Kemiran kemikaalitehdas Äetsässä Suomessa

18 - 10 - 2016 - Referenssit

Case Kemira: Älykkäällä sähköautomaatiokunnossapidolla tuotantoteho lisääntynyt merkittävästi

Kemiran Äetsän tehtaalla haluttiin hyödyntää automaation mahdollisuuksia tehtaan prosessien toiminnassa. Automaation hyödyntäminen kannatti, prosessien säätöjen optimoinnilla saatiin selkeitä kustannussäästöjä ja lisättiin tuotannon tehokkuutta. Onnistunut ja pysyvä muutos taattiin työntekijöiden kouluttamisella ja sitouttamisella.

Data

Hyödyt selville ennen varsinaisia muutoksia

– Lähdimme aika ripeästi yhdessä Insta Automationin kanssa ottamaan selvää, miten saataisiin tuottavuudesta enemmän irti säätöjen optimoinnin avulla. Aikaisemmin teimme paljon manuaalisesti asioita, nyt tehdyillä muutoksilla olemme pystyneet hyödyntämään olemassa olevaa automaatiota. Instan raportit osoittivat heti alussa, miten säätöjä tulisi optimoida ja mitä hyötyä siitä on meille. Niistä oli apua myös investoinnin ja rahoituksen perusteluna, kertoo Äetsän tehtaanjohtaja Mervi Liedes Kemiralta.

Big Data -perusteisella analyysillä optimoidaan tuotantoprosesseja

– Tutkimusten mukaan säätöjen optimoinnilla saadaan tuottavuutta lisättyä yleensä 5-10 % monissa paikoissa jopa enemmän. Ongelmiin päästään kiinni nykytila -analyysilla, jossa prosessin tämän hetkinen tila kartoitetaan ja historiadataa tutkimalla sekä simuloimalla saadaan best case -tila, mikä nykyisillä prosessilaitteilla on mahdollisuus saavuttaa. Eli hyödyt ovat osoitettavissa jo ennen kuin varsinaisia muutoksia prosessin säätöihin tarvitsee tehdä, kertoo Jussi Niinimäki Insta Automationilta.

Liikkeelle lähdettiin parin tuotantolinjan tuottavuuden kehittämisellä

– Lähtötietojen selkiydyttyä varattiin kesäajaksi 3–4 kk:n ajanjakso, jolloin valittujen prosessien säätöjen optimointi suoritettiin parissa tuotantolinjassa. Sitouttamalla työntekijät heti alkumetreillä mukaan, heidät saatiin uskomaan muutokseen ja näkemään konkreettiset parannukset ja hyödyt. Insta teki jatkuvasti yhteistyötä työntekijöidemme kanssa ja koulutti heidät onnistuneesti myös uuteen toimintatapaan, kehuu Liedes.

Energian ja kustannusten säästöä, tuotannon tehokkuutta

– Tehdyt muutokset vapauttavat työntekijöitä tarkkailemaan muuta prosessia ja järjestelmä pitää itsensä tasaisena automaation avulla. Ylimääräinen vaihtelu ja manuaalinen säätäminen sekä tuotantolinjojen korjaaminen on vähentynyt, joka luo toiminnallemme vakautta. Säästämme energiaa ja ennen kaikkea olemme voineet nostaa tuotantotasoa: tuotantoteho on kasvanut, kertoo Liedes.

Kemiran tuotantolinjoissa saavutetut tulokset

  • tuotantoteho kasvanut

  • höyrynkulutus vähentynyt 23,6 %

  • lämpötilan säätö tasaiseksi ei lämpötilashokkeja

  • korjaustarve vähentynyt, josta kunnossapitosäästöjä huomattavasti

  • raaka-ainekustannukset vähentyneet

  • vähemmän häiriöitä

  • säästetty energiaa

Automaation parempi hyödyntäminen on tuonut tullessaan työntekijöille kokonaan uuden ajattelutavan ja kulttuurimuutoksen.

– Hyödynnämme automaatiota enemmän manuaalisen ohjaamisen sijaan ja on myös opittava luottamaan järjestelmään, sanoo Liedes.

– Myös työntekijät ovat huomanneet, että haluamme satsata kehittämiseen. Haluamme työhön enemmän sujuvuutta ja viihtyvyyttä sekä mahdollistetaan, että tehdään järkeviä asioita. Muutoksessa on ollut apuna Instan järjestämä koulutus ja opastus. Näillä toimenpiteillä varmistetaan, että muutos on pysyvä eikä vanhaan enää palata, kertoo Liedes.

Yhteistyö jatkuu kumppanuutena

Vuorovaikutus Instan asiantuntijoiden ja Kemiran henkilöstön välillä on toiminut.

– Olen tykännyt Instan asiakaslähtöisyydestä. Minusta he ymmärtävät hyvin meidän tarpeitamme ja toiveitamme, tarjoavat sitä mitä pyydämme ja tarvitsemme. He ovat asiakaslähtöisesti läsnä. Meillä on semmoinen olo, että teemme mielellämme yhteistyötä heidän kanssaan, kertoo Liedes yhteistyöstä.

Kemira on jatkamassa ja laajentamassa yhteistyötä Instan kanssa seuraaville kriittisille alueille.

– On tärkeää hyödyntää kokemuksia ja ajatuksia laajemmalla perspektiivillä talon ulkopuolelta, toteaa Liedes.

Mervi Liedeksen vinkit älykkääseen sähköautomaatiokunnossapitoon

  1. Tee päätöksiä harkitusti, varmistu kumppanin kanssa, että tehdään oikeita asioita. Rohkeasti kokeilemaan: aina on kehittämisen varaa!

  2. Ota työntekijä todella hyvin mukaan ja huolehdi siitä, että työntekijät saavat tiedon mitä ollaan kehittämässä. Yhteistyön täytyy pelata kumppanin kanssa käytännöntasolla erityisen hyvin, kun kyse on arjen muuttamisesta työympäristössä.

  3. Varmista, että muutokset ovat pysyviä. Henkilökunnan sitoutuminen on tärkeää tuloksien syntymisen kannalta.

Jaa artikkeli

Pysy alan aallonharjalla ja tilaa uutiskirjeemme

Tärkeimmät uutiset, inspiroivat artikkelit ja asiantuntijoidemme ajankohtaisia näkemyksiä eri toimialoilta sekä tietoa tulevista tapahtumistamme.

Hyväksy käyttöehdot. Käsittelemme tietojasi vastuullisesti.
Tutustu tietosuojaselosteeseemme.