30 - 8 - 2022 - Osaajatarinat

Koodaajasta kansainvälisen puolustusyhteisön jäseneksi

Software Architect Jussi Palola on työskennellyt Installa vuodesta 2007. Tutkasimulaattorien ohjelmoijana urapolkunsa aloittanut Jussi siirtyi ensin puolustusliiketoiminnan tutkimus- ja kehitysyksikköön ja lopulta edustamaan Suomea monikansalliseen hankkeeseen. Matkan varrella hän on oivaltanut uutta myös itsestään – ohjelmointiin keskittynyt loogikko huomasi viihtyvänsä tiimityössä erilaisten kulttuurien parista tulevien ihmisten kanssa.

Puolustus

Innostukseni tietokoneita ja teknisiä sovelluksia kohtaan on jatkunut pikkupojasta asti. Muistan yhä hetken, jolloin sain ensimmäisen tietokoneeni. Myöhemmin totesin matematiikan ja loogisen ajattelun olevan itselleni luontaista, ja opiskelinkin tietojenkäsittelytieteen filosofian maisteriksi. Näitä taipumuksia olen toteuttanut myös vapaa-ajalla, kuten rakentamalla kauko-ohjattavan savustimen ja kotimme valo-ohjausjärjestelmän.

Maailma avautuu ja avartaa

Installe siirryin yhtiön silloiselta alihankkijalta. Ensin ohjelmoin konstruktiivisia simulaattoreita, jonka jälkeen aloitin työt puolustusliiketoiminnan tutkimus- ja kehitysyksikössä. Vuonna 2016 pääsin mukaan kansainväliseen hankkeeseen, jonka tavoitteena on tietoteknisten resurssien yhteenliittäminen. Hanke jatkuu yhä, ja oma roolini on muuttunut ohjelmoijasta arkkitehtuurien suunnittelijaksi.

Omassa tuotteessamme sovellamme monipuolisesti eri teknologioita, kuten Python Flask-mikropalveluarkkitehtuuria, Elm-ohjelmointikieltä käyttöliittymissä sekä MongoDB-tietokantaohjelmistoa. Lisäksi työnkuvaani kuuluu aktiivinen osallistuminen yhteistoimintaharjoituksiin, testitapahtumiin ja työryhmien toimintaan. Erilaisista kulttuureista tulevien ihmisten kanssa työskentely on innostavaa. Yhteisen sävelen löytäminen avaa silmät sekä haastaa omaa ajattelua.

Asiallinen työpaikka

Insta on uudistunut vuosien varrella monin tavoin. Mielestäni olemme nyt parempia viestimään. Olen tyytyväinen myös siitä, että voin henkilökohtaisesti seisoa arvojemme takana sekä koen meidän kykenevän rakentamaan aitoa luottamusta. Vaikka esimerkiksi tietoturvamääräykset tai muut käytäntömme saattavat joskus tuntua tiukoilta, on niille olemassa hyvä syy. Uskon, että kaltaisiamme pitkäjänteisiä ja asiallisia toimijoita arvostetaan erityisesti silloin, kun ajat ovat epävakaat. Kulttuurimme on turvallinen, ja minulla on aina ollut ammattitaitoisia esihenkilöitä.

Hankkeiden päättyessä tai uudistuksia tehtäessä minulta on kysytty, mihin tahtoisin seuraavaksi suuntautua, ja toivomukseni on myös huomioitu. Koen, että olen päässyt kehittämään osaamistani odotuksiani vastaavalla tavalla. Työni tuntuu merkitykselliseltä erityisesti siksi, että pääsen vaikuttamaan kansalliseen turvallisuuteen. Kieltämättä saattaisi tuntua erilaiselta suunnitella esimerkiksi älypuhelinsovellusta kuluttajille.

Instan asiallisuus näkyy myös siinä, että henkilöstön vapaa-aikaa kunnioitetaan. Etätöissä työ- ja vapaa-aika menevät toki helposti sekaisin, mutta useimmiten osaan sulkea tietokoneen ja antaa aikaa muulle tekemiselle. Kun ollaan töissä, ollaan töissä, ja kun ei olla, niin ei olla. Kotona työskentelyn vastapainoksi on mukava tavata työkavereita konttorilla ja osallistua tapahtumiin. Kenties parasta työssäni on se, että vielä ei ole tullut vastaan kahta samanlaista päivää. Jos etsit monipuolisia haasteita ja vaihtelua, suosittelen hakemaan meille.

Jussi Palola
Kirjoittaja

Jussi Palola

Software Architect

Jaa artikkeli

Pysy alan aallonharjalla ja tilaa uutiskirjeemme

Tärkeimmät uutiset, inspiroivat artikkelit ja asiantuntijoidemme ajankohtaisia näkemyksiä eri toimialoilta sekä tietoa tulevista tapahtumistamme.

Hyväksy käyttöehdot. Käsittelemme tietojasi vastuullisesti.
Tutustu tietosuojaselosteeseemme.