Äänekosken tehdasalue

9 - 12 - 2020 - Referenssit

Instan automaatiolla tekstiilikuitua suomalaisista havupuista

Metsä Groupin innovaatioyhtiö Metsä Springin ja Itochu Corporationin yhteisyritys MI Demon visio on mahdollistaa kestävämpien katkokuitujen valmistus kansainvälisesti merkittävässä laajuudessa. Yrityksen alkuvuonna 2020 Äänekoskelle valmistunut, suomalaisista havupuista tekstiilikuitua valmistava koetehdas on ominaisuuksiltaan täysiverinen tehdas, vaikka onkin metsäteollisuuden mittakaavassa vielä pieni.

AutomaatioGreenfield

MI Demo Oy on Metsä Groupin innovaatioyhtiö Metsä Springin ja Itochu Corporationin vuonna 2018 perustama yhteisyritys, joka kehittää tekstiilikuitujen valmistusteknologiaa. Yrityksen koelaitoksessa valmistetaan kuivaamattomasta paperisellusta puupohjaista tekstiilikuitua. Pohjoisesta männystä ja metsäkuusesta kehitetty tekstiilikuitu on MI Demon ratkaisuehdotus tekstiiliteollisuuden kestävyysongelmiin.

Aivan Metsä Fibren omistaman Äänekosken biotuotetehtaan vieressä sijaitseva koelaitos tuottaa paperisellusta tekstiilikuituja suoraliuotusmenetelmällä. Ympäristö on huomioitu uuden materiaalin kehityksessä monin tavoin.

Koelaitos valmistui alkuvuodesta 2020. Insta vastasi automaation kokonaistoimituksesta sekä automaatio- ja instrumentointiasennuksista.

– Yhteistyö Instan kanssa on mennyt tosi hyvin. Olemme tosi tyytyväisiä siitä, että olemme valinneet Siemensin ja Instan kumppaneiksi. Käyttöönotossa ei ole ollut ongelmia, ja järjestelmät näyttävät kokonaisuudessaan tosi hyvältä, MI Demon toimitusjohtaja Kari Ala-Kaila kehuu Automaatioväylä-lehdessä.

3000-neliöinen koelaitos on ominaisuuksiltaan täysiverinen tehdas, vaikka onkin metsäteollisuuden mittakaavassa vielä pieni.

Koetehtaan nimelliskapasiteetti on noin 500 tonnia tekstiilikuitua vuodessa, mutta Ala-Kailan mukaan seuraava askel olisi investoida isompaan tehtaaseen, mikäli prosessit, laitteet ja markkinoiden kiinnostus saadaan kohdennettua.

– Käsittääkseni koetehtaaseen hankitut järjestelmät ovat hyvinkin helposti skaalattavissa isompiin tehtaisiin, Ala-Kaila kertoo.

Lähde: Automaatioväylä 5/2020

Kuva: Metsä Group

Jarkko Järvilehto
Kirjoittaja

Jarkko Järvilehto

Liiketoimintajohtaja, Suunnittelu Insta Automation etunimi.sukunimi (at) insta.fi

Jaa artikkeli

Pysy alan aallonharjalla ja tilaa uutiskirjeemme

Tärkeimmät uutiset, inspiroivat artikkelit ja asiantuntijoidemme ajankohtaisia näkemyksiä eri toimialoilta sekä tietoa tulevista tapahtumistamme.

Hyväksy käyttöehdot. Käsittelemme tietojasi vastuullisesti.
Tutustu tietosuojaselosteeseemme.