Joel uutisankkurin roolissa varautumisen harjoituksessa.

4 - 8 - 2021 - Osaajatarinat

Aamupäivä varautumisen palveluiden konsulttina – iltapäivästä uutisankkurina

Projektipäällikkö Joel Muujärvi ei kahta samanlaista päivää näe työssään varautumisen harjoitusten ja konsultoinnin parissa. Monipuolisten työtehtävien lisäksi häntä motivoi mahtavat tiimiläiset, mahdollisuus jatkuvaan oman osaamisen ja liiketoiminnan kehittämiseen sekä työn tuottama konkreettinen hyöty asiakkaalle.

Kriisi- ja kyberharjoitukset

Opiskelin Laureassa turvallisuusalan tradenomitutkintoa vastaavassa englanninkielisessä BBA-tutkinto-ohjelmassa, jonka sain purkkiin viime syksynä. Lisämaustetta opintoihini sain vaihdossa Hollannin Utrechtissa, jossa opiskelin kriminologian koulutusohjelmassa.

Installe tulin työharjoitteluun tutkintooni liittyen 2017 syksyllä. Ensimmäisiä hommiani oli ottaa käyttöön harjoitusalustamme uutta versiota, ja siinä sain hyvän kokonaiskuvan mistä tiimimme harjoitustoiminnassa on kyse. Aika nopeasti pääsin kokeneen kollegan kanssa tekemään harjoitustoteutuksia: harjoitusten suunnitteluun asiakkaan kanssa ja mukaan oppimaan miten niitä vedetään. Pääsin tutustumaan myös liiketoiminnan kehittämiseen monipuolisesti jo harjoittelujaksolla.

Harjoitteluperiodin jälkeen menin takaisin koulun penkille aloittamaan lopputyötäni. Kun minulle tarjoutui tilaisuus palata Installe, tartuin siihen, sillä tämä on juuri sitä hommaa mitä halusin, ja työsuhde vaihtuikin pian vakituiseksi. Lopputyönkin sain tehtyä omaan työhön liittyen – ja siitä oli todellista hyötyä meidän tiimillemme.

Vaihtelevaa työtä varautumisen parissa

Kun olin harjoittelijana päässyt katsomaan rautaisten osaajien seurassa erityyppisiä harjoituksia, niin julkishallinnon organisaatioiden kuin yrityspuolen tapauksissa, aloin ottamaan tiimissä enemmän vastuuta sitä mukaa, kun sain varmuutta vetää hommia itsenäisemmin.

Ensimmäisen vuoden jälkeen työnimikkeeksi valikoitui Crisis Management Specialist, kun työtehtäviin tuli paljon muutakin kuin pelkkää harjoitustoimintaa. Trasim-harjoitusten lisäksi teemme varautumisen konsultointia ja asiantuntijatyötä ja pääsin niihin projekteihin tekemään esimerkiksi jatkuvuussuunnitelman päivitystä tai analysointia asiakkaille. Tämä tarjosi mahtavan tilaisuuden syventää omaa osaamista harjoitustoimintaa laajemmasta, varautumisen ja jatkuvuudenhallinnan näkökulmasta.

Viisihenkisessä tiimissämme kaikki tekevät vähän kaikkea. Asiantuntijatöiden lisäksi me kaikki myymme ja hoidamme asiakkuuksia, järjestämme seminaareja ja aamukahvitilaisuuksia, hoidamme laskutusta ja tietojen ylläpitoa. Toimintamme on hyvin itseohjautuvaa.

Harjoituksissa on joku vetovastuussa projektipäällikkönä ja yleensä vähintään yksi tiimiläinen tukena. Tyypillisesti meillä on 20-40 harjoitusprojektia vuosittain, vähän laskutavasta riippuen. Minulla on ollut tänä vuonna kymmenkunta eri projektia päällä, joissa toteutukset ovat olleet tässä vuoden kevätpuolella ja nyt on muutamia, joiden toteutusta suunnitellaan syksyä kohti. Iso osa viikostani menee suunnittelupalavereissa asiakkaan kanssa ja sitten niistä nousevia asioita selvitellään ja sisältöjä täydennetään harjoitusalustalle ja materiaaleihin.

”Tämä on Yleismedian ylimääräinen uutislähetys, hyvää päivää”

Olen yleensä mukana kaikissa harjoituksissamme, joihin tehdään mediatuotantoja: olen päivystävä kuvaaja, leikkaaja ja usein myös uutisankkuri, kun tehdään uutisjuttuja harjoituksiin. Monesti skenaariota elävöitetään esimerkiksi valtakunnan mediaa simuloivalla Yleismedian ylimääräisellä uutislähetyksellä – joskus haastatteluun otetaan suoraan joku harjoitukseen osallistuja – tyypillisesti esimerkiksi asiakasorganisaation toimitusjohtaja. Lähes suorien ”uutislähetysten” tekeminen on aina sykettä nostattavaa, ja tuo mainiota paineentuntua niin harjoittelijoille kuin meille fasilitaattoreillekin. Käytännön markkinointijutuissa olen myös vahvasti mukana, tein juuri uuden markkinointivideon Trasim-johtamisharjoituskonseptistamme.

Koska minulla on mediatuotanto-osaamista taustalla, olen auttanut kehittämään viestintäpainotteisten harjoitusten mediapuolta. Espoon toimistolle rakensimme virtuaalistudion green screeneineen ja saamme itsemme heitettyä tarvittaessa eri paikkakunnille vaikka antamaan uutisraporttia. Uusimpana elementtinä mediapelin rakentamiseen olen opiskellut deepfake-teknologian hyödyntämistä – sillä on päästy todella mielenkiintoisiin dis- ja misinformaatiovaikuttamisen harjoitteisiin.

