Terrafamen vastuullisesti tuotettamia kemikaaleja akkuteollisuuteen

16 - 5 - 2022 - Referenssit

Vastuullisesti tuotettuja kemikaaleja globaaliin akkuteollisuuteen

Uuden akkukemikaalitehtaansa nikkeli- ja kobolttisulfaatin tuotannolla Terrafame vastaa sähköautojen määrän kasvun tuottamaan haasteeseen. Tehtaaseen instrumentointiasennukset toimittaneen Instan vahvuutena oli aiempi kokemus alueella työskentelystä sekä riittävä kompetenssi ja resurssit.

Automaatio

Sähköautojen määrän ennustetaan tällä vuosikymmenellä monikymmenkertaistuvan. Suomi on ainoa Euroopan maa, josta saa kaikkia arvokkaita akkumineraaleja – nikkeliä, kobolttia ja litiumia.

Terrafame on suomalainen monimetalliyhtiö, joka keventää liikenteen hiilijalanjälkeä toimittamalla globaalille akkuteollisuudelle vastuullisesti tuotettuja akkukemikaaleja. Yhtiön nykyinen päätuote nikkeli-kobolttisulfidi jatkojalostetaan muun muassa sähköautojen akkujen raaka-aineena käytettäviksi nikkeli- ja kobolttisulfaateiksi. Terrafamen tuotantoprosessi kaivoksesta akkukemikaaleihin sijaitsee yhdellä ja samalla teollisuusalueella Sotkamon Tuhkakylässä. Yhtiön kaivostoiminnan vaikutuksia luontoon ja lajeihin seurataan säännöllisesti ympäristölupaehtojen mukaisesti.

Terrafamen vastuullisesti tuotettamia kemikaaleja akkuteollisuuteen

Nikkelisulfaattia jopa miljoonaan sähköauton akkuun vuodessa

Terrafame teki syksyllä 2018 päätöksen rakentaa teollisuusalueelleen yhden maailman suurimmista akkukemikaalien tuotantolinjoista.

Uusi laitos tuottaa nikkeli- ja kobolttisulfaattia, sekä sivutuotteena kemianteollisuudessa ja lannoitusaineena käytettävää ammoniumsulfaattia. Nikkelisulfaatin hiilijalanjälki on yksi teollisuuden pienimmistä. Nikkelisulfaatin tuotantotavoite on noin 170 000 tonnia vuodessa, mikä riittää jopa miljoonaan sähköauton akkuun.

Tehdas työllisti rakennusvaiheessa parhaimmillaan noin 600 työntekijää, ja investoinnin suuruus oli noin 240 miljoonaa euroa.

Stone car of Terrafame carrying rocks

Instan vahvuutena pitkäaikainen kokemus sekä riittävät resurssit

Insta Automation toimitti instrumentointiasennukset akkukemikaalitehtaan kaikkiin kolmeen tuotantoprosessin vaiheeseen. Projekti oli Installe huomattavan kokoinen – maaliskuusta 2020 huhtikuulle 2021 kestäneeseen urakkaan kertyi henkilötyöntunteja noin 30 000 keskivahvuuden ollessa 25 asentajaa sekä työnjohtaja.

Insta toimitti akkukemikaalitehtaalle kaikkiaan noin 150 km instrumentointikaapelia, 200 Instan valmistamaa kenttäkoteloa ja 2 000 mittalaitteen asennuksen. Akkukemikaalitehdas sisälsi paljon räjähdysvaarallisia tiloja, mikä asetti työlle omat erikoisehtonsa.

Akkukemikaalitehtaan instrumentointiasennuksista vastannut projektipäällikkö Tero Lehtinen näkee Instan vahvuutena aiemman kokemuksen alueella työskentelystä sekä asennusliiketoiminnan riittävän suuren kompetenssin ja resurssit.

– Olemme työskennelleet Terrafamen alueella jo alusta alkaen ja onnistuneet työssämme hyvin. Toteuttamamme urakka on suuri kokonaisuus, jonka toimittamiseen Installa yhtenä Pohjoismaiden suurimmista instrumentointiasennuksen osaajista on riittävästi sekä kokemusta että resursseja, Lehtinen painottaa ja jatkaa:

– Vaikka työmaa oli suuri, ja osuutemme urakassa kasvoi projektin edetessä, pysyimme kokonaisaikataulussa hyvin mukana ja pystyimme vastaamaan projektin aikana tulleisiin muutoksiin ja haasteisiin.

Uuden tehtaan ylösajo aloitettiin kesäkuussa 2021 ja ensimmäiset asiakastoimitukset käynnistyivät heinäkuussa 2021. Tehtaan tuotannon arvioidaan saavuttavan täyden kapasiteetin vuoden 2022 aikana. Tehdas työllistää noin 150 henkeä.

Lisätietoja

Tero Lehtinen

Projektipäällikkö, Asennus
Insta Automation
Tampere, Oulu
etunimi.sukunimi (at) insta.fi

Jarno Pitkänen

Liiketoimintajohtaja
Asennus
Insta Automation
Tampere, Oulu, Imatra
etunimi.sukunimi (at) insta.fi

Jaa artikkeli

Pysy alan aallonharjalla ja tilaa uutiskirjeemme

Tärkeimmät uutiset, inspiroivat artikkelit ja asiantuntijoidemme ajankohtaisia näkemyksiä eri toimialoilta sekä tietoa tulevista tapahtumistamme.

Hyväksy käyttöehdot. Käsittelemme tietojasi vastuullisesti.
Tutustu tietosuojaselosteeseemme.