BillerudKorsnäsin Gruvön tehdas ilmasta käsin kuvattuna

2 - 1 - 2019 - Referenssit

"Här bygger vi världens mest moderna kartongmaskin" – terveiset BillerudKorsnäsin Gruvön tehtaalta

Grumsin kylässä 25 kilometriä Karlstadista länteen rakennetaan maailman moderneinta kartonkikonetta. BillerudKorsnäsin Gruvön tehtaan 350-metrinen kartonkikone on komea näky. 7 miljardin kruunun kokonaiskustannusarviollaan investointi on paitsi yrityksen kaikkien aikojen suurin, myös yksi suurimmista maassa viime vuosina toteutetuista paperiteollisuuden hankkeista. Uuden kartonginvalmistuslinjan ja kartonkikoneen kaikki prosessi-instrumentointiasennukset tilattiin Insta Automation Oy:ltä. This story also available in English [/en/references/we-are-building-the-worlds-most-modern-board-machine-here-greetings-from-billerudkorsnas-gruvon-mill]    

Automaatio

Lokakuisena tiistaiaamuna sade vihmoo Gruvön tehdasaluetta. Pyöröporteista pujahdettuamme olemme kiivenneet massaosaston yläkertaan ja silmäilemme siellä täällä näkyvää Instan kädenjälkeä. Insta Automation Oy vastaa kaikkien prosessialueiden instrumentointiasennuksista, ja alueella työskentelee parasta aikaa 28 Instan asentajaa. Silmä poimii tutunnäköisiä kenttäkoteloita, jotka ovat peräisin Insta Automationin keskusvalmistusyksikön tuotantolinjalta.

Gruvön tehtaan työmaalla työskentelee lukuisten eri yritysten työntekijöitä useista Euroopan maista. Ohi kulkeekin usealla eri selkämystekstillä varustettua toimijaa. Toisten aikataulut ja niihin kohdistuvat muutokset vaikuttavat väistämättä ketjun muihin toimijoihin. Ennen instrumentointia vuoro on muun muassa rakentajilla, mekanisteilla ja kaapelihyllyasentajilla.

Installa yli 30 vuotta työskennellyt työmaapäällikkö Hannu Hast kertoo heti projektin alkuun tulleen kahden kuukauden viivästyksen, ja asennustöihin päästiin suunnitellun toukokuun alun sijaan vasta heinäkuun alussa. Kenttälaitteiden vastaanottoa hän kertoo tehdyn huhtikuun alusta saakka.Instan toimenkuvaan projektissa kuuluu monenlaista työtä.

– Asennuslaajuutemme kuuluu kenttäinstrumentointi, ICT- eli kuituverkon rakentaminen, väyläkaapelointi ynnä muu, Hast luettelee.

Aerophoto_BillerudKorsnas_Gruvon

Hallittu kansainvälistyminen

Insta Automationin strategiaan on kirjattu suunnitelmallinen ja hallittu kansainvälistyminen. Gruvön hanke paitsi vahvistaa Instan asemaa suomalaisena prosessiautomaation ja instrumentoinnin urakoitsijana, myös edistää yhtiön kansainvälistymisstrategiaa. BillerudKorsnäs on asiakkuutena merkittävä siitäkin syystä, että useat aiemmista Instan ulkomaille toimittamista asennuksista ovat tapahtuneet päälaitetoimittajan kautta. Tällä kertaa sopimus on tehty suoraan ruotsalaisen loppuasiakkaan kanssa.

Hannu Hast kertoo suoraan ulkomaiselle loppuasiakkaalle tehdyn aiemmin muun muassa Norske Skog Golbeyn paperitehtaan instrumentoinnin Ranskassa sekä Stora Enson tehtaan Belgiassa. Lisäksi on tehty pienempiä projekteja ulkomailla muun muassa UPM:lle. Laitetoimittajien kanssa lukuisia ulkomaan projekteja on tehty aina Uruguayta myöten.

Hyvä yhteishenki helpottaa työntekoa

Projektin laajuus työtunneissa on 40 000, mikä ei ole vähäinen määrä. Haastetta lisää se, että työ tapahtuu melko lyhyessä ajassa. Verrattuna Äänekosken biotuotetehdasprojektiin – asennusliiketoiminnan suurimpaan yksittäiseen kauppaan – tämä on laajuudeltaan siitä noin kaksi kolmasosaa.

Hast antaa kiitosta paitsi omalle ryhmälleen, myös projektin suunnittelusta ja työmaavalvonnasta vastaavalle Pöyrylle. Työtä helpottavat yhteiset suomalaiset ajatustavat, jotka ovat hänen mukaansa auttaneet kirimään aikataulua kiinni.

Hast ei näe suurempia eroja suomalaisessa ja ruotsalaisessa projektissa työskentelemisen välillä, sillä projektin vaiheet ovat hänen mukaansa samanlaisia kummassakin. Myös ruotsalaiset ovat olleet hyvin avuliaita, ja heidän kanssa tullaan hyvin toimeen.

– Täällä on hyvä työskennellä, kun meillä on hyvä ja ammattitaitoinen joukkue, Hast summaa.

Mistä on kyse

BillerudKorsnäs Sweden AB perustettiin 2012 Billerudin ja Korsnäsin yhdistyessä. Yrityksellä on yli 150 vuoden kokemus puunviljelystä ja paperiteollisuudesta. BillerudKorsnäsin liiketoiminnan ytimessä ovat kumppaniensa kanssa luodut ekologiset ja kestävästi tuotetut, innovatiiviset pakkausratkaisut. Uuden investoinnin taustalla ovat yrityksen strategiset tavoitteet sekä luonnonvaroja säästävien pakkausratkaisuiden kysynnän kasvu erityisesti ruoka- ja juomateollisuudessa. Uuden linjaston on määrä tuottaa vuosittain noin 550 000 tonnia kartonkia.

Kari Kivimäki
Kirjoittaja

Kari Kivimäki

Vanhempi projektipäällikkö, Asennus Insta Automation etunimi.sukunimi (at) insta.fi

Jaa artikkeli

Pysy alan aallonharjalla ja tilaa uutiskirjeemme

Tärkeimmät uutiset, inspiroivat artikkelit ja asiantuntijoidemme ajankohtaisia näkemyksiä eri toimialoilta sekä tietoa tulevista tapahtumistamme.

Hyväksy käyttöehdot. Käsittelemme tietojasi vastuullisesti.
Tutustu tietosuojaselosteeseemme.