JarkkoMSoMe

14 - 10 - 2019 - Osaajatarinat

Monipuolinen urapolku ja luottamus saavat viihtymään

Hankepäällikkö Jarkko Hartikaiselle työssä tärkeimpiä asioita ovat luottamus, haasteet, kehittyminen sekä kiinnostavat projektit. Niiden parissa aika kuluu kuin siivillä.

Automaatio

Opiskelin tietojohtamista ja ohjelmistotekniikkaa silloisella TTY:llä, josta valmistuin 2009. Installe tulin jo kaksi vuotta aiemmin, ensin kesäksi kolmannen opiskeluvuoteni jälkeen, ja siitä jatkoin osa-aikaisena seuraavan vuoden tehden töitä pari päivää viikossa. Kun kurssit olivat kasassa, siirryin täysipäiväiseksi työntekijäksi. Installa huolehdittiin hyvin, että diplomityö tuli kuitenkin samalla tehtyä, ja sen aiheenkin sain melko vapaasti valita. Projektinhallinta kiinnosti, ja tutkielmani kirjoitinkin siitä miten ohjelmistoprojektien osaamista, oppeja ja kokemuksia saisi kerättyä ja vietyä käytäntöön jatkossa, niin että osaaminen siirtyy projektista toiseen.

Aloitin projektipäällikön roolissa 2009. Olen todella iloinen, että minuun luotettiin heti, näin jälkikäteen ajatellen tosi nuoreen ja kokemattomaan kaveriin. Projektin hallinnassa minusta parasta on kokonaisuus — siinä en näe vain teknistä toteutusta, vaan pääsen vaikuttamaan konaisuuteen, sen määrittelyyn, siihen mitä asiakas saa ja mitä heidän kannattaisi oikeastaan haluta. Olen ollut koko ajan tekemisissä saman asiakasorganisaation kanssa, mutta ihmiset, tehtävät ja projektit ovat vaihdelleet. Tiimi on vaihtunut myös aika ajoin ja olen saanut työskennellä monenlaisten ihmisten kanssa. Kollegat ovat todella osaavia ja päteviä, ja jokaiselta opin jotain uutta. Olemme toisaalta hiukan samasta muotista teknisen taustamme kanssa, mutta silti hyvin erilaisia persooniltamme.

JarkkoMSoMe

Vaihtelevaa työtä ja tehtäviä moneen makuun

Tällä hetkellä työpäiväni ovat tosi vaihtelevia. Työtehtäviini kuuluu jonkin verran hallinnollista työtä ja tietysti ihmisten kohtaamista esimiehen roolissa, aina pitää olla aikaa jutella. Näiden lisäksi teen tarjouksiin liittyvää työtä, erilaista suunnittelua ja loppu aika kuluu asiakasrajapinnassa, tapaamisissa ja lupaamiani töitä tehdessä. En ole pariin vuoteen voinut täysin suunnitella työpäiviäni, vaan niihin sisältyy usein jotakin yllättävää, mikä kyllä sopii minulle. Välillä tulee vastapainoa tasaisemmista jaksoista, mutta sitten alankin jo toivomaan enemmän säpinää.

Täällä on aina luotettu, annettu yrittää ja epäonnistuakin. Uran alkuvaiheessa vastuullisen roolin saaminen oli merkittävää, mutta myös myöhemmin uran varrella on sama toistunut ja minulle on tarjottu erilaisia uusia haasteita. Esimiehenä koitan jakaa tätä eteenpäin — kun joku tulee juttelemaan halusta saada vaihtelua työhönsä, koitan etsiä ja tarjota mahdollisuuksia. Uskon, että tämä on yksi syy Instan pitkien työurien takana, työtehtäviä muutetaan, jos niin haluaa. Itse olen ollut 12 vuotta talossa, ensimmäisessä alan työpaikassani, enkä ole halunnut lähteä.

Olemme mielestäni onnistuneet rekrytoimaan meille sopivia ihmisiä ja löytämään työntekijän ja organisaation halut ja tarpeet yhdistäviä työtehtäviä. Ihmiset löytävät oman tehtävänsä, kun pääsevät kokeilemaan eri rooleja. Emme ole välttämättä lokeroituneet esimerkiksi toteuttajiksi, projektipäälliköiksi, ohjelmistoarkkitehdeiksi, testaajiksi, käytettävyys- tai tietoturva-asiantuntijoiksi vaan työntekijöillä voi olla useita rooleja, joitain samanaikaisestikin. Moni on välillä käynyt tekemässä jotain ihan muuta, ja urapolut ovat vaihtelevia. Itse olen toiminut muun muassa toteuttajana, testaajana, erilaisissa päällikkörooleissa ja sovellusalueen asiantuntijana.

Digitalisaatio muokkaa yhteiskuntaa ja tarjoaa merkityksellistä työtä

Itselleni on tärkeää työn ja vapaa-ajan yhteensovittaminen, mikä on Installa toiminut hyvin. Työn vastapainoksi koitan harrastaa liikuntaa jossain muodossa, esimerkiksi labradorinnoutajani liikuttaa minua kätevästi kuin itsestään. Toiseksi harrastukseksi voi lukea kauppatieteen opinnot, joita olen tehnyt töiden ohella jo monta vuotta, kun halusin oppia johtamisesta lisää. Teen graduani jälleen Installe siitä miten Big Data ja digitalisaatio vaikuttavat strategisen johtamisen näkökulmasta. Tähänkin Insta on ympäristönä mielenkiintoinen, koska lujaa etenevä digitalisaatio aiheuttaa muutoksia, jotka heijastelevat monelle organisaation ja toiminnan tasolle.

Tulevaisuutta en yritä edes suunnitella liian tarkkaan, uusia oppimismahdollisuuksia on monia ja tartun mahdollisuuksiin, joita tarjoutuu kiinnostuksen kohteistani. Projektit, joita täällä tehdään ovat todella mielenkiintoisia, jopa uniikkeja Suomessa. Täällä on ihmisiä, joita kiinnostaa yhteiskunnan hyödyksi tehtävä arvokas ja merkityksellinen työ. En ole palomies, mutta Installa voin olla hyödyksi insinööriosaamisellani. Emme Installa aina välttämättä voi kuvata millaista täällä on ja mitä täällä tehdään, joten voi olla, että ihmisen tarvitsee vaan tulla kokeilemaan.

Jarkko Hartikainen
Kirjoittaja

Jarkko Hartikainen

Projektipäällikkö

Jaa artikkeli

Pysy alan aallonharjalla ja tilaa uutiskirjeemme

Tärkeimmät uutiset, inspiroivat artikkelit ja asiantuntijoidemme ajankohtaisia näkemyksiä eri toimialoilta sekä tietoa tulevista tapahtumistamme.

Hyväksy käyttöehdot. Käsittelemme tietojasi vastuullisesti.
Tutustu tietosuojaselosteeseemme.