Husumin tehdas

27 - 2 - 2023 - Referenssit

Husum Pulp – instrumentointi- ja ICT-asennukset kestävästi kehittyvälle sellu- ja kartonkitehtaalle

Metsä Boardin Husumin sellu- ja kartonkitehtaan uudistus lisää laitoksen tuotantokapasiteettia ja sähköomavaraisuutta sekä vähentää päästöjä. Insta vastasi tehtaan instrumentointi- ja ICT-asennuksista ja keskusvalmistuksesta – auttaen myös muita urakoitsijoita yhteisen tavoitteen saavuttamisessa.

Vihreä siirtymä

Metsä Boardin ja Norra Skogin omistama Husumin tehdas on kartonki- ja selluintegraatti, joka tuottaa taivekartonkia, päällystämätöntä valkoista kraftlaineria ja valkaistua kemiallista sellua. Tehdas on sitoutunut Metsä Boardin tavoitteeseen saavuttaa täysin fossiilivapaa tuotanto ja tuotteet vuoden 2030 loppuun mennessä. Kehittyneet ja vakaammat tuotantoprosessit tarjoavat lisäarvoa Metsä Boardin asiakkaille ympäri maailman.

Metsä Boardin ja Norra Skogin omistama Husumin tehdas.

Vuonna 2019 Husumin sellu- ja kartonkitehtaalla todettiin soodakattilan, haihduttamon ja turbiinin elinkaaren tulleen tiensä päähän. Osittaisten korjausten sijaan laitos päätettiin uudistaa kokonaisuudessaan. Hankkeen ensimmäiseen vaiheeseen, edellä mainittujen laitteistojen korvaamiseen uusilla, tarvittiin osaava kumppani.

Metsä Board valitsi instrumentointi- ja ICT-asennusten toteuttajaksi Instan. Insta oli työskennellyt kohteessa Valmetin kanssa menestyksekkäästi jo vuonna 2015, jolloin Husumilla siirryttiin kartongin tuotantoon.

Laajat asennukset saumattomassa yhteistyössä

Insta perehtyi tehtaan uudistussuunnitelmaan, varmisti riittävät resurssit sekä suunnitteli hankkeeseen soveltuvat käytännöt. Asennus sisälsi seuraavat työvaiheet:

 • kaapeleiden reitityksen

 • laiteasennuksen (lähetin-, kytkin-, kotelo- ja kaappiasennus)

 • impulssiputkituksen

 • kaapeloinnin

 • kytkennät ja

 • koestuksen.

Välittömästi työmaan perustamisen jälkeen Insta tutustui eri osastojen tilanteeseen sekä selvitti instrumentointi- ja ICT-töihin liittyvien prosessilaitteiden ja tilojen sijainnit. Projektin alussa olleen seisokin aikana tehtiin asennuksia olemassa oleville osastoille. Seisokin päätyttyä siirryttiin turbiinin (TG4) instrumentointiasennukseen sekä turbiinin, soodakattilan, valvomon ja eri osastojen ICT-asennuksiin. Osastojen välisten putkisiltojen valmistuttua Insta avusti toista urakoitsijaa runkohyllyjen asennuksessa, minkä ansiosta runkokuitukaapelointi saatiin aloitettua. 

Laitekaapit asennettiin heti, kun se oli tilojen puolesta mahdollista. Tämän jälkeen kuidut liitettiin kaappeihin, mikä avasi osastojen väliset yhteydet. CAT-kaapeloinnit toteutettiin valvomorakennuksessa tilojen valmistumisen mukaisessa aikataulussa. Instrumentointiasennukset tehtiin prosessin etenemisen mukaisesti – monessa eri kohteessa ja toisinaan moneen eri kertaan mekaanisen edistymän ehdoilla.

Suoja- ja impulssiputkitusta, laiteasennuksia, kaapelointia, kytkentöjä sekä kuitukaapelien hitsausta ja testausta tehtiin samanaikaisesti eri kohteissa. Työparien joustava siirtyminen kohteesta toiseen mahdollisti sen, että edistyminen ja työn laatu oli jokaisella osa-alueella hyvä. 