Päiväni ovat vaihtelevia. Tässä yhtenä päivänä editoin aamupäivän uutislähetystä kotoa käsin, lähdin pitämään toimistolla pari asiakaspalaveria, sitten photoshoppasin harjoitusta varten muutamia tuotepakkauksia sisältämään asioita, joita niiden ei pitäisi, kirjoitin loppuraporttiin analyysia ja jonkun laskunkin laitoin. Välillä oikein pysähdyn miettimään, miten tämän nyt summaisi, jos joku kysyisi mitä teen työkseni.

Puitteet kunnossa kehittymiselle

Olen saanut hakeutua kiinnostaviin rooleihin ja ottaa vastuuta tiimin sisällä. Minua on kiinnostanut esimerkiksi liiketoiminnan kehittämisen kannalta harjoituskonseptin kehittäminen ja olen siihen tuonut rohkeasti ajatuksiani ja sparraillut tiimin kanssa. Meillä on tarvinnut oikeastaan vain ilmoittaa, että haluaisin tehdä tämmöisen jutun ja kun on todettu, että tuohan on ihan järkevää ajan käyttöä, niin sitten ei muuta kuin antaa palaa ja tekee. Se on ollut innostavaa. Ehdottomasti työn parhaita puolia onkin huipputiimi jonka kanssa saa tehdä töitä.

Harjoitustekemisen ohella vastaan myös harjoitusalustan kehittämisprojektin vetämisestä ja pääsen keskustelemaan uusista teknologioista säännöllisesti Instan osaavien devareiden kanssa. Tämä on ollut itselle myös jatkuvan kehittymisen paikka – kun koodaaminen tai tuotekehitys ylipäätänsä ei ollut aiemmasta työelämästä tuttua itselleni.

Lisäksi olen päässyt perehdyttämään ja tukemaan uudempia työntekijöitä ja harjoittelijoita. Tuoreempien tiimiläisten kanssa syntyy mielenkiintoisia keskusteluja esimerkiksi eri tavoista kouluttaa ja olen saanut sparrattua hyvin omaakin toimintaani. Tulokkaiden perehdyttäminen on selvästi myös itsensä päivittämistä, koska silloin katsoo tekemistä laatikon ulkopuolelta, mikä on tosi virkistävää.

Tulevaisuudessa haluan opiskella strategista analyysia, syventää omaa osaamistani ja sitä kautta tuottaa vielä enemmän lisäarvoa varautumisen palveluidemme konsultointikeikkoihin ja harjoituksiin. Kehitämme myös hybridiharjoituskonseptia. Haluamme kehittää toimintaamme niin, että yhä useampi yritys voisi hyödyntää palveluitamme siten, että he pystyisivät sparraamaan itse omaa valmiuttaan kohdata kriisitilanteita. Harjoitustoimintamme koko potentiaalia ei ole mielestäni vielä täysin lunastettu ja visioissa on harjoitusten määrän kasvattaminen ja tiimin rikastaminen uusilla asiantuntijoilla.

Työn suurempi merkitys motivoi

Eniten minua motivoi se, että työstämme jatkuvuuden ja varautumisen kanssa on aitoa hyötyä. Keräämme systemaattisesti palautetta asiakkailtamme ja he kertovat, että tämä oikeasti auttaa heitä kohtaamaan poikkeus- tai kriisitilanteita. Työn merkityksellisyys on minulle tosi tärkeä asia.

Arvostan sitä, että myös Installe on tärkeää turvallisen yhteiskunnan rakentaminen ja pitkäjänteinen tekeminen. Työnantaja selvästi arvostaa sitoutuneita työntekijöitään ja pitkät työurat täällä kertovat siitä, että asioita tehdään paljon oikein.

Vaikka se onkin klisee, pääsen mukaan todellisille näköalapaikoille, sparrailemaan isojen yritysten johtoryhmien ja julkisen puolen organisaatioiden kanssa ja miettimään, miten varaudutaan ja toimitaan kriisi- tai poikkeustilanteessa. Harjoitus paljastaa aina kehityskohteita: vaikka niissä on tiettyjä toistuvia elementtejä, löydökset ovat juuri niin erilaisia kuin harjoittelevat organisaatiotkin. Toisaalta organisaatiot, jotka harjoittelevat kanssamme säännöllisesti löytävät aina uutta kehitettävää. Silloin näkee myös konkreettisesti kehittymisen ihmisissä ja organisaatiossa ja voidaan nostaa harjoitusten haastavuustasoa.

Työn vastapainoksi vietän paljon aikaa mökillä, jonne on tehtiin myös työhuone. Työpäivän jälkeen pääsee heti tekemään jotain ihan muuta, kaikkea puuhastelua, mitä mökillä aina on. Juuri nyt nököttää pihassa 13 kuutiota rantahiekkaa, joka odottaa paikoilleen laittamista.

Haluaisitko sinäkin tehdä työtä, jolla on aitoa merkitystä?

Joel Muujärvi
Kirjoittaja

Joel Muujärvi

Projektipäällikkö Insta Advance etunnimi.sukunimi(at) insta.fi

Jaa artikkeli

Pysy alan aallonharjalla ja tilaa uutiskirjeemme

Tärkeimmät uutiset, inspiroivat artikkelit ja asiantuntijoidemme ajankohtaisia näkemyksiä eri toimialoilta sekä tietoa tulevista tapahtumistamme.

Hyväksy käyttöehdot. Käsittelemme tietojasi vastuullisesti.
Tutustu tietosuojaselosteeseemme.