Pilotti-IPBAM-innovaatio-1

15 - 11 - 2018 - Uutiset

Suomalainen innovaatio parantaa lentoturvallisuutta: Insta kehitti ainutlaatuisen lentäjän hengitysilmamonitorin

Hengitysilmamonitorin ansiosta voidaan välttää hyvinkin vakavat ja kalliit lento-onnettomuudet.

Insta Pilot’s Breath Air Monitor, IPBAM, varoittaa hävittäjälentäjää happivajeesta jo ennen oireiden ilmaantumista. Näin lentäjä ehtii tehdä korjaavia toimenpiteitä ajoissa. Laitteen ansiosta voidaan välttää hyvinkin vakavat ja kalliit lento-onnettomuudet.

Useiden maiden ilmavoimat ovat 2000-luvulla kärsineet hypoksiatapauksista, joiden syitä ei ole saatu selville. Sen vuoksi vaaratilanteiden ehkäisy on ollut vaikeaa. Instan kehittämä hengitysilmamonitori ratkaisee ongelman, sillä laite tarkkailee hävittäjälentäjän hengittämää ilmaa ja osaa ennakoida happivajeen vaaran.

Hypoksialla tarkoitetaan happivajetta kudoksissa. Hypoksia heikentää merkittävästi lentäjän suorituskykyä ja saattaa aiheuttaa jopa tajuttomuuden. Hypoksiatapauksia sattuu vuosittain satoja ympäri maailmaa, ja ne ovat johtaneet tehtävien keskeytyksiin Suomessakin. Maailmalla lentäjän hapensaannin ongelmien vuoksi on menetetty useita hävittäjäkoneita ja Yhdysvalloissa hypoksiaa pidetään yhtenä vakavimmista riskeistä lentoturvallisuudelle.

– Happivajeen riski koskee kaikkia modernien hävittäjäkoneiden lentäjiä. IPBAM:a käyttävä lentäjä ehtii reagoida ennen kuin hän alkaa kärsiä heikotuksesta, sekavuudesta tai muista oireista, sanoo Instan toimiala- ja vastuullinen johtaja Ville Soininen.

Insta Group on turvalliseen digitalisaatioon, automaatioon ja johtamisen ratkaisuihin keskittynyt teknologiakonserni. Hengitysilmamonitorin kehittämisessä hyödynnettiin sekä konsernin monialaista asiantuntemusta, että ilmailu- ja puolustusalan erikoisosaamista.

Ensimmäinen maailmassa

Tampereella kehitetty IPBAM seuraa hävittäjälentäjän hengitystä tarkasti. Hengitysilmamonitori mittaa hengitysilman painetta ja happipitoisuutta sekä hapen osapainetta keuhkoissa. Laite valvoo myös ohjaamon painetta ja lämpötilaa. Ennakkovaroituksen lisäksi järjestelmä tallentaa dataa usean lennon ajalta. Datan avulla voidaan tutkia olosuhteita, joissa vaaratilanne tapahtui ja seurata lentokoneen järjestelmien pitkän aikavälin suorituskykyä.

– IPBAM on maailman ensimmäinen operatiiviseen käyttöön hyväksytty laite, jolla voidaan kerätä kaikkea tätä dataa. Ilmailussa on välttämätöntä suorittaa verifiointivaihe, joka sisältää koelento-ohjelman, erilaisia testejä ja tuotehyväksynnän, Ville Soininen kertoo.

– IPBAM:n valmistuminen kesti noin neljä vuotta, ja sitä ennen tutkimme kymmenen vuoden ajan happivajeen osatekijöitä. Kehitystyössä teimme hienoa yhteistyötä myös ilmavoimien lääkäreiden kanssa.

Lentäjän hengitysilmamonitoria on markkinoitu laajasti reilun vuoden ajan ja sitä koelennetään tällä hetkellä kolmella mantereella. Suomen ilmavoimat on käyttänyt hengitysilmamonitoreja Hornet-hävittäjissä helmikuusta alkaen. Laitteen sarjatuotanto aloitettiin marraskuun alussa.

Jaa artikkeli

Pysy alan aallonharjalla ja tilaa uutiskirjeemme

Tärkeimmät uutiset, inspiroivat artikkelit ja asiantuntijoidemme ajankohtaisia näkemyksiä eri toimialoilta sekä tietoa tulevista tapahtumistamme.

Hyväksy käyttöehdot. Käsittelemme tietojasi vastuullisesti.
Tutustu tietosuojaselosteeseemme.