Antti Laaksonen

17 - 3 - 2023 - Osaajatarinat

Reissuhommista ryhmäpäälliköksi

Automaatiosuunnittelun elintarvike- ja kemiayksikön ryhmäpäällikkö Antti Laaksonen palasi Installe, koska tarjottu toimenkuva mahdollisti reissuhommien vähentämisen. Vapaus suunnitella oman työn tekemiset ja menemiset onkin Antin mielestä parasta Installa.

AutomaatioModernisointiSähköistysOhjelmistokehitys

Olen ensimmäiseltä ammatiltani sähköasentaja, ja työskentelin niissä hommissa seitsemän vuotta. Neljän viimeisen vuoden aikana aikuisopiskelin itseni AMK-insinööriksi automaatiotekniikka pääaineenani.Halusin viedä uraani eteenpäin, koska sähköasentajan työ alkoi vähän toistaa itseään. Minulle on aika luontaista haluta kehittää itseäni ja kehittymisen painopiste muotoutuu kunkin tehtävän mukaisesti.

Antti Laaksonen

Reissutahdin rauhoitus

Olen itse asiassa paluumuuttaja Installa. Tulin tänne ensimmäisen kerran 2014 maaliskuussa. Olin työskennellyt toisaalla insinöörinä alihankintana ja suhdannekriisi toi lomautuslapun käteen. Kun olin muutaman kuukauden odotellut turhaan, josko keikkoja alkaisi tulla, laitoin Installe hakemuksen ja pääsin töihin. Tulin tekemään sovellussuunnittelua, ohjelmointia ja käyttöönottoa.

Välissä kävin muualla töissä, pitkälti reissuhommissa. Olin varmaan 250 päivää vuodessa ulkomailla käyttöönottoja tekemässä. Instalta soiteltiin säännöllisin väliajoin ja palasin tänne 2020, kun tarjottiin houkutteleva työnkuva, jossa matkustelu jäi pois. Ajattelin, että voisi kai sitä kotonakin viettää aikaa, kun on tullut keikkaa painettua vuosia. Minua oli alkanut harmittamaan se, että kaikki harrastukset jäivät, oli pelkkää hotellilla ihmettelyä.

Nykyisessä roolissani olen tykännyt työn ja vapaa-ajan tasapainosta, ja vaikka olen muutaman käyttöönoton käynyt tekemässä, ne ovat niin vähissä, että pidän niitä virkistävänä vaihteluna, jonka avulla pysyy tatsi yllä työmaatoimintaan.

Ihmisten vahvuudet käyttöön projekteissa

Työarkeni on melkoisen vaihtelevaa. Minulla on projekteja, joissa olen vastuuhenkilönä, ja muutama asiakkuus, joita hoidan. Asiakkuuksien hoidossa kyselen, miten menee ja katsomme asiakkaan kanssa, voisimmeko ratkaista jonkin uuden ongelman tai toiveen. Tarjoukset tulevat usein minulle laskettaviksi. Näen sosiaaliset taidot yhtenä vahvuutenani, jota pääsen työssäni hyödyntämään ja pidän työskentelystä asiakkaiden kanssa.

Projekteissa olen yhteyshenkilö ja roolini muotoutuu projektin laajuuden mukaisesti. Suunnittelijamme ovat erittäin päteviä ja hoitavat itsenäisesti hommia, joten roolini on vetää palavereita ja välittää kokonaisuuden tilannekuvaa asiakkaalle. Käyttöönotoissa työni on pitkälti koordinointia ja työmaakokouksissa olen meidän edustajamme ja vastaan siitä, että projekti etenee luvatulla aikataululla ja laadulla. Ryhmäpäällikön roolissa toimin esihenkilönä kahdeksalle hengelle. Toimenkuvaani kuuluu muun muassa resurssointi, kehityskeskusteluiden pitäminen sekä muut yleiset esihenkilötyöt.

Työssäni on hyötyä sähköasennustaustasta, pärjään kentällä perusjuttujen kanssa. Hyötyä on myös ohjelmointitaidosta useampaan järjestelmään ja logiikkaan. Autan tarvittaessa nuorempia insinöörejä ohjelmistosuunnittelussa ja tietenkin haasteellisissa ongelmissa. Projektin kohdatessa ongelmia, autan teknisissä toteutuksissa ja vian haussa. Se on mukava lisä, koska näin minulla pysyy tekninen osaaminen yllä enkä ole täysin toimistomies. Tykkään haasteista ja onhan se mukavaa, jos on oikein vaativa vian haku, jota moni on yrittänyt ja saan sen ratkaistua.

Jos tulee ongelmia, on tärkeää huomioida ne riittävän aikaisin. Tykkään aina sanoa, että pitää heti kysyä, jos tökkää, ei saa jäädä lyömään päätä seinään, vaan aina löytyy kaveri, joka osaa auttaa tai ratkaista ongelman. Olen myös huomannut, että on tärkeää saada oikeat ihmiset ratkomaan tiettyjä ongelmia. Pitää pelata ihmisten vahvuuksilla, jotka tulevat esiin arjen työssä ja tutustuessa.

Vapaus päättää raamien sisällä

Ehkä tärkein juttu itselleni Installa on vapaus suunnitella omat työpäiväni, tekemiseni ja menemiseni, ilman että kukaan kyselee perään. Toki tietyt projektien onnistumisen määreet johdattavat toimintaa voimakkaastikin, mutta niiden sisällä pystyn tekemään asiat, miten haluan. Toinen suuresti arvostamani asia on työkaverit ja henkilökuntahan on meillä todella huippuporukkaa kaikki.

Ja onhan meillä hyvät edut, esimerkiksi korkeat liikuntasaldot. Niitä pääsen hyödyntämään mainiosti myös joustavan työajan johdosta. Saatan lopettaa aikaisemmin välillä niin, että ensin harrastan ja jatkan illalla työntekoa. Vapaus valita sopii minulle, kun teen kuitenkin tällaista tietokonehommaa. Minulla on kaksi harrastusta, jotka pitävät kiireisenä. Kun työpäivä loppuu, soitan yleensä kaksi tuntia rumpuja ja lähden siitä CrossFit-salille tunniksi.

Musiikki on ollut aina mukana elämässäni kuuntelutasolla ja nuorempana soitin rumpuja viitisen vuotta, nyt aikuisiällä olen soittanut niitä neljä vuotta. Siinä unohtuu työhommat, koska täytyy keskittyä niin paljon siihen. Jos ajatukset alkavat harhailla, niin sen kuulee kyllä heti.

Olen ollut erittäin tyytyväinen tähän elämän tasapainon mahdollistavaan työnkuvaan, mutta jos tulevaisuudessa pitäisi jotain kehittää, niin myynti voisi olla seuraava luonnollinen siirtymä. Asiakkuuksien hoidossa sitä tulee jo nyt tehtyä ja olen miettinyt projektien myyntijohtamisen ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon suorittamista. Aika näyttää, mihin vielä ryhdyn.

Antti Laaksonen
Kirjoittaja

Antti Laaksonen

ryhmäpäällikkö

Jaa artikkeli

Pysy alan aallonharjalla ja tilaa uutiskirjeemme

Tärkeimmät uutiset, inspiroivat artikkelit ja asiantuntijoidemme ajankohtaisia näkemyksiä eri toimialoilta sekä tietoa tulevista tapahtumistamme.

Hyväksy käyttöehdot. Käsittelemme tietojasi vastuullisesti.
Tutustu tietosuojaselosteeseemme.