Lockheed Martin F-35 ja maisema

29 - 4 - 2024 - Uutiset

Puolustusvoimien Logistiikkalaitos hankkii Instalta F-35-hävittäjien avioniikan huolto- ja ylläpitopalveluita

Insta ja Puolustusvoimien Logistiikkalaitos ovat sopineet Suomen F-35-hävittäjähankkeeseen liittyvästä kolmivuotisesta hankintakokonaisuudesta. Hankinta perustuu Puolustusvoimien ja Instan väliseen strategiseen kumppanuussopimukseen.

PuolustusIlmailu

Insta ja Puolustusvoimien Logistiikkalaitos ovat sopineet Suomen F-35-hävittäjähankkeeseen liittyvästä kolmivuotisesta hankintakokonaisuudesta. Hankinta perustuu Puolustusvoimien ja Instan väliseen strategiseen kumppanuussopimukseen ja kattaa vuodet 2024–26.

Hankinta kattaa muun muassa vuodesta 2026 alkaen käyttöönotettavien Ilmavoimien Lockheed Martin F-35 Lightning II -monitoimihävittäjien avioniikan eli koneen elektroniikkajärjestelmien ylläpito- ja huoltokykyjen rakentamisen sekä siihen liittyvät tukipalvelut.

Hankinnalla varmistetaan osaltaan, että Suomessa on tarvittava osaaminen ja F-35-järjestelmän huoltokyky sekä huoltovarmuus vuosikymmeniksi eteenpäin. F-35-hävittäjän järjestelmät vaativat erityisosaamista ja laaja-alaista teknologian tuntemista. Pitkäjänteisen yhteistyön, Puolustusvoimien strategisen kumppanuuden ja aiempien hävittäjähankintojen myötä Installe on kertynyt vahvaa teknologia- ja toimialaosaamista, jolla tuetaan Puolustusvoimien kriittisten järjestelmien kotimaista huoltovarmuutta myös poikkeusoloissa.

- Insta on tähän mennessä vastannut Hornet-hävittäjien avioniikkajärjestelmien huollosta.
F-35 -avioniikkajärjestelmien huoltokykyjen rakentaminen mahdollistaa vahvan kriittisten järjestelmien ja teknologiaosaamisen jatkumon sekä luo uuden teknologian myötä uudenlaisia mahdollisuuksia myös osaamisen kehittämiseen, toteaa Instan ilmailuliiketoiminnan johtaja Ville Kettula.

Yhtenäinen tilannekuva ratkaisee

Puolustusjärjestelmät verkottuvat Natoon liittymisen myötä yhä kiihtyvällä tahdilla yli maarajojen, tiedon määrä kasvaa ja teknologia kehittyy ennätysvauhdilla. Sodankäynnissä ratkaisevaa on se, kuinka hyvin dataa osataan hyödyntää johtamisessa ja tilannekuvan muodostamisessa.

Vuodesta 2026 alkaen Suomeen saapuvat F-35-häivehävittäjät tunnetaan maailman nykyaikaisimpina ja monipuolisimpina taistelukoneina. Ne ovat myös lentäviä datalinkkejä, jotka keräävät jatkuvasti tilannekuvaa ympäristöstään ja vertaavat sitä uhkakuviin. Koneet jakavat tietoa sekä keskenään että maahan, joten ne soveltuvat myös valvonta- ja tiedustelutehtäviin.

Kehittyneen sensoriteknologian avulla havaitaan paitsi omat, myös viholliset ja tuntemattomat koneet, ajoneuvot, alukset ja joukot. Viidennen sukupolven hävittäjän häiveominaisuudet mahdollistavat, että koneista nähdään pidemmälle kuin mistä ne voidaan havaita. Kerätty informaatio välitetään samanaikaisesti kaikille datalinkkiin liittyneille.

- Ennätysvauhdilla kehittyvän teknologian ja laitteiden myötä ennakoivan huollon ja kunnossapidon merkitys korostuu entisestään kyberturvallisuutta unohtamatta. Insta vastaa lentokoneen avioniikkajärjestelmien ylläpidon lisäksi uuden hävittäjän järjestelmien integroimisesta kotimaisiin johtamisjärjestelmiin yhdessä Puolustusvoimien kanssa, Kettula kertoo.

Huoltotoiminnan ohella Installa on tehty jatkuvaa tutkimus- ja tuotekehitystyötä hävittäjien toimintavarmuuden, lentoturvallisuuden ja suorituskyvyn parantamiseksi. Suomeen saapuu yhteensä 64 F-35-hävittäjää. Koneiden elinkaareksi arvioidaan noin 30 vuotta, joten tekemistä riittää pitkälle tulevaisuuteen.

Nato tuo Installe uusia kansainvälisiä mahdollisuuksia

F-35-hävittäjäkaluston avioniikan huoltopalveluiden tuottajana Insta on osa Lockheed Martinin globaalia huoltoverkostoa ja konevalmistajan sopimuskumppani.

- Meillä on mahdollisuus tarjota F35-hävittäjien avioniikkajärjestelmien huolto- ja kunnossapitopalveluja myös Suomen ulkopuolelle. Potentiaalinen markkina on laaja, sillä F-35-hävittäjät ovat monen Nato-maan valinta, Insta Advancen Senior Vice President Petri Reiman sanoo.

Avioniikan lisäksi Insta keskittyy puolustusliiketoiminnassaan johtamisjärjestelmiin, simulaattoreihin, kyberturvallisuuteen sekä verkottuneen puolustuksen järjestelmäintegraatioihin. Esimerkiksi Instan AirC2-tuoteperhe sisältää ratkaisut ilmapuolustuksen integroituun johtamiseen sekä ilmatorjunnan että hävittäjäpuolustuksen osalta.

- Instan ratkaisujen integraatiotaso- ja kyvykkyys erilaisten järjestelmien ja aselajien osalta on maailman huippuluokkaa. Natossa nousee vahvasti esiin ns. multidomain ajattelu, jossa tämä integraatio on yksi keskeinen tekijä ja se tekee Instan ratkaisut kiinnostaviksi, Reiman valaisee.

Kuluvan vuoden maaliskuussa Insta solmi yhteistyösopimuksen Naton tietojärjestelmäviraston (NCIA Agency) kanssa. Sopimuksen myötä Insta voi tarjota NCI Agencylle niin kutsuttuja COTS-tuotteita (Commercial off-the-shelf) ja palveluita, kuten esimerkiksi tilannekuva-, johtamisjärjestelmä- ja kyberturvallisuuspalveluita, tiedonsalaus- ja yhdyskäytäväratkaisuja sekä ohjelmistopalveluita.

Insta ja Lockheed Martin allekirjoittivat jo vuonna 2023 yhteistyösopimuksen seuraavan sukupolven tiedon välitys- ja suodatusratkaisun kehittämisestä. Allekirjoitettu sopimus oli ensimmäinen Suomen F-35-hävittäjähankkeen epäsuoran teollisen yhteistyön projekteista.

Lue lisää aiheeseen liittyvistä teemoista:

Ilmailuteknologian huolto- ja elinkaaripalvelut

Puolustusratkaisut

13. kasvun vuosi - Instan vuosikertomus

Kuva: ©Lockheed Martin.

Jaa artikkeli

Pysy alan aallonharjalla ja tilaa uutiskirjeemme

Tärkeimmät uutiset, inspiroivat artikkelit ja asiantuntijoidemme ajankohtaisia näkemyksiä eri toimialoilta sekä tietoa tulevista tapahtumistamme.

Hyväksy käyttöehdot. Käsittelemme tietojasi vastuullisesti.
Tutustu tietosuojaselosteeseemme.