Insta Itävalta Eurofighter vuoret

31 - 8 - 2023 - Uutiset

Itävallan ilmavoimat ottaa ensimmäisenä Eurofighter-maana käyttöön Instan kehittämän lentäjän hengitysilmamonitorin

Insta on solminut Itävallan ilmavoimien kanssa sopimuksen lentäjän happivajeesta varoittavan IPBAM-hengitysilmamonitorin (Insta Pilot’s Breath Air Monitor) toimituksesta Eurofighter-kaluston käyttöön. IPBAM-hengitysilmamonitori varoittaa happivajeesta jo varhain, mikä pienentää fysiologisten tapahtumien riskiä. Itävalta on ensimmäinen Eurofighter-käyttäjämaa, joka ottaa IPBAM-järjestelmän käyttöön testauksen jälkeen.

Patentoitu innovaatio parantaa lentäjän turvallisuutta

Hypoksiatapauksia esiintyy edelleen kaikkialla maailmassa, ja monet maat pyrkivät ehkäisemään niitä. Instan kehittämä IPBAM varoittaa käyttäjää happipitoisuuden tai paineolosuhteiden laskusta, jolloin lentäjä ehtii reagoida ja tehdä korjaavia toimenpiteitä ajoissa. IPBAM on erillinen lentäjän varuste, joka ei ole riippuvainen käytettävästä lentokoneesta.

IPBAM myös tallentaa mitatut ja laskennalliset parametrit datalokiin. Tallennetun datan perusteella on mahdollista tutkia olosuhteita, joissa vaaratilanteita on ilmennyt, sekä seurata lentokonejärjestelmien suorituskykyä pitkällä aikavälillä. Laitteen ansiosta voidaan välttää hyvinkin vakavia ja kalliita lento-onnettomuuksia.

– Tehokkaiden hävittäjien käyttö fyysisillä ja fysiologisilla äärirajoilla tuo aina mukanaan miehistöön kohdistuvia riskejä. IPBAM tarjoaa luotettavan turvamekanismin lentäjien hapensaannin varmistamiseksi, toteaa Itävallan ilmavoimien lentokalusto-osastoa edustava Anton Sturmann.

– Tallennetun happidatan tulkinta mahdollistaa lentokoneesta itsenäisen analysoinnin, mikä auttaa ymmärtämään paremmin hengityselimistön ja ihmiskehon toimintaa äärimmäisissä olosuhteissa.Yksinkertaisen asennuksen ja helppokäyttöisyytensä vuoksi IPBAM tukee tulevaa toimintaa täydellisesti. IPBAM-järjestelmä läpäisi intensiivisen testauksen, joten Itävallan ilmavoimat myönsi sille sertifioinnin, jolla sitä voidaan käyttää Itävallan Eurofighter Typhoon ‑kaluston kanssa, Anton Sturmann jatkaa.

Suomalainen innovaatio parantaa lentomiehistön turvallisuutta, ja sertifioinnin myötä IPBAM-hengitysilmamonitoria voidaan käyttää Eurofightereiden jokaisella lennolla. Yhdysvaltain patentti- ja tavaramerkkivirasto USPTO myönsi lentäjän hengitysilmamonitorille patentin kesäkuussa 2021, ja laitteella on NATO-varastonumero.

Lentäjän hengitysilmamonitori (IPBAM) on kehitetty yhdessä Puolustusvoimien kanssa, ja järjestelmä on käytössä niin Suomessa kuin muissakin maissa. Ainutlaatuisen kehitysosaamisemme, kansainvälisten kumppanuuksien tarjoamien mahdollisuuksien sekä strategisena kumppanina Puolustusvoimien kanssa tekemämme tiiviin ja pitkäaikaisen yhteistyön myötä pystymme tarjoamaan osaamistamme sekä tiettyyn tarpeeseen vastaavia tuotteita ja ratkaisuja kansainvälisille puolustusteknologiamerkkinoille entistä kattavammin.

Kuvan lähde: Itävallan ilmavoimat.

Lisää aiheesta:

Lentäjän hengitysilmamonitori

Jaa artikkeli

Pysy alan aallonharjalla ja tilaa uutiskirjeemme

Tärkeimmät uutiset, inspiroivat artikkelit ja asiantuntijoidemme ajankohtaisia näkemyksiä eri toimialoilta sekä tietoa tulevista tapahtumistamme.

Hyväksy käyttöehdot. Käsittelemme tietojasi vastuullisesti.
Tutustu tietosuojaselosteeseemme.