Nesteen Porvoon-jalostamo Kilpilahdessa

17 - 6 - 2021 - Referenssit

Insta vahvasti mukana Nesteen Porvoon-jalostamon suurseisokissa

Nesteen Porvoon-jalostamon viime vuodelta vuodelle 2021 siirretty suurseisokki on saatu Instan osalta päätökseen. Insta oli mukana Nesteen kaikkien aikojen suurimmassa huoltoseisokissa liki 120 työntekijän voimin.

Ylläpito

Insta Automation tytäryhtiöineen osallistui Nesteen Porvoon-jalostamon suurseisokin automaation ja sähköistyksen töihin asennus- ja insinöörihenkilöstön voimin. Tytäryhtiö Mattila Porvoo mukaan lukien Instan kokonaisvahvuus Kilpilahdessa sijaitsevalla teollisuusalueella oli parhaimmillaan lähes 120 työntekijää.

Vaiheittain pääsiäisen jälkeen alkanut seisokki työllisti kaiken kaikkiaan noin 400 urakoitsijayritystä ja 6 000 työntekijää ollen mittaluokaltaan Nesteen kaikkien aikojen suurin. Seisokin kokonaisinvestointi oli noin 330 miljoonaa euroa.

– Huoltoseisokki oli Installe hyvin merkittävä urakka ja iso panostus. Instahan on ollut läsnä Porvoon-jalostamon seisokeissa ja isommissa hankkeissa jo Automatiikka-Asentajien ajoista lähtien. Osa vanhemmista asentajistamme on ollut rakentamassa vuonna 1966 perustetun jalostamon linjoja, asennusliiketoiminnan johtaja Jarno Pitkänen kertoo.

Noin viiden vuoden välein toteutettavalla seisokilla varmistetaan jalostamon häiriötön toiminta. Sen aikana tehdään lakisääteisiä tarkastuksia, huoltoja ja laitteistojen perusparannuksia, joita ei voida tehdä jalostamon ollessa käynnissä. Pitkänen kuvailee suurseisokkia tiiviiksi rutistukseksi, johon sidotaan paljon resursseja hyvin lyhyeksi aikaa. Tiukasta aikataulusta huolimatta työt tulee toteuttaa turvallisesti ja laadukkaasti.

– Olimme mukana urakassa monessa vaiheessa. Suunnittelijamme olivat jo alkuvaiheessa tekemässä toteutussuunnitelmia ja asennuspuoli tuli mukaan vähän myöhemmin. Varsinaisessa koitoksessa vaihdoimme automaatiojärjestelmää, koestimme pinnanmittauslaitteita ja teimme pinnanmittausinstrumenttien huoltoja ja kalibrointeja. Suuren asentajamäärän ja työnjohtajien lisäksi meiltä työskenteli alueella kaksi työturvallisuusvalvojaa, jotka olivat varmistamassa työturvallisuuden toteutumista, Pitkänen kertoo.

Huoltoseisokki oli tarkoitus toteuttaa jo viime vuonna. Koronapandemian vuoksi se kuitenkin siirrettiin, ja 2020 tehtiin vain kaikkein kriittisimmät huoltotyöt ja lakisääteiset tarkastukset. Tänä vuonna huolto oli välttämätön jalostamon turvallisen toiminnan jatkamiseksi.

Neste laati seisokille yksityiskohtaisen terveysturvallisuussuunnitelman koronaviruksen leviämisen välttämiseksi. Turvatoimiin kuului muun muassa maskipakko, kahden metrin turvavälin pitäminen muihin henkilöihin sekä tarkka käsihygienia työmaalla.

– Koronaan oli keskitytty järjestelyissä hyvin tarkasti. Kaikki henkilöt testattiin ennen alueelle saapumista, ja testituloksen tuli töiden alkaessa olla maksimissaan 72 tuntia vanha. Töiden aloittamisen jälkeen kolmen päivän sisään kaikki testattiin uudestaan, minkä jälkeen siirryttiin viikkotestaukseen, Pitkänen kertoo.

– Kokemus ja osaaminen jalostamotoimintojen automaation, instrumentoinnin ja sähköistyksen luottotoimittajana on ollut Installe merkittävä asia lähes koko yhtiömme toiminnan ajan. Haluamme olla Nesteen luotettava kumppani myös tulevaisuudessa, hän summaa.

Jarno Pitkänen
Kirjoittaja

Jarno Pitkänen

Liiketoimintajohtaja, Asennus Insta Automation etunimi.sukunimi (at) insta.fi

Jaa artikkeli

Pysy alan aallonharjalla ja tilaa uutiskirjeemme

Tärkeimmät uutiset, inspiroivat artikkelit ja asiantuntijoidemme ajankohtaisia näkemyksiä eri toimialoilta sekä tietoa tulevista tapahtumistamme.

Hyväksy käyttöehdot. Käsittelemme tietojasi vastuullisesti.
Tutustu tietosuojaselosteeseemme.