20170821_151454_modified

20 - 8 - 2019 - Referenssit

Insta instrumentoi Kaupinojan kaukojäähdytyskapasiteettia kasvattavan laajennuksen

Ekologista ja toimintavarmaa järvijäähdytystä hyödyntävä Kaupinojan kaukojäähdytyslaitos tehosti toimintaansa kahdella uudella jäähdytyskoneella. Jäähdytyslaitokseen rakennusvaiheessa instrumentoinnin ja prosessisähköistyksen toteuttanut Insta toimitti sähköistyksen ja instrumentoinnin myös uusiin vedenjäähdyttimiin.

Automaatio

Tampereen Sähkölaitos Oy on Euroopan suurin järvivedellä tuotetun jäähdytyksen toimittaja, ja yhtiön kaukojäähdytysverkko on Suomen suurimpia.

Jäähdytystuotantolaitos ja pumppaamo sijaitsevat Tampereen Veden pintavesilaitoksen pumppaamosiivessä Kaupinojalla. Tampereen Vesi ja Tampereen Sähkölaitos hyödyntävät samaa raakaveden tuloputkea, ja kaukojäähdytyslaitos on rakennettu yhteistyössä.

Tamperelaisesta, hiilineutraalista kaukojäähdytyksestä hyötyvät tällä hetkellä noin kolmekymmentä kiinteistöä. Tulevat rakennushankkeet kasvattavat kysyntää entisestään. Laitoksen jäähdytyskapasiteettia lisättiin kuluneena keväänä kahdella uudella vedenjäähdyttimellä kahden ennestään olemassa olevien lisäksi. Uusien vedenjäähdytinten myötä koneellisesti tuotetun jäähdytyksen teho nousee 23 megawattiin.

Laitoksen prosessisähköistyksen ja instrumentoinnin toteuttanut Insta toimitti myös kahden uuden jäähdyttimen sähköistyksen ja instrumentoinnin.

20170821_151454_modified

Kilometrin mittainen putki tuo viilennystä Näsijärven syvänteistä

Järvivettä hyödyntävä vapaajäähdytys on viilentänyt tamperelaisia vuodesta 2016 alkaen. Kun kylmä vesi on pumpattu Näsijärvestä, sen kylmäenergia siirretään jäähdytyslaitoksessa lämmönvaihtimien avulla jakeluverkostossa virtaavaan veteen. Kaukojäähdytys pienentää sähkönkulutusta ja ympäristön kuormitusta merkittävästi perinteisiin jäähdytysratkaisuihin verrattuna. Menetelmän etuna on ekologisuuden ohella myös sen toimintavarmuus, minkä vuoksi sitä on hyödynnetty erityisesti maailmalla datasalien jäähdytyksessä.

Kymmenen kilometrin mittaista kaukojäähdytysverkostoa on kuluvana vuonna laajennettu ulottumaan jo toisesta kohdasta Tammerkosken ali kosken länsipuolelle. Lämmennyttä vettä hyödynnetään kaukolämpökohteissa – kierrettyään tamperelaisissa kiinteistöissä kaukojäähdytysvesi johdetaan lämpöpumpun avulla lämmittämään uimahallin ja 2018 avatun maauimalan allasvettä.

Lämpiminä kausina jäähdytystä tehostetaan koneellisesti

Kaupinojan kaukojäähdytys perustuu suurilta osin viileää järvivettä hyödyntävään vapaajäähdytykseen, mutta lämpiminä kausina sen jäähdytysteho ei yksin riitä. Vaikka 80 % vuoden jäähdytysenergiasta on peräisin järvestä, lisänä käytetään tarvittaessa kompressorivedenjäähdytysyksikköjen tuottamaa viilennystä.

Kun jäähdytyslaitos rakennettiin, Insta toteutti laitoksen prosessisähköistyksen ja instrumentoinnin. Tuolloin huomioitiin myös tuleva laajentaminen. Keväällä 2019 laitos sai kaksi uutta jäähdytyskonetta, joiden sähköistyksen ja instrumentoinnin Insta niinikään toteutti.

Mistä on kyse

Kaukojäähdytys tai -kylmä tarkoittaa tuotantolaitoksessa jäähdytetyn veden jakelua rakennuksille ilmastoinnin jäähdytystä varten. Jäähdytetty vesi on voitu tuottaa esimerkiksi absorptiotekniikan, jäähdytysvesivaraston tai lämpöpumppujen avulla. Kylmä vesi voi myös olla peräisin merestä tai järvestä.

Suomen kaukojäähdytystoiminta alkoi 90-luvun lopulla Helsingin Energian ryhtyessä toimittamaan kiinteistöille jäähdytysenergiaa. Helenin kaukojäähdytystä ja -lämpöä Katri Valan puiston alle louhitussa kallioluolassa tuottava lämpöpumppulaitos on paitsi maailman suurin, myös Instan merkittävä referenssi. Tampereen Sähkölaitos on Euroopan suurin järvivedellä tuotetun jäähdytyksen toimittaja. Tällä hetkellä Suomessa toimii noin kymmenkunta kaukolämpöyritystä

Tero Lehtinen
Kirjoittaja

Tero Lehtinen

Projektipäällikkö, Asennus Insta Automation etunimi.sukunimi (at) insta.fi

Jaa artikkeli

Pysy alan aallonharjalla ja tilaa uutiskirjeemme

Tärkeimmät uutiset, inspiroivat artikkelit ja asiantuntijoidemme ajankohtaisia näkemyksiä eri toimialoilta sekä tietoa tulevista tapahtumistamme.

Hyväksy käyttöehdot. Käsittelemme tietojasi vastuullisesti.
Tutustu tietosuojaselosteeseemme.