Aittaluodon voimalaitos

27 - 5 - 2020 - Referenssit

Puhtaampaa ja tehokkaampaa energiantuotantoa Aittaluodossa

Insta toimitti instrumentoinnin asennukset Aittaluoto 2020 -hankkeessa modernisoidun voimalaitoksen uuteen kattilalaitokseen, vastapaineturbiiniin ja savukaasulauhdutusyksikköön. Uudistuksen myötä laitoksen päästöt pienenivät merkittävästi. Tiukkojen vaatimusten mukainen tekniikka on turbiinia lukuun ottamatta peräisin kotimaisilta toimittajilta.

AutomaatioModernisointiSähköistys
Poriin Aittaluodon teollisuusalueelle toteutettu Aittaluoto 2020 -hanke on valmistunut ja laitos on otettu tuotannolliseen käyttöön. Projektissa Aittaluodon vuonna 1968 käyttöön otettu voimalaitos modernisoitiin vastaamaan uusia ympäristövaatimuksia sekä tulevaisuuden kasvavia energiantarpeita. 60 miljoonan euron suuruisella investoinnilla varmistettiin riittävä energiantuotanto Aittaluodon teollisuusalueen tarpeisiin pitkälle tulevaisuuteen.

Laitoksen modernisointi piti sisällään uuden, biomassaa polttavan BFB-tyyppisen kattilalaitoksen, vastapaineturbiinin sekä savukaasulauhdutusyksikön. Turbiinia lukuun ottamatta kaikki laitoksen tekniikka on peräisin suomalaisilta toimittajilta.

Insta Automation toimitti hankkeen instrumentoinnin asennukset biopolttoainekattilalle, turbiinialueelle sekä savukaasulauhduttimeen, minkä lisäksi yhtiö toimitti myös projektin kenttäkotelot. Instan osuus alkoi toukokuussa 2019 ja jatkui helmikuuhun 2020 saakka. Kiireisimpään aikaan työmaalla oli 20 Instan työntekijää.

Energiantuotantoa pienemmillä polttoainemäärillä ja paikallista biopolttoainetta hyödyntäen

Aittaluodon voimalaitoksen tuotannosta liki puolet on kaukolämpöä, jota toimitetaan Porin ja Ulvilan kaukolämpöverkkoihin. Lisäksi laitos tuottaa prosessihöyryä Aittaluodon ja Kupariteollisuuspuiston teollisuuden tarpeisiin sekä yhteistuotantona syntyvää sähköä Pori Energian asiakkaille. Pääosa laitoksen käyttämästä puupolttoaineesta hankitaan Aittaluodon teollisuusalueelta.

Voimalaitoksen uudistuksen ja uuden biopolttoainekattilan myötä fossiilisten polttoaineiden käyttö vähenee ja päästöt pienenevät merkittävästi. Uudella kattilalla vaihtelevia polttoaineita voidaan hyödyntää ympäristöystävällisesti. Savukaasulauhduttimella polttoaineen energiasta saadaan otettua talteen aiempaa enemmän, ja lämpöä voidaan hyödyntää kaukolämmöntuotannossa ja laitoksen sisäisissä prosesseissa.

Hankkeen suunnittelussa on varauduttu myös tulevaisuuteen, sillä laitoksen polttoainepohjaa voidaan laajentaa koskemaan myös haastavampia polttoaineita, kuten muuta teollisuuden hukka-ainetta.

Mistä on kyse

Aittaluoto 2020 -hankkeen investoinnin arvo on noin 60 miljoonaa euroa. Uuden laitoksen myötä Aittaluodon voimalaitoksen hiilidioksidipäästöt laskevat merkittävästi. Aittaluodossa käytettävän biopolttoaineen määrää pystytään kasvattamaan entisestään, kun uudessa 80 MW:n kattilassa voidaan polttaa myös pelkkää biopolttoainetta. Laitokseen rakennettava savukaasujen lämmön talteenottojärjestelmä tuottaa kaukolämpöä 20 MW teholla, ja vähentää laitoksen polttoaineen tarvetta vuositasolla noin 600 rekkakuormaa vastaavalla määrällä. Vuonna 2017 ympäristöluvan saaneen laitoksen tuotanto on alkanut keväällä 2020.

Petri Kehusmaa
Kirjoittaja

Petri Kehusmaa

Projektipäällikkö, Asennus Insta Automation etunimi.sukunimi (at) insta.fi

Jaa artikkeli

Pysy alan aallonharjalla ja tilaa uutiskirjeemme

Tärkeimmät uutiset, inspiroivat artikkelit ja asiantuntijoidemme ajankohtaisia näkemyksiä eri toimialoilta sekä tietoa tulevista tapahtumistamme.

Hyväksy käyttöehdot. Käsittelemme tietojasi vastuullisesti.
Tutustu tietosuojaselosteeseemme.