21 - 4 - 2020 - Referenssit

Instan Pihlajamäkeen toteuttama automaatiojärjestelmä turvaa toimintavarmuuden käyttäjäystävällisesti

Pihlajamäen jätevedenpumppaamon läpi virtaa Tuusulanjärven verran vettä joka vuosi. Insta Automation toteutti pumppaamoon kokonaisvaltaisen automaatiojärjestelmän, joka paransi paitsi laitoksen toimintavarmuutta, teki sen ohjaamisesta käyttäjäystävällisempää.  

Automaatio
Keski-Uudenmaan vesiensuojelun liikelaitoskuntayhtymä (KUVES) johtaa kuntien jätevesiä Viikinmäen jätevedenpuhdistamolle vuosittain noin 17 miljoonaa kuutiometriä – Tuusulanjärven tilavuuden verran. Yhtymän vuonna 1987 käyttöönottama Pihlajamäen jätevedenpumppaamo on yksi Suomen suurimmista pumppaamoista. Kallion sisälle kahteen kerrokseen rakennettu laitos sijaitsee 50–60 metrin syvyydessä.

Insta toteutti jätevedenpumppaamoon uuden, kokonaisvaltaisen automaatiojärjestelmän, johon sisältyi prosessiautomaation lisäksi myös kiinteistötekniikan ohjaus. Uudistus oli osa suurempaa saneerausta, jossa kallion sisässä olevan pumppaamon tunnelin rakenteita vahvistettiin, tilat palo-osastoitiin ja tunnelin LVISA-tekniikka uusittiin.

Kaksi- ja puolivuotisen urakan suunnittelu aloitettiin vuonna 2017. Urakka aloitettiin miettien asiakkaan kanssa yhteistyössä, mikä olisi paras mahdollinen toteutustapa laitoksen uudistukselle.

Kolme prosessiasemaa huolehtii toimintavarmuudesta

Jätevedenpumppaamon prosessin- ja kunnonvalvonta suunniteltiin ja toteutettiin edistyneillä teknologisilla ratkaisuilla. Uudistuksessa laitoksen toimintavarmuutta parannettiin, ja kokonaisvaltaisemmin automatisoidun laitoksen ohjaamisesta tehtiin vaivattomampaa ja käyttäjäystävällisempää.

Pumppaamon toiminnan luotettavuus varmistettiin kahdeksalla, kahteen ryhmään jaetulla pumpulla ja kolmella automaation prosessiasemalla. Kaksi prosessiasemaa huolehtii jätevesipumppujen ryhmien hallinnasta. Jos toista ryhmää ohjaavan aseman toiminta jostain syystä estyy, pystyy toinen yksinkin pumppaamaan koko virtaamakapasiteetin verran vettä siihen saakka, että toinen prosessiasema palautetaan toimintakuntoon. Pumppaamon kolmas prosessiasema pystyy äärimmäisessä kriisitilanteessa ohjaamaan koko pumppaamoa suorien I/O-viestien välityksellä.

Uudistuksen myötä myös laitoksen sähkönkulutus pieneni. Pumppuja voidaan nyt ohjata optimaalisella arvolla, jolloin sähkönkulutus on mahdollisimman vähäinen.

Instan vahvuuksina resurssit ja toimitusvarmuus

Instan valintaa urakoitsijaksi puolsi Keski-Uudenmaan vesiensuojelun liikelaitoskuntayhtymän käyttöpäällikkö Teemu Järvisen mukaan asiantunteva projektinjohtaminen ja aikataulun hallinta.

Urakan myötä yhteistyö tilaajan ja Instan välillä syveni. Järvinen antaa Installe kiitosta hyvästä resursoinnista ja luotettavuudesta.

– Insta on ”harteikas” talo, ja heiltä on saatu apua kaikissa tilanteissa. Instalta löytyvät tarvittavat resurssit ja nopea reagointi ylläpidollisiin töihin.

Janne Niiranen
Kirjoittaja

Janne Niiranen

Yksikönpäällikkö, Elinkaaripalvelut, Vesihuolto & Näyttämöt Teollisuus & Infra Insta Automation etunimi.sukunimi (at) insta.fi

Jaa artikkeli

Pysy alan aallonharjalla ja tilaa uutiskirjeemme

Tärkeimmät uutiset, inspiroivat artikkelit ja asiantuntijoidemme ajankohtaisia näkemyksiä eri toimialoilta sekä tietoa tulevista tapahtumistamme.

Hyväksy käyttöehdot. Käsittelemme tietojasi vastuullisesti.
Tutustu tietosuojaselosteeseemme.