Maitokolmio

19 - 7 - 2021 - Referenssit

Lähimaidosta proteiinivanukkaaksi Instan automaation avulla

Insta toteutti Keski-Pohjanmaalla toimivalle osuuskunta Maitokolmiolle tuotantolinjojen automatisointeja kokonaistoimituksena. Laajennuksilla uudistettiin valikoimaa ja kasvatettiin kapasiteettia. Toholammin tuotantolaitokseen toimitettiin myös uusi valvomo.

ValvomoAutomaatioKokonaistoimitukset
Elintarvike

Maitokolmio on Keski-Pohjanmaalla yli 110 vuotta toiminut osuuskunta, jonka omistavat alueen lähimaidontuottajat. Lähimaitoa kerätään tiloilta seitsemänä päivänä viikossa, vain noin tunnin päästä meijeristä. Yrityksen markkina-alueena on koko Suomi, ja Maitokolmio tekee yhteistyötä muiden suomalaisten elintarvikeyritysten kanssa. Maitokolmio ottaa tuottajiltaan vastaan noin 56 miljoonaa litraa vuodessa.

Maitokolmion kahdesta tuotantolaitosta toinen sijaitsee Toholammilla ja toinen Sievissä. Toholammin tuotantolaitoksessa valmistetaan maidot, kermat, piimät, viilit ja rasvat, Sievin yksikössä taas rahka- ja vanukastuotteet.

Maitokolmio

Yhteistyö Maitokolmion ja Instan välillä on verrattain uusi, ja koskenut tuotantolinjojen automatisointeja. Insta on toteuttanut Maitokolmiolle kokonaistoimituksena

  • Proteiinivanukkaan tuotantolinjan prosessiautomaation Sievin yksikköön vuonna 2018

  • Sievin tuotantolinjaa vastaavan, mutta automaatiotasoltaan laajemman pulloon pakatun, juotavan vanukkaan tuotantolinjan prosessiautomaation Toholammin tuotantolaitokseen vuonna 2020

  • Toholammin laitokseen tehdyn tuotantolinjan laajennuksen hapatettujen ja rasvapitoisten maitotuotteiden valmistamiseksi vuonna 2021

Uutta valikoimaa ja tuotantokapasiteetin kasvatusta

Instan toimitukset sisälsivät kukin suunnittelun, keskusvalmistuksen, asennukset ja käyttöönoton. Lisäksi Toholammin tuotantolaitokseen toimitettiin uusi valvomo.

– Toholammille tehtiin syksyllä 2020 uusi tuotantolinja, jossa tuote projektin aikana tarkentui. Prosessi koostuu sekoituksista, lämpökäsittelystä ja muista tuotevalmistukseen liittyvistä toimenpiteistä päätyen pakkaukseen. Prosessiautomaatio toteutettiin sekoitussäiliöltä pakkauskoneelle, kertoo Maitokolmion tuotantolinjojen ja laitteiden tuotantosuunnittelusta vastaava projektipäällikkö Marko Hotakainen.

Uusimman projektin, tuotantolinjan laajennuksen myötä kasvoi sekä tuotantokapasiteetti että tuoterepertuaari. Myös automaatioastetta nostettiin.

– Markkinatilanne on tällä hetkellä sellainen, että tarvitaan uusia tuotteita ja valikoiman tulee uudistua. Laajensimme linjaa niin, että voimme valmistaa sellaisia hapatettuja ja rasvapitoisia maitotuotteita, joita ei valikoimissa ole ennen ollut, Hotakainen selittää.

Insta toteutti Keski-Pohjanmaalla toimivalle osuuskunta Maitokolmiolle tuotantolinjojen automatisointeja kokonaistoimituksena.

Yli viidentoista vuoden kokemus meijeriprosesseista

Ensimmäinen projekti Maitokolmiolle toimitettiin Tampereelta käsin, mutta seuraavat kaksi on toteuttanut vuosi sitten Ouluun perustettu suunnitteluyksikkö. Insta haluaa toimia lähellä asiakasta ja siksi toimipisteitä on ympäri Suomen – Pirkanmaan ja Oulun lisäksi pääkaupunkiseudulla, Satakunnassa, Muuramessa, Imatralla, Porvoossa, Raisiossa, Kuopiossa ja Varkaudessa.

– Oulun konttorimme kasvaa koko ajan ja laajentaa asiakkuuksiaan Pohjois-Suomessa. Maitokolmion projektit olivat merkittävä avaus meijeriasiakkuuksiin Oulun toimipisteelle, Insta Automationin projektipäällikkö Tomas Karvonen selittää.

Vaikka Oulun konttorille Maitokolmio olikin ensimmäinen meijeriprojekti, Installa on takanaan yli viidentoista vuoden kokemus meijeriprosesseista. Muun muassa Valion kanssa Installa on pitkäaikainen kumppanuus. Maitokolmionkin automaatiotoimittajavalinnassa painoi Hotakaisen mukaan osaaminen ja toimitusvarmuus. Lisäksi merkitystä oli palveluvalikoimalla.

– On hyvä, että automaatiotoimittajalta löytyy monenlaista palvelua. Kun prosessit kehittyvät ja ohjelmistot vanhentuvat, monipuolista tietämystä täytyy olla, Hotakainen kiteyttää.

Lähimaidosta proteiinivanukkaaksi Instan automaation avulla Maitokolmio | Insta

Projektit sujuneet hyvin

Karvonen kiittelee yhteistyön Maitokolmion kanssa menneen hyvin ja kommunikoinnin toimineen. Hotakainen on samoilla linjoilla:

– Kyllä yhteistyö on sujunut hyvin noiden projektien osalta. Halutut muutokset ja lisätyöt on tehty, ja ne on moitteetta saatu kuntoon.

Kehityskohteita kysyttäessä hän toivoo pientä petrausta palvelun vasteajan suhteen silloin, kun meneillään ei ole yhteistä projektia.

Entä sitten ajatukset mahdollisesta jatkosta?

– Järjestelmien vanhetessa ja ohjelmistojen kehittyessä olemme miettineet, kuinka automaatiojärjestelmäämme tulisi kehittää. Siitä on jo ollutkin puhetta, että pidettäisiin palaveria aiheesta, Hotakainen päättää.

Haluaisitko tietää lisää elintarviketeollisuuden palveluistamme?

Jaa artikkeli

Pysy alan aallonharjalla ja tilaa uutiskirjeemme

Tärkeimmät uutiset, inspiroivat artikkelit ja asiantuntijoidemme ajankohtaisia näkemyksiä eri toimialoilta sekä tietoa tulevista tapahtumistamme.

Hyväksy käyttöehdot. Käsittelemme tietojasi vastuullisesti.
Tutustu tietosuojaselosteeseemme.