Instan myyntipäällikkö Ilari Lilja

16 - 2 - 2024 - Näkemyksiä

Meriteollisuudessa toimitusvarmuus ja laatu ratkaisevat

Meriteollisuus on toimiala, johon liittyy monia erityispiirteitä. Etenkin turvallisuus ja luotettavuus korostuvat ympäristössä, jossa vikaantuneiden laitteiden korjaaminen on haastavaa eikä apua ole välittömästi saatavilla. Meriteollisuuden toimijoilta edellytetään ennen kaikkea kykyä vastata toimialan korkeisiin vaatimuksiin.

AutomaatiokeskuksetSähköistysDigitalisaatio

Säännökset ovat sekä kansainvälisiä että kansallisia

Kuten maapuolella myös meriteollisuudessa määräyksiä asetetaan niin globaalilla kuin kansallisellakin tasolla. Maalta tuttujen lakien ja standardien lisäksi meriteollisuuteen oman kulmakertoimensa tuovat laivojen valmistamista ohjaavat luokitussäännöt, joiden tehtävä on varmistaa alusten turvallisuus ja merikelpoisuus.

Lähtökohtaisesti laivat valmistetaan vastaamaan tiettyä luokkaa, jonka säännöt myös laivassa käytettyjen koneiden ja laitteiden on täytettävä jopa yksittäisen komponentin tasolla. Jos luokitus ei toteudu, on esimerkiksi laivan vakuuttaminen merkittävän kallista. Tästä syystä luokkasääntöjen noudattamista edellytetään kaikilta toimittajilta.

Laivojen luokittelusta vastaavat viisi yksityisesti toimivaa luokituslaitosta, jotka valvovat luokitusten toteutumista ennen laivan laskua merille sekä myöhemmin katsastusten yhteydessä. Ennen kuin laiva saa todistuksen valittuun luokkaan kuulumisesta, sitä tyypillisesti simuloidaan ja testataan sekä maalla että merellä. Vastaavaa tarkkuutta ei maapuolella tyypillisesti edellytetä.

Uusi markkina – uudet säännöt

Aluksiin sovellettavat luokitussäännöt ovat luokituslaitoskohtaisia, joten sovellettavat säännöt voivat erota toisistaan laiva- ja maakohtaisesti. Tämä aiheuttaa haasteita etenkin markkinalta toiseen siirtymiseen, kun tiettyyn markkinaan valmistettua laitteistoa ei välttämättä voi siirtää sellaisenaan toiselle alueelle.

Aina markkinan muutos ei kuitenkaan vaadi sitä, että suunnittelu aloitetaan puhtaalta pöydältä – usein riittää, että vain osa laitteistosta muutetaan uuteen luokkaan sopivaksi. Uusille kohdemarkkinoille suunnattaessa ulkopuolisen ja kokeneen kumppanin tuki on arvokasta, sillä eri luokkien vaatimukset tunteva kumppani tietää, mitä sääntöjen täyttäminen todellisuudessa vaatii.

Kokeneella kumppanilla on usein hiljaista tietoa myös luokitusten ja standardien ulkopuolelta. Meriolosuhteissa esimerkiksi koneisiin ja laitteisiin kohdistuu poikkeuksellista rasitusta, kun laiva keinuu ja tärisee. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että sähkökaapeissa on syytä käyttää ruuvivoimaisten liitoksien sijaan jousivoimaisia liitoksia. Myös moottorien käyminen tietyllä taajuudella on huomioitava siten, että asennuslevyt tuetaan raudoilla resonoimisen ehkäisemiseksi. Tyypillistä on myös se, että testit tehdään totuttua suuremmalla jännitteellä. Siten varmistetaan laitteiden toimivuus myös virtapiikeissä, joita generaattoreihin pohjautuva toiminta voi aiheuttaa.

Laatuvaatimusten lisäksi meriteollisuudessa korostuu kyky nopeaan reagointiin ja hyvään projektinhallintaan, sillä toimituksilta edellytetään äärimmäistä täsmällisyyttä. Kun nopeus on valttia, ei uuden luokituksen tai standardin erityispiirteisiin tutustumiseen ole ylimääräistä aikaa. Myös tällöin kokenut ja eri vaatimukset hyvin tunteva kumppani auttaa.

Vaatimukset kovenevat jatkuvasti

Koska laitteiston korjaaminen merillä on kallista ja vaikeaa, yhä tärkeämpää on se, että lopputulos on kerralla kunnollinen. Jos ennen luokituslaitosten tarkistukset saattoivat olla hyvinkin suurpiirteisiä, nykyisin niissä korostuu tarkkuus. Tulevaisuudessa laatuvaatimukset eivät tule ainakaan vähentymään. Installa on vuosikymmenien kokemus sähkö- ja automaatiokaappien valmistamisesta haastaviin meriteollisuuden olosuhteisiin. Teemme yhteistyötä useiden eri meriteollisuusluokituslaitosten kanssa ja valmistamme tuotteet nopeasti, kustannustehokkaasti ja joustavasti.

Kuinka varmistaa turvalliset, laadukkaat ja toimintavarmat ratkaisut kone- ja laitevalmistuksen automaatioon, digitalisaatioon ja sähköistykseen?

Lataa kone- ja laitevalmistuksen toimijoille suunnattu tietopakettimme!

Instan kone-ja-laitevalmistus e-kirja-mockup
Lue lisää ja lataa Kone- ja laitevalmistus -e-kirja

Ilari Lilja
Kirjoittaja

Ilari Lilja

Myyntipäällikkö, Valmistus Insta Automation, Muurame etunimi.sukunimi (at) insta.fi

Jaa artikkeli

Pysy alan aallonharjalla ja tilaa uutiskirjeemme

Tärkeimmät uutiset, inspiroivat artikkelit ja asiantuntijoidemme ajankohtaisia näkemyksiä eri toimialoilta sekä tietoa tulevista tapahtumistamme.

Hyväksy käyttöehdot. Käsittelemme tietojasi vastuullisesti.
Tutustu tietosuojaselosteeseemme.