18 - 5 - 2014 - Uutiset

Vaiheistettua pesukiertoa ohjaa älykäs automaatio

Valion tehtailla Vantaalla siirrytään syksyllä 2014 kiertopesujen osalta uuteen aikakauteen. Prosessia ohjaavan automaation suunnittelusta vastaa Valion pitkäaikainen kumppani Insta Automation. Muutoksen ansiosta pesut tulevat joustavammiksi, tuotantolinja saadaan pesuun heti tuotannon loputtua ja linjakohtaisia pesuja voidaan tehdä muun tuotannon aikana.

Automaatio

Valion tehtailla Vantaalla siirrytään syksyllä 2014 kiertopesujen osalta uuteen aikakauteen. Pesukiertoja järjestellään uudelleen ja pidempiä kiertoja jaetaan lyhyempiin osiin. Muutoksen ansiosta pesut tulevat joustavammiksi, tuotantolinja saadaan pesuun heti tuotannon loputtua ja linjakohtaisia pesuja voidaan tehdä muun tuotannon aikana.

Prosessia ohjaavan automaation suunnittelusta vastaa Valion pitkäaikainen kumppani Insta Automation.

– Vanhan pesukierron tapaan myös uusi 4–7 vaiheessa kiertävä pesu on täysin automaattinen. Automaatio rytmittää pesut, säätää käytettävän veden lämpötilaa ja määrää sekä käytettävien pesuaineiden määriä prosessissa. Aikaisempaan nähden prosessin jäljitettävyys parantuu huomattavasti. Järjestelmästä saa napin painalluksella ulos tarkan raportin haluamansa toiminnallisen yksikön tiedoista niin tehdasta ajavan valvojan kuin viranomaistenkin tarpeeseen, kertoo yksikönpäällikkö Jarmo Leskinen Insta Automationilta.

– Prosessin uudistuessa tehdään myös automaatioratkaisut, joilla veteen varastoituva lämpöenergia saadaan ohjattua takaisin kiertoon. Se on taloudellisesti järkevää, kertoo tekninen asiantuntija Jorma Kärki Valio Oy Vantaalta.

Automaation käyttöönotto osissa minimoi seisokin

Tämän kaltaisissa mittavissa hankkeissa saumaton yhteistyö ja luottamus tilaajan ja toimittajan välillä on ensiarvoisen tärkeää. Kärjen mukaan instalaisten suunnitteluosaamisesta on ollut hyötyä koko prosessin osalta.

– Instan suunnitteluväki on ollut mukana työpalavereissa jo rakennussuunnittelun yhteydessä eli keväästä 2013 lähtien, vaikka varsinainen prosessi- ja automaatioasennus tehdään vasta kesällä 2014. Kokeneet ja toimintamme hyvin tuntevat automaatiosuunnittelijat osaavat ottaa kantaa myös laitevalintoihin ja prosessiin.Koska uusi pesukeskus on suunniteltu toimimaan perinteistä poiketen saumattomasti toisiinsa kytkeytyvissä vaiheissa, automaatiojärjestelmän käyttöönotto aiotaan tehdä osissa.

– Yleensä tämän kokoluokan automaatioprojektit vaativat jopa viikkojen seisokin. Tavoitteemme on käyttöönottaa automaatiojärjestelmä vaiheittain useassa osassa, niin että tuotanto pysyy käynnissä koko käyttöönoton ajan, Leskinen päättää.

Jaa artikkeli

Pysy alan aallonharjalla ja tilaa uutiskirjeemme

Tärkeimmät uutiset, inspiroivat artikkelit ja asiantuntijoidemme ajankohtaisia näkemyksiä eri toimialoilta sekä tietoa tulevista tapahtumistamme.

Hyväksy käyttöehdot. Käsittelemme tietojasi vastuullisesti.
Tutustu tietosuojaselosteeseemme.