Instan keskusvalmistushalli Muuramessa

9 - 4 - 2020 - Uutiset

Lean tuo sujuvuutta ja kehittää toimintaa

Installa on meneillään useita toiminnan kehittämiseen tähtääviä sisäisiä projekteja. Eräs niistä on keskusvalmistusliiketoiminnan Muuramen toimipisteen Lean2020.

Insta on Suomen johtava asiakasräätälöityjen automaatiokeskusten valmistaja, joka valmistaa vuosittain tuhansia keskuksia haastaviin olosuhteisiin. Automaatiokeskuksia valmistetaan Installa Tampereella ja Muuramessa. Muuramen toimipisteessä on meneillään viime vuoden puolella käynnistetty Lean2020-projekti, joka kumpusi paitsi halusta kehittää toimintatapoja, myös kehittyä työntekijöinä.

Instan keskusvalmistushalli Muuramessa

Ydinajatuksena poikkeaminen tunnistaminen ja toimintamallin jatkuva kehittäminen

Lean-kehitystyössä ei oikeastaan voida puhua projektista, sillä projekti tavallisesti alkaa ja loppuu, kun taas leanissa kehitystyö on jatkuvaa. Ajattelutavan ytimessä on tavoite poistaa hukkaa ja tehdä vain asiakkaille lisäarvoa tuottavaa työtä. Omaehtoinen Lean2020 lähti päivittäisen työn kehittämisestä ja toiminnan muokkaamisesta sujuvammaksi.

Lean-tuotantosoluissa työskentelevien asentajien tehtävänkuvat on tarkasti määritelty, mikä luo toistuvuutta, itseohjautuvuutta ja toimitusvarmuutta. Säännöllisin väliajoin tehtävänkuvaa vaihdetaan.

– Jokaiselle solulle on nimetty oma testaajansa. Muutoksen myötä kommunikaatio tekijöiden ja tarkastajan välillä toimii paremmin, palautetta tulee välittömämmin ja toimintaa osataan korjata paremmin, jos on jotain huomautettavaa, tuotantopäällikkö Vesa Luhtamäki taustoittaa.

Toimintatapojen muutos näkyy hallin järjestyksen ja merkintöjen parantumisena sekä useina infokyltteinä. Kaikilla tarvikkeilla on oma paikkansa. Johdot ja kaapelit on nostettu lattialta kaapeliteille, minkä seurauksena yleisilme on siistiytynyt ja työturvallisuus parantunut. Testausalueen valaistusta on parannettu, varastoa järkeistetty ja taukotupaa päivitetty.

Jatkuva parantaminen on lisännyt työn mielekkyyttä

Tuotantosolujen parannustoimet ja uudelleenorganisointi ovat kasvattaneet tehokkuutta. Uudet osaluetteloiden varastopaikkamerkinnät ja komponenttien helpompi löytyminen ovat tehneet työstä sujuvampaa. Tämä kaikki on lisännyt paitsi työn tuottavuutta, myös sen mielekkyyttä.

Luhtamäki kertoo, että tällä hetkellä työn alla on jätehuollon kehittäminen: kaatopaikkajätteen määrää pyritään vähentämään ja kääntämään se suuremmalta osin energiajätteeksi. Jätepisteet on sijoitettu kootummin yhteen paikkaan, ja johdot, metalli ja kirkas pakkausmuovi lajitellaan entistä paremmin. Työntekijöiden työtä helpottavat työpisteille tuodut energiajäte-, metalli- ja muovinkeruuastiat.

Jaa artikkeli

Pysy alan aallonharjalla ja tilaa uutiskirjeemme

Tärkeimmät uutiset, inspiroivat artikkelit ja asiantuntijoidemme ajankohtaisia näkemyksiä eri toimialoilta sekä tietoa tulevista tapahtumistamme.

Hyväksy käyttöehdot. Käsittelemme tietojasi vastuullisesti.
Tutustu tietosuojaselosteeseemme.