Kohti tehokkuutta ja kestävää kehitystä

Laadukkaat instrumentointi- ja ICT-asennukset olivat merkittävä osa Husumin sellu- ja kartonkitehtaan uudistusta. Uudistuksen myötä tehtaan taivekartongin vuosittainen tuotantokapasiteetti nousee yli 200 000 tonnilla – kustannustehokkaasti ja mahdollisimman vähäisin ympäristövaikutuksin. Lisäksi uuden soodakattilan ja turbiinin arvioidaan lisäävän tehtaan vuosittaista sähköntuotantoa.

Husumin sellu- ja kartonkitehtaalla työskenteli projektin eri vaiheissa 6–12 instalaista. Hankkeen edistymistä seurattiin tiiviisti asiakkaan kanssa, jolloin töitä päästiin tekemään niissä kohteissa, joissa se oli kulloinkin mahdollista. Suunnitelmat etenemisestä ja työtavoista tehtiin hyvässä yhteistyössä optimaalisen aikataulun saavuttamiseksi. 

Robert Andersson, Metsä Boardin Project Engineer kuvaili Instan työtapoja huolelliseksi ja joustavaksi. Kiitosta sai myös Instan tapa pitää asiakas ajan tasalla töiden etenemisestä.

– Sekä asennusten että tuotteiden laatu on virheetön. Instan tiimi selvisi hienosti vaikeistakin tilanteista ja teki kaikkensa voittaakseen pandemiaan liittyvät haasteet. Lisäksi he auttoivat muita toimijoita esimerkiksi kaapelien reitityksessä, tärinänvalvontalaitteiston asennuksessa, UPS-virtakaapeloinnissa ja projektinhallinnassa, Andersson kertoo.

Kiinnostuitko sähkö-, instrumentointi- ja automaatioasennuspalveluistamme? Lue lisää:

Asennus

Mistä on kyse?

Metsä Board on johtava eurooppalainen korkealaatuisen ensikuitukartongin valmistaja ja edelläkävijä vastuullisuudessa. Husumin tehtaassa Ruotsissa tuotetaan taivekartonkia, valkoista aaltopahvin pintakartonkina käytettävää kraftlineria ja sellua.

Husumin sellutehdasta uusitaan 2020-luvulla kahdessa vaiheessa. Ensimmäisen vaiheen uusi soodakattila ja turbiini paransivat merkittävästi tehtaan sähköomavaraisuutta. Myöhemmin toteutettavassa toisessa vaiheessa on tarkoitus toteuttaa uusi kuitulinja, joka korvaa kaksi nykyistä käytössä olevaa.

Uudella teknologialla varmistetaan sellu- ja kartonkitehtaan luotettava tuotanto myös jatkossa. Uudistuksen myötä taivekartongin vuosittainen tuotantokapasiteetti nousee yli 200 000 tonnilla kustannustehokkaasti ja mahdollisimman ympäristöystävällisesti. 

Insta toimitti Husumin tehtaan uudistuksen ensimmäisen vaiheen turbiiniosuuden instrumentointiasennukset sekä ICT-asennukset turbiiniin, soodakattilaan, valvomoon ja muihin osastoihin. Instan osuus sisäsi sekä asennukset että keskusvalmistuksen. Hanke eteni sujuvasti, kun asennus ja laitteet hankittiin yhdeltä kumppanilta.

Asennus sisälsi muun muassa
 • 52 kpl Instan Tampereella valmistamaa laitekaappia ja -koteloa

 • 27 km ICT CAT-kaapelointia

 • 10 km ICT-kuitukaapelointia

 • 24 kilometriä I-kaapelointia sekä

 • laite- ja lähetinasennukset.

Kari Kivimäki
Kirjoittaja

Kari Kivimäki

Vanhempi projektipäällikkö, Asennus Insta Automation etunimi.sukunimi (at) insta.fi

Jaa artikkeli

Pysy alan aallonharjalla ja tilaa uutiskirjeemme

Tärkeimmät uutiset, inspiroivat artikkelit ja asiantuntijoidemme ajankohtaisia näkemyksiä eri toimialoilta sekä tietoa tulevista tapahtumistamme.

Hyväksy käyttöehdot. Käsittelemme tietojasi vastuullisesti.
Tutustu tietosuojaselosteeseemme.