18 - 5 - 2020 - Osaajatarinat

Kilpaurheilussa ja töissä pätevät samat opit

Teemu Kangas on ammentanut hyödyllisiä oppeja monipuoliselle automaatiouralleen Porin pikajuoksukentiltä; itseohjautuvuutta ja pitkäjänteisyyttä tarvitaan molemmissa.

Automaatio

Työuraani mahtuu jo melko monta askelta. Lukion jälkeen lähdin Porista Tampereelle opiskelemaan automaatiotekniikkaa. Prosessiteollisuus kiinnosti jo tuolloin ja tein diplomityön paperinjalostuksesta. Diplomityö poiki koulutusinsinöörin paikan hyvän yhteistyökontaktin kautta. Ajan mittaan oli kuitenkin nähtävissä, että toimialan epävakaa tilanne käynnistäisi yrityksessä yt-neuvottelut. Tein uravaihdoksen pienen mutkan kautta ja työllistyin teollisuusrobottien pariin. Siltä saralta työkokemusta karttui ensin neljä työvuotta Tampereella ja sittemmin kolme vuotta Porissa. Sitten oli taas uuden alanvaihdon aika.

Installe päädyin vähän sattuman kautta. En varsinaisesti hakenut uutta työpaikkaa, mutta kuulin, että Insta Automationilla olisi tilauksia niin paljon, että he mahdollisesti tarvitsisivat lisää työntekijöitä. Otin yhteyttä Harjavallan yksikön päällikköön ja pääsin suunnitteluinsinööriksi. Toimin Installa instrumentoinnin parissa robotiikkaan ja automaatioon erikoistuneena suunnittelun asiantuntijana.

Aamuisin starttaan työmatkalle Porista. Autossa soi mikä muukaan kuin metalli, tällä hetkellä Nightwishin uusin levy. Puolen tunnin työmatkalla ehtii hyvin kuunnella sen hetken lempikappaleet läpi. Junallahan matka menisi vielä nopeammin.

Työnantaja pitää hyvää huolta

Meitä on Suurteollisuuspuistossa Installa yhteensä noin 30 henkeä ja alihankkijat päälle. Vastaamme asiakkaidemme Boliden Harjavallan ja Nornickel Harjavallan teollisuusautomaatiosta kuten mittaamiseen tarvittavien laitteistojen valinnasta ja hankinnasta. Itse suunnittelen, dokumentoin ja työpäiviini kuuluu myös mittauslaitteiden hankinta sekä projektijohto. Työ on arkisin ja päivävuorossa tapahtuvaa tiimityötä, mutta myös hyvin itseohjautuvaa ja sitä kautta vastuullista.

Installa on kannustettu paljon kouluttautumaan ja oppimaan uutta, sillä ohjelmistot ja ala kehittyvät koko ajan. Työnantaja pitää huolta, että asiat toimivat, työ on turvallista ja työkalut kunnossa. Koska asiakkaidemme tuotanto on niin monipuolista, meidänkään työmme ei ole missään tapauksessa yksitoikkoista.

Monta syytä pysyä Porissa

Porissa olen viihtynyt hyvin paluumuuttajana. Perhe ja useat ystävät asuvat tällä suunnalla. Moni muukin on päätynyt minun lailla takaisin kotiseudulle. Talvisin tulee kannustettua Ässiä Isomäessä, ja kesäisin Porista kuoriutuu oikea kesäkaupunki jatseineen ja Suomi Areenoineen. Porisperessä festareilla olen käynyt joka vuosi.

Illat ja viikonloput kuluvat harrastusten parissa, mm. kolmen aikuisikäisen pikajuoksijan valmennuksessa. Valmennettavani treenaavat samoilla harjoittelupaikoilla kuin minäkin entisenä pikajuoksijana aikanaan. Tarkkuus, itseohjautuvuus, yhteistyö, vastaanottokyky ja pitkäjänteisyys näkyvät sekä kilpaurheilussa pärjäämisessä että töissä, joten urheilusta on ollut varmasti hyötyä työuralla. Urheilussa ei ole tärkeää olla huomenna mahdollisimman hyvä vaan se, että sitten joskus voi todeta tehneensä kokonaisen hyvän uran. Itselle pitää antaa aikaa kehittyä niin vapaa-ajalla kuin työssä.

Valokuva: Vesa Saivo. Uratarina on muokattu yhdessä Teemun kanssa Aamulehdessä 21.1.2020 ilmestyneestä jutusta. Alkuperäinen on luettavissa täällä.

Teemu Kangas
Kirjoittaja

Teemu Kangas

Ryhmäpäällikkö

Jaa artikkeli

Pysy alan aallonharjalla ja tilaa uutiskirjeemme

Tärkeimmät uutiset, inspiroivat artikkelit ja asiantuntijoidemme ajankohtaisia näkemyksiä eri toimialoilta sekä tietoa tulevista tapahtumistamme.

Hyväksy käyttöehdot. Käsittelemme tietojasi vastuullisesti.
Tutustu tietosuojaselosteeseemme.