Futuristinen palvelinsali

22 - 2 - 2021 - Uutiset

Automaatiojärjestelmän virtualisointi tuo lukuisia etuja

Teollisuuden automaatiojärjestelmien kehityksen myötä tietotekniikan käyttö prosessinohjauksessa on lisääntynyt. Kokonaisuus alkaa muistuttaa pientä palvelinkeskusta, jonka ylläpidosta koituu kustannuksia. Ratkaisuksi muodostuu automaatiojärjestelmän virtualisointi.

Automaatio

Hajautettu automaatiojärjestelmä sisältää useita sovellus-, tiedonkeruu- ja integrointipalvelimia sekä operointi- ja ylläpitotietokoneita. Laitteet yhdistyvät teollisuusväylänä toimivaan ethernet-verkkoon, ja kun mukaan tuodaan I/O- ja ristikytkentäkaapit sekä verkko- ja tietokonekaapit, kokonaisuus alkaa muistuttaa pientä palvelinkeskusta.

Laitteet paitsi vievät tilaa, myös kuluttavat energiaa. Niiden elinkaari on rajallinen ja ne vaativat järjestelmäpäivityksiä. Ratkaisuksi muodostuu virtualisointi, jota nykyaikaisessa hajautetussa automaatiojärjestelmässä voidaan hyödyntää tehokkaasti. Asiaan liittyy kuitenkin myös rajoitteita.

Useita ympäristöjä yhdellä koneella

Toimistoympäristössä virtualisointia on hyödynnetty jo vuosia.

Virtualisointi tietotekniikassa merkitsee fyysisten laitteiden jakoa loogisiksi resursseiksi eli yhden tietokoneen käyttöä useampana laitteena. Koneelle on mahdollista luoda useita käyttöympäristöjä, joista jokaisessa on eri ohjelmat tai jopa käyttöjärjestelmät. Siinä, missä normaaleja palvelimia voidaan etähallita sujuvasti, päästään virtualisoinnin avulla vielä askeleen pidemmälle – uusi palvelin voidaan pystyttää etänä.

Automaatiojärjestelmän koneiden ajaminen virtuaaliympäristöissä tuo lukuisia hyötyjä verrattuna perinteiseen ratkaisuun.

  • Koska virtualisoinnin avulla tarvitaan pienempi laitteistokanta, saavutetaan konkreettisia säästöjä hankinta- ja ylläpitokustannuksissa.

  • Virtualisointi tekee järjestelmästä joustavamman, sillä uuden laitteen hankinnan sijaan riittää, että virtuaaliverkkoa konfiguroidaan uudestaan tai virtuaaliympäristöön otetaan käyttöön uusi virtuaalikone.

  • Virtualisointi lisää toimintavarmuutta. Virtuaalikoneet toimivat toisistaan eristettyinä eli yhden kaatuminen ei kaada muita mukanaan. Koska ympäristö voidaan kahdentaa, ongelmatilanteessa peilattu kopio on käytössä välittömästi.

  • Virtualisointi helpottaa testausta. Virtuaalikone voidaan asentaa ja testata virtuaalialustalla tuotantoympäristön sijaan, ja siirtää tuotantoympäristöön vasta kun toimintaan ollaan tyytyväisiä.

Automaatiojärjestelmissä on omia erityispiirteitään, jotka integraattorin tulee hallita. Virtuaaliympäristön arkkitehtuuri on suunniteltava niin, että se tukee käytössä olevaa automaatiojärjestelmää mahdollisimman hyvin. On myös otettava huomioon, että kaikkia perinteisessä IT-järjestelmässä mahdollisia asioita ei voida toteuttaa automaation OT-virtuaaliympäristössä.

Insta toimittaa muun muassa System Platform-, SIMATIC PCS 7- ja TIA Portal- ympäristöjä virtualisoituna. Hyödynnämme palvelinvirtualisoinnin markkinajohtaja VMwaren tuotteita. Vuosikymmenten OT-ympäristöjen tuntemuksen pohjalta osaamme huomioida automaation erikoispiirteet sekä kyberturvan vaatimukset toteutuksissamme. Toimitamme kerralla kunnollista ja järjestelmiimme on lupa luottaa.

Lue lisää asiakastarpeisiin kehittämistämme työkaluista:

Tuotteet ja ohjelmistot

Arttu Hanhela
Kirjoittaja

Arttu Hanhela

Yksikönpäällikkö, Suunnittelu ja kokonaistoimitukset

Jaa artikkeli

Pysy alan aallonharjalla ja tilaa uutiskirjeemme

Tärkeimmät uutiset, inspiroivat artikkelit ja asiantuntijoidemme ajankohtaisia näkemyksiä eri toimialoilta sekä tietoa tulevista tapahtumistamme.

Hyväksy käyttöehdot. Käsittelemme tietojasi vastuullisesti.
Tutustu tietosuojaselosteeseemme.