1 - 7 - 2021 - Referenssit

Tukipalveluiden ja tuotekehityksen asiantuntemuksesta laajaa tukea Puolustusvoimien harjoitustoiminnalle

Puolustusvoimien harjoitustoimintaa toteutetaan ja kehitetään yhteistyössä Puolustusvoimien sekä teollisuuden kanssa. Strategisena kumppanina Insta on tukenut Puolustusvoimien kansallista ja kansainvälistä harjoitustoimintaa laajasti jo useita vuosia – niin myös maaliskuussa 2021, jolloin järjestettiin vuotuinen Rajapintaharjoitus. Insinöörikapteeni Mika Lignell Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen Järjestelmäkeskuksesta oli Instan haastateltavana. Keskustelimme hänen kanssaan harjoitustoiminnasta ja sen merkityksestä.  

– Oma yhteistyöni Instan kanssa alkoi vuonna 2012 toimiessani testipäällikkönä hanketoimistossa. Siitä lähtien olemme tehneet yhteistyötä lukuisissa harjoituksissa kotimaassa ja ulkomailla. Projektipäällikkönä minulla on myös testipäällikön hattu päässäni. Testeissä tehtäväni on ollut nostaa järjestelmiä ylös kokonaisuutena, jolloin eri toimittajien tekemä työ näyttäytyy rinnakkain, kertoo Lignell haastattelun alussa ja korostaa toimittajien muodostaman ekosysteemin merkitystä harjoitustoiminnassa.

– Projektia ja yhteistoimintaa toimittajien kanssa rytmittävät vuoden mittaan eri harjoitukset, joihin tuotetaan asioita yhdessä eri toimittajien kanssa, Lignell lisää.

Yhteinen harjoitusten jatkumo on osa strategista kumppanuutta

– Harjoitustoiminnalla on tärkeä rooli järjestelmien kehittämisessä. Tuotteistusputkessa tai vasta eksperimentointivaiheessa olevien ratkaisujen tuominen sotilaalliseen ympäristöön kulkee läpi tuotekehityspolun, jonka luontaisena osana on testaaminen eri harjoituksissa, toteaa Lignell.

– Harjoitustoiminta muodostaa jatkumon. Samaan tapaan kuin kehitettävä tuote kypsyy eri iteraatioissa, harjoitukset jatkavat ja täydentävät siitä, mihin edellisellä kerralla on jääty. Kehittämisen alussa on konseptoinnin tukemista ja teknisten perusteiden testausta. Tästä voidaan edetä tiukemman tuotteistamisen tielle, jotta ratkaisu pystyy kehittymään varsinaiseen operatiiviseen käyttöön. Kaikkeen tähän tarvitaan monta testipistettä eli harjoitusten jatkumo eri näkökulmineen ja eri kypsyysasteineen, Lignell kuvaa harjoitusten jatkumoa.

– Harjoitustoiminta on jatkuva prosessi, joka kehittyy koko ajan ja joka antaa merkittävän syötteen johtamisjärjestelmien kehittämiselle ympäröivän maailman ja teknologisen kehityksen tarpeet huomioiden. Instan kyvykkyyden kulmakivi on asiakkaan toimialan tuntemus ja harjoituksissa mukana olemalla pystymme lisäämään tätä osaamista sekä palvelemaan paremmin Puolustusvoimia strategisena kumppanina, arvioi Senior Director Karri-Tuomas Salli Instalta.

Hajautettua harjoitustoimintaa Rajapintaharjoituksessa

Vuoden 2021 Rajapintaharjoituksessa insinöörikapteeni Mika Lignell johti pilvipalveluihin liittyvää eksperimentointia. Harjoituksen valmistelussa Instan tuottamien TVJ-järjestelmien (tiedustelu-, valvonta- ja johtamisjärjestelmien) tukipalveluiden rooli oli tukea projektia ja fasilitoida yhteistyötä ekosysteemissä mukana olevien yritysten kesken. Lisäksi Insta Blue Aware -tuoteperhe oli yksi eksperimentoitavista tuotteista.

Alun perin paikan päällä toteutettavaksi suunniteltu harjoitus muuttui covid-19-tilanteen takia erittäin hajautetuksi etäharjoitukseksi. Järjestelmä näytti kyvykkyytensä myös näissä olosuhteissa, mikä kantaa myös tulevaisuuteen mahdollistaen harjoitustoiminnan kehittämisen edelleen hajautettuihin olosuhteisiin.

– Yleisesti voidaan sanoa, että eräänlainen digiloikka on covid-19-tilanteen takia otettu myös harjoituksissa, ja tämä koskee viestintätapojen lisäksi myös järjestelmien hajautettua käyttöä. Kyky entistä hajautetumpaan testaukseen ja harjoitteluun on varmasti tullut jäädäkseen, pohtii Lignell.

– Tämän kevään harjoituksessa mukana olleet operatiiviset testaajat kokivat harjoitusjärjestelyt hajautettuihin olosuhteisiin nähden toimivina, ja palaute oli positiivista, Lignell jatkaa.

– Vaikka hajautetussa työskentelyssä pääseekin pitkälle, niin henkilökohtaisesti toivon, että tilanteen normalisoituessa saadaan innovatiivisuutta tukevaa ajatuksenvaihtoa tehtyä taas myös yhteisissä fyysisissä tiloissa lähityöskentelyn keinoin, Lignell summaa lopuksi.

Karri-Tuomas Salli
Kirjoittaja

Karri-Tuomas Salli

DI Karri-Tuomas Salli vastaa Insta DefSec Oy:n Defence Solutions -liiketoiminta-alueen Yhteiset johtamisjärjestelmät -liiketoimintayksiköstä, jonka asiakas on Puolustusvoimat. Hänellä on yli 15 vuoden kokemus kriittisten tietojärjestelmien kehittämisestä vaativiin ympäristöihin.

Jaa artikkeli

Pysy alan aallonharjalla ja tilaa uutiskirjeemme

Tärkeimmät uutiset, inspiroivat artikkelit ja asiantuntijoidemme ajankohtaisia näkemyksiä eri toimialoilta sekä tietoa tulevista tapahtumistamme.

Hyväksy käyttöehdot. Käsittelemme tietojasi vastuullisesti.
Tutustu tietosuojaselosteeseemme.