Insta Vapepa harjoitus johtokeskus

4 - 2 - 2022 - Uutiset

Insta tukemassa Vapaaehtoista pelastuspalvelua

Insta on tukemassa Vapaaehtoista pelastuspalvelua (Vapepa) tarjoamalla Meri-Lapin paikallistoimikunnan käyttöön puolen vuoden ajaksi Insta Blue Aware -tilannekuvaratkaisun ja siihen liittyvän Insta Blue Tracker -mobiilisovelluksen.

Tilannekuva

Insta on tukemassa Vapaaehtoista pelastuspalvelua (Vapepa) tarjoamalla Meri-Lapin paikallistoimikunnan käyttöön puolen vuoden ajaksi Insta Blue Aware -tilannekuvaratkaisun ja siihen liittyvän Insta Blue Tracker -mobiilisovelluksen. Tilannekuvaratkaisun ja mobiilisovelluksen yhdistävää johtamisjärjestelmää hyödynnetään reaaliaikaiseen tilannetiedon jakamiseen kentällä olevien vapaaehtoisten pelastuspalveluyksiköiden ja viranomaisen johtokeskuksen välillä. Tavoitteena on tehostaa ja sujuvoittaa etsintä- ja muita operaatioita, parantaa etsintöjen turvallisuutta ja saada apu perille nopeammin.

Vapaaehtoinen pelastuspalvelu on yli viidenkymmenen järjestön verkosto, joka toimii maalla, ilmassa ja vesillä viranomaisten apuna esimerkiksi henkilöetsinnöissä, evakuoinneissa ja suuronnettomuuksiin liittyvissä avustustehtävissä. Vapaaehtoinen pelastuspalvelu tulee mukaan operatiiviseen toimintaan viranomaisen pyynnöstä ja toimii tilannetta johtavan viranomaisen alaisuudessa. Verkostoon kuuluu 11 000 koulutettua vapaaehtoista.

Meri-Lapin paikallistoimikunnalla Insta Blue Aware -tilannekuvajärjestelmä on käytössä johtopaikassa, jonka alueellinen Vapepa-johtaja perustaa muun muassa etsintätilanteissa. Insta Blue Tracker -mobiilisovellus on etsintäpartioiden ja muiden kenttäyksiköiden käytössä. Sovellusten avulla jaetaan reaaliaikaista tilannekuvaa kentällä olevista yksiköistä sekä itse tehtävästä.

– Tilannekuva on etsintätilanteissa etsintää tehostava tekijä, mutta myös turvallisuuskysymys, ja siksi on tarpeellista nähdä reaaliaikaisesti etsijöiden sijainnit tilannekuvajärjestelmässä. Etsintäpartioilla on myös järjestelmän kautta käytettävissään ajantasaista tietoa tehtävistä ja niiden sisällöstä: esimerkiksi uusi etsintälohko voidaan piirtää suoraan mobiililaitteessa näkyvän sovelluksen karttaan, kertoo Meri-Lapin paikallistoimikunnan puheenjohtaja Hugo Helminen.

– Insta Blue Tracker soveltuu todella hyvin Meri-Lapin paikallistoimikunnan käyttöön. Koulutamme itse vapaaehtoiset sovelluksen käyttöön ja tulemme hyödyntämään toiminnassa kokeilun aikana eri tavoin kaikkia sen nykyisiä ominaisuuksia: paikantaminen ja karttatieto, hälytykset, chat-keskustelut, push to talk -puhelut ja videotoiminto, Helminen jatkaa.

Pelastuspalveluseminaarissa 2021 Saariselällä Meri-Lapin paikallistoimikunta oli mukana usean eri toimijan yhteisessä etsintäharjoituksessa, jossa käytettiin Insta Blue Aware -tilannekuvajärjestelmää ja siihen liittyvää Insta Blue Tracker -kenttäsovellusta. Harjoituksessa saatiin hyvää palautetta Instan järjestelmästä.

– Vapaaehtoisen pelastuspalvelun ja viranomaisten välisen yhteistyön tiivistäminen ja kehittäminen on tärkeä kehityskohta tulevaisuuden toiminnan kannalta. Kokemusteni pohjalta voisi sanoa, että näistä sovelluksista olisi jatkossa hyötyä myös tässä työssä, Helminen sanoo.

Kuvat: Annikki Von Pandy

Tunnelmia Pelastuspalveluseminaarin 2021 harjoituksesta (video: Petri Hietala):

Jaa artikkeli

Pysy alan aallonharjalla ja tilaa uutiskirjeemme

Tärkeimmät uutiset, inspiroivat artikkelit ja asiantuntijoidemme ajankohtaisia näkemyksiä eri toimialoilta sekä tietoa tulevista tapahtumistamme.

Hyväksy käyttöehdot. Käsittelemme tietojasi vastuullisesti.
Tutustu tietosuojaselosteeseemme.