Lainahoyhenissa_Seinajoen_kaupunginteatteri

23 - 5 - 2018 - Referenssit

Seinäjoen kaupunginteatteri saa modernin teatteritekniikan poikkeuksellisella tavalla

Teatteritekniikan uusiminen tarkoittaa tavallisesti teatterin sulkemista noin kahdeksi vuodeksi. Seinäjoella asiaa haluttiin lähestyä toisin. Insta Automation toimittaa kaupunginteatteriin huipputason teatteritekniikkakokonaisuuden, eikä teatteria suljeta täysin missään vaiheessa.

AutomaatioModernisointiOhjausjärjestelmä

Seinäjoen kaupunginteatterin suureen näyttämöön keskittyvällä remontilla halutaan tarjota yleisölle ikimuistoinen ja moderni teatterielämys. Uudelta tekniikalta halutaan toimintavarmuutta ja turvallisuutta: esimerkiksi lattianostimien ja kattonostimien on oltava käyttäjilleen ehdottoman turvallisia. Remontissa uusitaan näyttämömekaniikka ja valo- ja äänitekniikka, sekä niiden ohjausjärjestelmät.

Lainahoyhenissa_Seinajoen_kaupunginteatteri

– Ero aikaisempaan teatterimekaniikkaan on teatterikokemuksen kannalta huomattava. Kun tähän lisätään vielä uusi, nykyaikainen äänentoistojärjestelmä sekä moderni valotekniikka, ollaan upean elämyksen äärellä, kuvailee teatteritekniikasta vastaava Jouni Palovaara.

Teatterin suurelle näyttämölle asennetaan uusi pyörivä näyttämö, joka perinteisestä poiketen koostuu kahdesta osasta. Koska pyörönäyttämö ei ole kiinteä, se voidaan tarvittaessa siirtää näyttämöltä toiselle tarpeen mukaan, mikä tuo monipuolisuutta näyttämökuviin. Lattianostimet nopeutuvat ja tarkentuvat. Kattonostimet toimivat jatkossa jokainen omalla moottorillaan, ja niitä voidaan ohjata yksittäin tai ryhmissä.

Teatterin ovet avoinna koko hankkeen ajan

Henkilökunnan toiveet ja tarpeet on huomioitu hankesuunnitteluvaiheesta alkaen. Suunnittelutyöt jatkuvat läpi vuoden, ja remontointityö on jaksotettu kesille 2018–2020. Tämä takaa sen, että teatteri ei missään vaiheessa sulkeudu näytelmiltä ja harjoituksilta täysin.

– Hanke asettaa erityisvaatimuksia sekä meille että toimittajalle, kun kahden vuoden työt tehdään kahdeksassa kuukaudessa. Tällaisella järjestelyllä meidän ei kuitenkaan tarvitse siirtyä väistötiloihin. Siirtyminen vaikuttaa usein negatiivisesti katsojalukuihin, Palovaara toteaa.

Insta vakuuttaa osaamisellaan ja kokemuksellaan

Insta Automation valikoitui toimittajaksi julkisen kilpailutuksen kautta. Installa on paljon kokemusta vastaavista hankkeista – muun muassa kansainväliset vaatimukset täyttänyt näyttämömekaniikan uudistus Helsingin Kaupunginteatterille.

Perinteisen näyttämömekaniikan ohjausjärjestelmän lisäksi Insta toteuttaa Seinäjoelle samanaikaisesti esitystekniikan työ-, kulku- ja sinivalojen ohjausjärjestelmän. Esitystekniikan ohjausjärjestelmän toimitus koostuu suunnittelusta, ohjelmoinnista, sähkö- ja automaatiokaappien ja valojen toimituksesta sekä niiden käyttöönotosta.

Tammikuussa sovittiin suuret linjat. Kulunut kevät on koostunut suunnittelusta, mittaustöistä, kaapelointien valmistelusta sekä sähkö- ja automaatiokaappien ja koneistojen valmistuksesta. Kesällä 2018 on tarkoitus toteuttaa uudet lattianostimet ja yleisvalot sekä niiden ohjausjärjestelmät.

– Kesä 2019 tulee olemaan vielä tätä kesää haasteellisempi, mutta silloin meillä on onneksi yli puoli vuotta aikaa suunnittelulle. Tänä keväänä aikataulu on todella tiukka. Tammikuussa istuimme ensimmäisen kerran saman pöydän ääreen ja tositoimiin päästään jo toukokuun alussa, kertoo Palovaara.

Poikkeukselliseen ja kunnianhimoiseen hankkeeseen suhtaudutaan sekä Seinäjoen kaupunginteatterin että Instan puolella innostuneesti.

– Olen kuullut paljon positiivista palautetta Instan teatteriurakoista sekä aikataulun että hinnoittelun osalta. Minulla onkin täysi luotto siihen, että projekti saadaan vietyä läpi onnistuneesti ja aikataulussa. Yhteistyö on sujunut erinomaisesti, Palovaara kiittelee.

Kuva: Jukka Kontkanen

Marko Hänninen
Kirjoittaja

Marko Hänninen

Yksikönpäällikkö, Koneistot ja näyttämöt Teollisuus & Infra [email protected]

Jaa artikkeli

Pysy alan aallonharjalla ja tilaa uutiskirjeemme

Tärkeimmät uutiset, inspiroivat artikkelit ja asiantuntijoidemme ajankohtaisia näkemyksiä eri toimialoilta sekä tietoa tulevista tapahtumistamme.

Hyväksy käyttöehdot. Käsittelemme tietojasi vastuullisesti.
Tutustu tietosuojaselosteeseemme.