Finnsementin Paraisten sementtitehdas

15 - 12 - 2021 - Referenssit

Lisää toimintavarmuutta sähköpääjakelun modernisoinnilla

Vanhan voimalaitoksen paineilmakäyttöiset kaksikiskojärjestelmän erottimet, katkaisijat ja suojareleet sekä virtamuuntajat ja kaikki apulaitteet johdotuksineen uudistettiin suuritöisessä sähköpääjakelun modernisointiprojektissa Finnsementin Paraisten tehtaalla. Ilman ainuttakaan hallitsematonta katkosta toteutettu uudistus lisäsi toimintavarmuutta – tehtaalla ei ole ollut kahteen vuoteen yhtäkään laiteviasta johtuvaa sähkökatkosta.

ModernisointiSähköistys
Finnsementin Paraisten sementtitehdas

Suomalaisella Finnsementillä on yli sadan vuoden kokemus sementin valmistuksesta. Yhtiö kuuluu kansainväliseen CRH-konserniin, joka on yksi maailman suurimmista rakennusmateriaaliyrityksistä. Merkittävä osa Suomen sementintarjonnasta tuotetaan Finnsementin Paraisten ja Lappeenrannan tehtailla.

Insta uudisti Paraisten tehtaan sähköpääjakelun hiljan valmistuneessa, suuritöisessä projektissa. Noin kolme vuotta kestäneessä hankkeessa uusittiin vanhan voimalaitoksen kaukokäyttöiset pääjakelulaitteet: kaksikiskojärjestelmän paineilmaerottimet ja -katkaisijat sekä suojareleet ja virtamuuntajat apulaitteineen. Projekti sisälsi myös varayhteyden toteutuksen.

 Finnsementin Paraisten tehtaalla

Useiden eri jännitteiden yhteensovittaminen haastavaa

Finnsementin ja Instan yhteistyö ulottaa juurensa noin seitsemän vuoden taa. KMJ-Engineering – Instan tytäryhtiö ennen sulautumistaan emoyhtiöönsä – on toiminut pitkään Paraisten tehtaan verkostolaskennan ja sähköjärjestelmän kuvadokumentaation parissa. Samat henkilöt vastasivat sähkösuunnittelusta, laskelmista ja kuvadokumentaation hallinnasta myös hiljan valmistuneessa modernisointiprojektissa.

– Tehtaallamme on käytössä melko suuret tehot ja lähestulkoon kaikki standardinmukaiset jakelujännitteet – myös ne, mistä moni on luopunut jo kauan sitten. Niiden kaikkien yhteen sovittaminen on haastavaa. Instan puolelta on saatu paljon apua, kertoo Finnsementin sähköinsinööri Jari Rantanen.

Pääjakelu jakaantuu kahteen puoleen. Toinen oli uusittu jo aikaisemmin useammassa erässä, toisen uudistus aloitettiin Instan kanssa vuonna 2019.

Osa uudistamattoman puolen laitteista alkoi jo olla toiminnaltaan epävarmoja. 50-luvun paineilmatoimisiin katkaisijoihin taas oli vaikea löytää osaavaa huoltoa tai varaosia.

– Kun osia alkoi hajota, meidän täytyi miettiä uusimista suuremmassa mittakaavassa. Kun yksi katkaisijoista jäi jumiin hankalaan tilanteeseen, se aiheutti ongelmia sen verran, että päätimme vauhdittaa loppuprojektia, Rantanen taustoittaa.

Finnsementin Paraisten tehdas muuntamo

Toteutus ilman ainuttakaan hallitsematonta katkosta

– Insta uusi pääjakelumme lähtöpaikan katkaisijat ja erottimet sekä suojareleet ja virtamuuntajat apulaitteineen, jolloin ne saatiin täysin nykyaikaisiksi. Haastavaa oli, että vanhan voimalaitoksen avokennokoneisto säilytettiin, ja laitos oli käytössä koko sen ajan, kun kojeistoa kenno kennolta uusittiin. Ainoastaan uusittava kenno oli sähköttömänä, Rantanen kertoo ja jatkaa:

– Sementtitehtaan lisäksi myös kaivoksen toiminnot sekä Weberin tehdas saa sähkönsä laitoksemme kautta, ja kaikki piti pitää toiminnassa ilman mitään häiriöitä.

