivan muualta kuin ohjelmistokonsultoinnista. Sähköinsinöörin koulutukseni aikana työllistyin projektinhoitajaksi rakennusautomaation yritykseen. Tehtävieni ohella aloin kiinnittämään huomiota ohjelmistojen rakenteeseen. Pyrkiessäni parantamaan yrityksessä käytössä ollutta ohjelmaa, aloin itse opiskelemaan ohjelmointia. Tämä opiskelu mahdollisti siirtymiseni tuotekehityksen puolelle, ja työuraa yrityksessä karttui lopulta 14 vuotta.

Nautin ohjelmoinnissa itseni haastamisesta, uuden oppimisesta ja mahdollisuudesta käyttää luovuutta. Jotta oma kehittymiseni jatkuisi ja saisin senior-tason kehittäjiä sen tueksi, mielessä alkoi kypsyä hakeminen täysin ohjelmistoalalle. Sitä kautta päädyin Installe softakonsultointiin.

Sami Palmu

Uusien teknologioiden pariin

Tunnustan, että etukäteen mietitytti ja pelottikin, että miten paljon omaa aikaa tarvitsee käyttää uusien teknologioiden ja tekniikoiden opiskeluun. Koin painetta siitä, etten ollut työskennellyt niiden parissa ammattimaisesti, sillä olin siihen mennessä vain pintaraapaissut useita niistä.

Pelko kuitenkin osoittautui todella vääräksi. Opiskelua pystyi tekemään kätevästi työajalla projektin ohella. Suurimman avun itseni kehittämiseen sain kollegoilta. Kokeneempien työkavereiden kanssa pystyi sparraamaan matalalla kynnyksellä. Sukelsinkin lähes heti C#:iin, Reactiin, Angulariin, NestJSään, Azure DevOpsiin ja yksikkötestauksen käytäntöihin. Suurin osa näistä oli itselle lähes vieraita ennestään.

Teollisuuden työtavoista ohjelmistoalan mindsetiin

Toinen alan vaihtamisesta tullut haaste oli oman mindsetin muutos siihen, miten koodia tuotetaan. Tämä oli itselle kuluttavin osa kehityspolkua. Rakennusautomaation yrityksessä meillä oli pieni kehitystiimi ja vakiintunut tapa työskennellä.

Tämä ei kuitenkaan ollut välttämättä paras tapa toteuttaa webbi-projektia. Ensimmäisessä projektissa kävi niin, että omaa koodia palautui uudelleen tehtäväksi omalle pöydälle. Kollegoiden sparrauksen avulla ohjelmistoalan parhaat käytänteet tulivat tutuksi ja oma tapa saatiin taitettua parempaan suuntaan. Tuli nopeasti opittua, miten Scrum-pohjainen ohjelmistoprojekti toimii.

Vanhan työkokemuksen ja uusien oppien synteesi – devausta ja projektinhallintaa

Seuraavaan projektiin hypätessä otin vastuuta projektin vetämisestä, josta minulla oli kokemusta jo rakennusautomaation näkökulmasta. Kyseessä oli monialainen projekti, jossa oli osaajia webbi-käyttöliittymästä-, teollisuuden logiikkaohjelmointiin ja teollisuusautomaatioon. Tehtävä osoittautui mielekkääksi ja pystyin ottaa vastuuta projektista kokonaisuutena.

Vaihe ei ollut itselleni helpoin, vaikka projektin ja tiimin vetämiseen kiinnostusta löytyi. Tiimin vetäminen tuotti itselle haasteita siinä, miten jakaa omaa vastuuta ja työtä sopiville henkilöille, ja miten antaa palautetta. Tähänkin löytyi apua edellisen projektini vetäjältä, jolta ottaa mallia ja saada haasteisiini apua lyhyellä varoituksella. Sparrasin hänen ja esihenkilöni kanssa hyviä toimintatapoja etsiessäni.

Koin hienoksi, että pystyin ottamaan enemmän vastuuta projektista ja hyödyntämään samalla aikaisempaa projektivetäjän kokemustani rakennusautomaation puolelta. Pääsin lopulta vetämään DevOps-projektia asiakkaan tuotekokonaisuuteen, jossa oma roolini oli suoraan tiiminvetäjän ja koodarin roolissa.

Kehittymistä muiden tuella – Instan softakonsultoinnin ydin

Instan softakonsultoinnissa olemisen ydin on siinä, että voi tehdä sitä, mistä on kiinnostunut ja samalla saa tukea kehittymisessä. Olen kokenut, että työyhteisöltä saatu tuki mahdollistaa sen, että minun ei tarvitse olla expertti kaikissa asioissa, joita voin tehdä. Mikäli asiat kiinnostavat, niin niiden pariin voi hakeutua. Muilta saa tukea siinä, miten asioita toteuttaa ja mistä infoa niistä löytyy. Isossa, monialaisessa konsernissa tietoa ja osaamista löytyy monipuolisesti, ja sitä pääsee hyödyntämään.

Meillä oman projektin ohella kannustetaan käyttämään aikaa myös muiden tukemiseen. Tämä auttaa omaa jaksamista ja luo tunnetta siitä, että asioita ei tarvitse tehdä yksin. Koen, että tämä on erityisen tärkeää juuri alaa vaihtaessa.

Sami Palmu
Kirjoittaja

Sami Palmu

Kirjoittaja työskentelee Instassa ohjelmistokehittäjänä ja projektipäällikkönä.

Jaa artikkeli

Pysy alan aallonharjalla ja tilaa uutiskirjeemme

Tärkeimmät uutiset, inspiroivat artikkelit ja asiantuntijoidemme ajankohtaisia näkemyksiä eri toimialoilta sekä tietoa tulevista tapahtumistamme.

Hyväksy käyttöehdot. Käsittelemme tietojasi vastuullisesti.
Tutustu tietosuojaselosteeseemme.