Insta A-rehu ulkona

9 - 3 - 2023 - Referenssit

A-Rehun automaatiokehitys ruokkii tehokkuutta ja toimitusvarmuutta

A-Rehun ja Instan automaatioyhteistyö on jatkunut yli 30 vuotta. Matkan varrella Koskenkorvan tehtaan rehutuotanto on kasvanut 400 tonnista kuukaudessa miljoonaan kiloon päivässä ja järjestelmistä on tullut tiedolla johtamisen työkaluja. Instan ylläpito- ja elinkaaripalvelu auttaa pitämään A-Rehun tuotannon parhaalla mahdollisella tasolla, ja nyt työn alla on valvomoiden virtualisointi.

Elinkaaripalvelut
Insta A-rehu automaatio ulkokuvassa

A-Rehu on rehuvalmistaja ja viljakaupan ammattilainen, jonka toiminnan perusta on kotimaisuus – yhtiö on suomalaisten tuottajien omistama ja ostaa kotimaista laatuviljaa. Uusien ruokintaratkaisujen ohella A-Rehu kehittää osaltaan koko toimialaa sekä edistää huoltovarmuutta. Turvalliset laaturehut auttavat eläimiä voimaan hyvin, ja hyvinvoivat eläimet ovat tuottavia. Siksi A-Rehu valvoo ja testaa niin raaka-aineita kuin rehuja läpi ketjun. Jäljitettävyys ja toiminnan läpinäkyvyys takaavat tuotteiden turvallisuuden.

– Eläimet tarvitsevat tuoretta rehua joka päivä, ja tilojen varastot ovat pieniä, joten tuotantomme on jatkuttava. Tehokkuuden, laadun ja toimitusvarmuuden kehittäminen edellyttävät jatkuvasti korkeampaa automaatioastetta, kertoo A-Rehun Koskenkorvan tehtaan tekninen päällikkö Jussi Maasalo.

Vuosi vuodelta automaattisemmin

Instan asiantuntijat kehittävät A-Rehun tuotantolinjojen toimintavarmuutta ja suorituskykyä tiiviissä yhteistyössä henkilöstön kanssa. Tehtaan Siemens PCS 7 -automaatiojärjestelmän ylläpito- ja elinkaaripalveluun kuuluu oma päivystysnumero, pilvipohjainen dokumentaatio- ja elinkaaripalvelu sekä Huoltovarmuuskeskuksen SOPIVA-ohjeistukseen perustuva toimintamalli. Kumppanuudessa korostuvat kummankin osapuolen toiminnan kehittämiseen tähtäävät keskustelut ja kokonaisuudesta huolehtiminen.

Ajan saatossa Insta on rakentanut myös tilausten käsittelyn ja raportointirajapinnan sekä tehnyt järjestelmäintegraatiota, kehittänyt käyttöliittymää sekä ohjelmia tuotantoa häiritsemättä. Tätä nykyä automaation avulla edistetään erityisesti tiedolla johtamista, ja datan määrä lisääntyy vuosi vuodelta. Keskeisiä asioita ovat ennusteet, laadunvalvonta, seuranta ja jäljitettävyys. Vuonna 2023 A-rehulla aloitettiin valvomoiden vaiheittainen virtualisointi.

A-Rehun ja Instan automaatioyhteistyö on jatkunut yli 30 vuotta. Matkan varrella Koskenkorvan tehtaan rehutuotanto on kasvanut 400 tonnista kuukaudessa miljoonaan kiloon päivässä ja järjestelmistä on tullut tiedolla johtamisen työkaluja

Tiivis automaatioyhteistyö tuo tulosta

Automaatiojärjestelmän päivitykset ovat sujuneet A-Rehun toimintaa häiritsemättä ja hyvässä yhteistyössä muiden urakoitsijoiden kanssa. Järjestelmä on toiminut luotettavasti silloinkin, kun tuotantolinjoja on huollettu tai laajennettu. A-Rehun toimintaympäristön tuntee useampi Instan asiantuntija, joten tietotaito ei jää yhden ihmisen varaan, eivätkä esimerkiksi sairaustapaukset vaaranna tuotantoa. Tilanteen tasalla pysymiseksi yhteydenpito on vähintään viikoittaista. Installa reagoidaan nopeasti muutostarpeisiin myös viranomaisvaatimusten tai markkinan muuttuessa. Ylläpitopalvelujen avulla varmistetaan tuotannon jatkuvuus, ja häiriötilanteet on onnistuttu minimoimaan.

– Viime kesänä olin yksin päivystämässä ja oli häiriöttömämpää kuin koskaan, kertoo A-Rehun Koskenkorvan tehtaan tuotantopäällikkö Martti Koivisto.

– Instan toiminta on palvelualtista, ja yhteistyö sujuvaa. Aikataulut ovat aina pitäneet. He eivät aloita lukemalla sopimustekstejä, vaan selvittämällä, kuinka voisivat olla avuksi. Tavoitettavuus ja reagointinopeus ovat erinomaisella tasolla. Tukea ja tarvittavaa osaamista on aina löytynyt, Maasalo jatkaa.
  
Mikä tärkeintä, Instan asiantuntijat auttavat kehittämään A-Rehun tuotantoprosesseja oikeaan suuntaan. Yksityiskohtia hiotaan koko ajan. Jo yhdenkin klikkauksen tai manuaalisen työvaiheen automatisointi merkitsee usein suuria hyötyjä.

– Instan asiantuntijat työskentelevät ratkaisukeskeisesti. He tuntevat paitsi automaatiojärjestelmän, myös prosessien käytännön toiminnan. Eräs heistä onkin entinen työntekijämme. On aivan eri asia, kirjoitetaanko meille vain koodia, vai tietääkö kehittäjä sen, mitä koodin avulla oikeasti tehdään. Järjestelmämme kehittyy henkilöstön ehdoilla, eikä toisinpäin, Maasalo korostaa.

Meneillään oleva operointiasemien virtualisointi parantaa A-Rehun toimintavarmuutta entisestään, sillä yksittäisten asemien häiriötilanteet eivät pääse vaikuttamaan muuhun tuotantoympäristöön. Samalla operointiasemista tulee skaalautuvia, jolloin resurssitehokkuus lisääntyy ja laajennukset ovat helpommin toteutettavissa. Lisäksi virtuaalisia operointiasemia voidaan hallita etäyhteydellä.

Kohti tuottavaa ja turvallista tulevaisuutta

Automaatiota kehittämällä A-Rehun kannattavuus, laatu ja asiakastyytyväisyys pysyvät jatkossakin parhaalla mahdollisella tasolla. Samalla henkilöstö saa käyttöönsä yhä toimivampia työkaluja ja johto lisää tietoa päätöksenteon tueksi. Datan parempi hyödyntäminen mahdollistaa myös uudenlaisten ratkaisujen ja palvelujen kehittämisen.

– Kun suomalaisilla tiloilla menee hyvin, myös meillä menee hyvin, toteaa Maasalo.

Joonas Eirola
Kirjoittaja

Joonas Eirola

Yksikönpäällikkö, Elintarvike ja​ kemia Insta Automation etunimi.sukunimi (at) insta.fi

Jaa artikkeli

Pysy alan aallonharjalla ja tilaa uutiskirjeemme

Tärkeimmät uutiset, inspiroivat artikkelit ja asiantuntijoidemme ajankohtaisia näkemyksiä eri toimialoilta sekä tietoa tulevista tapahtumistamme.

Hyväksy käyttöehdot. Käsittelemme tietojasi vastuullisesti.
Tutustu tietosuojaselosteeseemme.