iDS_Uratarina Emilia P.

10 - 9 - 2019 - Osaajatarinat

Tarkkaa ja tunnollista asennetta arvostetaan

Ohjelmistosuunnittelija Emilia Poiksalo arvostaa Instan vakaata työympäristöä ja ystävällisiä ihmisiä.

PuolustusOhjelmistokehitys

Tulin Insta DefSeciin töihin toukokuussa 2006. Tuolloin takana oli neljä vuotta ohjelmistotuotannon opiskelua TTY:llä. Pääsin heti mukaan vaativaan, 90-luvun puolivälistä asti Installa kehitetyn ilmapuolustuksen johtamisjärjestelmän uuden komponentin ohjelmointiprojektiin. Sen toteutuskieli oli silloin C++, eli sama kieli, jota opetettiin monilla TTY:n kursseilla.

Kesäharjoittelun jälkeen työni jatkuivat opiskelujen ohessa osana tiivistä projektiryhmää, joka oli koottu ratkomaan toteutukseen liittyviä ongelmia. Mukana oli myös vanhoja konkareita, jotka olivat tehneet järjestelmää sen alkuajoista asti ja tunsivat parhaiten järjestelmän mahdollisuudet ja rajoitteet. Työaika oli joustava ja sain tehdä niin monta tuntia kuin opiskelun kannalta sopivalta tuntui.

Yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi yhteen hioutunut ryhmämme sai projektin vietyä onnistuneesti loppuun saakka. Se oli ensimmäinen suuri ohjelmointiprojektini, ja siitä jäi minulle valtavasti hienoja muistoja. Opin paljon tiimityöstä, ohjelmoinnin tekniikasta ja ohjelmistosuunnittelusta kokonaisuutena. Sitten olikin jo aika tehdä Installa diplomityö, ja valmistuin diplomi-insinööriksi vuonna 2009.

Diplomityön jälkeen pääsin uuteen mielenkiintoiseen tehtävään määrittelemään järjestelmän seuraavan version keskeistä osaa. Pääsin tapaamaan enemmän asiakasta ja opin ymmärtämään paremmin asiakkaiden tarpeita. Määrittelyn pohjalta toteutimme jälleen hyvällä ryhmällä rivakassa aikataulussa uusien järjestelmien yhteisen jaetun komponentin, minkä jälkeen jäin äitiyslomalle.

iDS_Uratarina Emilia P.

Joustavuudella on suuri merkitys

Instassa perheen ja työn yhteensovittaminen on varmaan ollut niin helppoa, kuin se ylipäätänsä voi koskaan olla. Järjestelyt äitiys- ja hoitovapaan pitämiseksi sujuivat ongelmitta. Esimies huolehti järjestelyistä hyvin. Hoitovapaiden jälkeen, lasten ollessa pieniä, sain tehdä 30-tuntista lyhennettyä työviikkoa. Se helpotti paluuta työelämään ja arjen järjestelyjä.

Myös vapaa-aikaa ja lomia arvostetaan Installa. Päivittäiseen työaikaan voi itse vaikuttaa ja loma-ajat on pitkälti voinut valita pidettäväksi silloin, kun parhaiten itselle sopii. Työaikapankki mahdollistaa sen, että projektien kiireisimpinä aikoina töitä voi välillä tehdä jonkin verran enemmän ja sitten pitää vapaata.

Vuosien kuluessa Insta on kasvanut. Työntekijöitä on tullut paljon lisää. Perustekeminen ei ole kuitenkaan hirveän paljon muuttunut. Tulen töihin, toivotan hyvät huomenet työkavereille, käynnistän tietokoneet ja haen kupin kahvia. Työssä on mukavaa se, että se on konkreettista tekemistä ja oman työn jäljen näkee.

Jatkuvaa kehitystä

Pidän siitä, että projektit ovat pitkäkestoisia, tyypillisesti useamman vuoden pituisia. Työn voi tehdä kunnolla ja vaikeatkin ongelmat tulevat ratkaistuiksi. Vaihtelua työhön tuo myöskin se, että teknologiat kehittyvät nopeasti ja omasta osaamisesta on pidettävä huolta. Välillä asiakkaat tulevat testaamaan järjestelmiä Installe. Silloin he voivat antaa suoraa palautetta kehittäjille. Samalla kehittäjät oppivat asiakkaan toimintatavoista.

Tällä hetkellä teen ilmapuolustuksen koulutusjärjestelmää, jota käytetään johtamisjärjestelmien käyttäjien kouluttamiseen ja harjoitteluun. Ohjelmisto sisältää mm. ominaisuuksia simuloidun ilmatilanteen luomiseen ja hallintaan karttapohjalle. Aihealue on mielenkiintoinen, koska se tarjoaa jälleen uuden näkökulman johtamisjärjestelmien kehitykseen.

Ihmiset Installa ovat ystävällisiä. Työympäristö on vakaa. Pitkäjänteistä työntekoa, sekä tarkkaa ja tunnollista asennetta arvostetaan. Täällä on paljon ihmisiä, jotka ovat olleet Installa töissä pitkään, monet useiden vuosikymmenien ajan. Toisaalta myös uusia innokkaita työkavereita on tullut vuosittain.

Nyt vanha ilmapuolustuksen johtamisjärjestelmä, jota tulin kolmetoista vuotta sitten kesäharjoittelijana tekemään, on jäämässä eläkkeelle. Hyvin palvelleen vanhan järjestelmän ovat korvanneet Instan tekemät uudet järjestelmät. Tekijöinä on ollut niin vanhoja konkareita kuin uusia tekijöitä. Uusia teknologioita hyödyntäviin järjestelmiin on ammennettu osaamista vuosikymmenten ajalta. Kehitystyö Installa sen ja muiden järjestelmien kanssa jatkuu edelleen.

Emilia Poiksalo
Kirjoittaja

Emilia Poiksalo

Senior Software Engineer

Jaa artikkeli

Pysy alan aallonharjalla ja tilaa uutiskirjeemme

Tärkeimmät uutiset, inspiroivat artikkelit ja asiantuntijoidemme ajankohtaisia näkemyksiä eri toimialoilta sekä tietoa tulevista tapahtumistamme.

Hyväksy käyttöehdot. Käsittelemme tietojasi vastuullisesti.
Tutustu tietosuojaselosteeseemme.