Jumiskon vesivoimalaitos

15 - 5 - 2020 - Uutiset

Uusi sähkö- ja automaatiojärjestelmä ainutlaatuiselle Jumiskon vesivoimalaitokselle

Vihreä siirtymäKriittinen infra

Insta Automation Oy on tehnyt sopimuksen PVO-Vesivoima Oy:n Jumiskon vesivoimalaitoksen ja Isojärven pumppuaseman sähkö- ja automaatiojärjestelmien uusinnasta.

Vesivoimalaitoksen ja pumppuaseman sähkö- ja automaatiosuunnittelu aloitetaan kevään 2020 aikana ja ne luovutetaan tuotannolliseen käyttöön vuoden 2021 kuluessa.

Jumiskon vesivoimalaitos on ainutlaatuinen Suomessa. Laitoksen koneisto on louhittu kallion sisään 100 metrin syvyyteen ja se on putouskorkeudeltaan Suomen suurin, putouskorkeuden ollessa 96 metriä. Vesivoimalaitoksen kokonaisteho on 32 MVA:ta ja sen rooli on tuottaa säätösähköä.

Isojärven pumppuasema toimii vesivoimalaitoksen nostopumppaamona. Vesi nostetaan Isojärvestä 20 metriä ylöspäin Ala-Suolijärveen, josta se johdetaan kalliotunnelissa 96 metriä vesivoimalaitoksen koneistolle. Vesivoimalaitoksen koneistolta vesi johdetaan Kemijärveen.

Insta toimittaa vesivoimalaitokselle ja pumppuasemalle sähkö- ja automaatiojärjestelmät kokonaistoimituksena sisältäen laitos-, koneisto- ja turbiiniautomaatiojärjestelmät, generaattorin magnetointi- ja suojausjärjestelmät, keski- ja pienjännitejärjestelmät, tasasähköjärjestelmät, verkostolaskennat ja VJV2018 mukaisen suunnittelun ja todentamisen.

Uudet sähkö- ja automaatiojärjestelmät parantavat voimalaitoksen säätömahdollisuuksia, käyttövarmuutta ja käytettävyyttä sekä mahdollistavat miehittämättömän etäkäytön.

 Kuva: Juha Kerkelä, Pohjolan Voima

Aki Mahlanen
Kirjoittaja

Aki Mahlanen

Liiketoimintajohtaja, Energia Insta Automation etunimi.sukunimi (at) insta.fi

Jaa artikkeli

Pysy alan aallonharjalla ja tilaa uutiskirjeemme

Tärkeimmät uutiset, inspiroivat artikkelit ja asiantuntijoidemme ajankohtaisia näkemyksiä eri toimialoilta sekä tietoa tulevista tapahtumistamme.

Hyväksy käyttöehdot. Käsittelemme tietojasi vastuullisesti.
Tutustu tietosuojaselosteeseemme.