Insta_Defence_50_years

28 - 8 - 2023 - Uutiset

Instan Puolustusliiketoiminta 50 vuotta

Vuonna 1973 käynnistetty Instan Puolustusliiketoiminta on kasvanut lentokonemittarien korjaamosta yli 400 moniosaajaa työllistäväksi Puolustusvoimien strategiseksi kumppaniksi. Riittävän osaamisen varmistaminen digitalisaation hyödyntämisessä ja kyberuhkien torjumisessa on puolustusvoimien suorituskyvylle kriittisen tärkeää.

HuoltovarmuusPuolustus

Instan Puolustusliiketoiminnassa keskitytään avioniikan ylläpitoon ja huoltoon, lentäjien suorituskykyä turvaaviin ratkaisuihin, johtamisjärjestelmiin, simulaattoreihin, kyberturvallisuuteen sekä verkottuneen puolustuksen järjestelmäintegraatioihin.

Puolustusvoimien kanssa solmitun strategisen kumppanuuden myötä yhtiö on sitoutunut tukemaan puolustusvoimia huoltovarmuuden, kriittisten teknologioiden, sotilaskaluston ylläpidon ja tukipalvelujen vahvistamisessa.

Insta_Defence_50_years

– Strategisessa kumppanuudessa on kysymys valtakunnallisista operatiivisista järjestelmistä ja kokonaisvaltaisesta logistisesta tuesta, mutta myös vuosikymmenien aikana karttuneesta tietotaidosta, kertoo Instan Lentokelpoisuusyksikön päällikkö Jukka Nuora.

Uusia aluevaltauksia ovat tekoäly, autonomiset järjestelmät, parveilu ja data-analyysi. Mielenkiintoinen on myös Insta Blue Aware -tilannekuva-alusta, jota voivat hyödyntää niin suurtapahtumien järjestäjät, viranomaiset kuin paikallisjoukotkin. Viennissä vetävät lentäjien suorituskykyä turvaavat ratkaisut, kuten ANR-vastamelukuulokkeet SAAB Gripen -hävittäjille Ruotsiin ja Brasiliaan, IPBAM-hengitysilmamonitorit Itävallan ilmavoimille sekä testikäytöt USA:ssa. Myös Suomessa käytössä olevat ilmapuolustuksen johtamisjärjestelmät ovat kansainvälisen kiinnostuksen kohteena.

Verkottuneet puolustusjärjestelmät

Lähitulevaisuudessa puolustusjärjestelmät verkottuvat yli maarajojen, tiedon määrä kasvaa ja teknologia kehittyy ennätysvauhdilla. Digitalisaatio, liikkuvuus, verkottuminen, data, tekoäly ja robotiikka luovat uusia mahdollisuuksia sekä haastavat sodankäynnin etiikkaa.

Epävakaa geopoliittinen tilanne vaikuttaa myös suomalaiseen puolustussektoriin monella tavalla. Euroopassa lisärahoitusta ohjataan erityisesti materiaalihankintoihin ja valmiuden nostoon. Kysyntä kansainvälisillä puolustusteknologiamarkkinoilla on kasvussa. Millainen tulevaisuus onkaan, Installa ollaan valmiina vastaamaan haasteisiin.

Tekoäly ja moderni teknologia takaavat tehokkaan johtamisen, reaaliaikaisen tilannekuvan ja älykkään resurssien käytön. Tietoa keräävien laitteiden myötä myös ennakoivan huollon ja kunnossapidon merkitys korostuu, kyberturvallisuutta unohtamatta.

– Kehitys kehittyy, mutta puolustussektorin huolto- ja kunnossapito on yhä tarkasti säädeltyä toimintaa. Kaluston käyttöikä on pitkä, ja lähtökohta on standardinmukaisuus, Instan Puolustusliiketoiminta-alueen johtaja Petri Reiman muistuttaa.

Osana tulevaisuuden puolustusyhteistyötä

Nato-jäsenyyden myötä kehittyvä kansainvälinen puolustusyhteistyö lupaa hyvää niin suomalaiselle teollisuudelle kuin koko Euroopan turvallisuudelle. Installa on tähän erinomaiset valmiudet, sillä yhtiö on osallistunut Puolustusvoimien ohjauksessa Nato kumppanuustoimintaan jo vuosia ja sen teknologia on Nato-yhteensopivaa.

Installa on vahva rooli esimerkiksi tulevan F-35-hävittäjäkaluston avioniikan huoltopalveluissa. Yhtiö on osa Lockheed Martinin globaalia huoltoverkostoa ja Puolustusvoimien ohella konevalmistajan sopimuskumppani. Näin ollen Installa on mahdollisuus esimerkiksi tarjota huolto- ja kunnossapitopalveluja myös Suomen ulkopuolelle.

Potentiaalinen markkina on laaja. Esimerkiksi F-35-hävittäjät ovat monen Nato-maan valinta, mikä luo synergiaetuja niin koulutuksissa, huollossa kuin koneiden käytössä. Insta on myös tehnyt Lockheed Martinin kanssa sopimuksen sotilaskäyttöön tarkoitetun tiedonsuodatusratkaisun kehittämisestä.

– Heti Natoon liittymisen jälkeen on käynyt selväksi, että Suomesta löytyy osaamista, jolle on käyttöä kansainvälisen puolustusyhteistyön kehittämisessä, toteaa Reiman.

Lisää aiheesta:

Parempaa suorituskykyä tulevaisuuden puolustusratkaisuilla

Jaa artikkeli

Pysy alan aallonharjalla ja tilaa uutiskirjeemme

Tärkeimmät uutiset, inspiroivat artikkelit ja asiantuntijoidemme ajankohtaisia näkemyksiä eri toimialoilta sekä tietoa tulevista tapahtumistamme.

Hyväksy käyttöehdot. Käsittelemme tietojasi vastuullisesti.
Tutustu tietosuojaselosteeseemme.