Finnsementin käyttämän kaksikiskojärjestelmän vuoksi uudistus pystyttiin toteuttamaan kytkennän muutoksilla tuotannon ollessa käynnissä.

– Siinä mielessä tämä meni aivan täydellisesti, että tehtaalle ei tullut yhtään ainoaa hallitsematonta pysäytystä tämän projektin takia, Rantanen painottaa.

Projektiin sisältyi myös varayhteyden, eli 20 kilovoltin kojeiston ja sen välimuuntajan asennus. Tällä mahdollistetaan tilanteen vaatiessa häiriötön sähkönsiirto varajärjestelmään.

– Tehdessämme vuosihuoltoja huomasimme vanhan varayhteytemme olevan alamittainen, ja jo perusinfran ylläpitämisen vievän niin paljon, ettemme pystyneet tekemään mitään. Meillä oli 20 kilovoltin yhteys naapuriyhtiömme Parocin muuntamoon, joka on toiminut heille ikään kuin varasyöttönä. Saimme ajatuksen yhteyden muuntamisesta molempiin suuntiin toimivaksi, jolloin saisimme viiden megawatin varayhteyden meille. Insta suunnitteli ajatuksen luonnosteni pohjalta, ja siitä tuli hyvä systeemi, joka saadaan varayhteydelle ja takaisin ilman sähkökatkosta, Rantanen kertoo.

Kaikki lähtee hyvästä yhteistyöstä

Instan sähkönjakeluyksikön päällikkö Mika Salonen kuvailee projektia suureksi, muttei sellaiseksi, joka olisi sisältänyt ylitsepääsemättömiä haasteita.

– Hyvästä yhteistyöstä kaikki lähtee, mukaan lukien myös projektin sähkösuunnittelu KMJ-Engineeringin kanssa. Ilman jatkuvaa vuorovaikutusta asiakkaan kanssa tämä ei olisi onnistunut, Salonen muotoilee.

– Huomiotta ei voi myöskään jättää asiantuntevaa Sähköjakelun asennustiimiä, joka toimi saumattomasti yhteen asiakkaan kanssa.

– Kommunikaatio on toiminut hyvin. On voinut koska tahansa soittaa ja kysyä, jos on ollut jotain, joka on kaivannut lisätietoa tai varmistusta, Rantanen täydentää.

– Meillä oli ennakkoon tiedossa puolin ja toisin kaikki tehtävät muutokset, eikä niistä tarvinnut edes suuremmin keskustella muuten kuin käymällä läpi, miten ne halutaan tehdä ja milloin. Kaikki toimi täydellisesti, Rantanen kiittelee.

Uusien teknologioiden käytön myötä sekä henkilöturvallisuus että paloturvallisuus on parantunut. Rantanen näkee järjestelmään tulleen selvää toimintavarmuutta. Hän kertoo, ettei tehtaalla ole ollut kahden viime vuoden aikana ainuttakaan laiteviasta johtuvaa sähkökatkosta.

Salonen lisää, että järjestelmästä johtuvilta häiriöiltä välttyminen edellyttää systemaattista, säännöllistä ennakkohuoltoa, jolla laitteet pidetään kunnossa.

Rantanen kertoo luottamuksen Instan osaamista kohtaan kasvaneen projektin aikana entisestään.

– Kyllä siellä karmean kova osaaminen on taustalla kaikessa, hän summaa.

Kiinnostuitko sähkönjakelupalveluistamme? Lue lisää!

Sähkönjakelulaitteiden elinkaaripalvelut

Jaa artikkeli

Pysy alan aallonharjalla ja tilaa uutiskirjeemme

Tärkeimmät uutiset, inspiroivat artikkelit ja asiantuntijoidemme ajankohtaisia näkemyksiä eri toimialoilta sekä tietoa tulevista tapahtumistamme.

Hyväksy käyttöehdot. Käsittelemme tietojasi vastuullisesti.
Tutustu tietosuojaselosteeseemme.