Miia Onkalo

24 - 9 - 2020 - Osaajatarinat

Intohimona haasteet

Teknologiajohtaja Miia Onkalo syttyy ajatushaasteista, joita työ Instan tuotekehityksen ja innovaatioiden parissa tarjoaa yllin kyllin. Työn imua tukee perheyrityksen ihmisistä välittävä kulttuuri sekä monitoimialayrityksen tarjoamat kehittymismahdollisuudet.

Puolustus

Toimin tällä hetkellä Instan teknologiajohtajana. Johdan tutkimus-, tuotekehitys- ja innovaatioportfoliota, sen kehittämistä strategiamme mukaisesti. Työhön kuuluu myös uuden liiketoiminnan kehittämistä, konseptointia, ekosysteemityötä sekä julkisen rahoituksen tutkimushankkeita. Osallistun paljon Instan strategiatyöhön, mistä pidänkin paljon. Tällä hetkellä erityisesti puolustuskohdemarkkinan tulevaisuuden työ on keskipisteessä.

Miia Onkalo

Kokemuksia ohjelmistokehityksestä globaaleissa yrityksissä

Koulutukseltani olen sähkötekniikan diplomi-insinööri, ja tietoliikennetekniikka oli pääaineenani.

Ennen Installe tuloa työskentelin kolmessa isossa kansainvälisessä yrityksessä. Nokialla ehdin olla yhteensä reilut kolmetoista vuotta Network ja Mobile Phones -liiketoiminnoissa, joissa toimin erilaisissa ohjelmistokehitystehtävissä ja osallistuin paljon ketterien menetelmien käyttöönottoon ja kehittämiseen. Accenturella jatkoin samanlaisissa tehtävissä.

Intelillä olin hieman vajaat neljä vuotta, suorituskykytestauksen parissa sekä tietoturvatestaustiimin vetäjänä. Tästä ajasta jäi vahvaa tietoturvaosaamista.

Installe tulin tammikuussa 2017 Insta Response -ohjelmistotuoteperheen testausta vetämään. Laajan ohjelmistojärjestelmän parissa työskentely olikin uutta ja mielenkiintoista. Tästä kuitenkin ura vei pian teknologiajohtajaksi.

Insta tarjosi mitä hain, ja vielä enemmän

Installe hain, koska halusin vaihtaa suomalaiseen yritykseen. Haarukoin tietoisesti suomalaisia yrityksiä, joilla olisi iso toimipiste Tampereella. Etsin paikkaa, josta löytyisi vakautta ja kutakuinkin normaalit työajat ilman eri aikavyöhykkeiden tuomia aikatauluhaasteita ja rasitusta.

Toinen, henkilökohtaisempi syy oli se, että paperikoneasentajaisäni on työuransa aikana tehnyt paljon töitä yhdessä Insta Automationin asentajien kanssa ja isälläni oli todella positiivinen mielikuva Instasta. Myös omia entisiä työkavereita oli useita Instassa töissä.

Todellisuus vastasi varsin hyvin mielikuviani. Perheyrityksen henki näkyy työntekijöistä välittämisenä. Jokainen meistä on ihminen, jolla on arvo, eikä resurssi. Myös omistajien ja johdon läheisyys näkyy arjessa ja pidänkin siitä, että voin tuntea ihmiset roolin takana. Etsimäni järkevät työajatkin toteutuvat täällä ja lomat voi pitää oikeasti lomina.

Työn sisällön suhteen minulla ei ollut vahvaa mielikuvaa ennakkoon. Tutustuttuani taloon ymmärsin kuitenkin, että meillähän tehdään enemmän ja laajemmin, kuin olin etukäteen tiennyt. Opin samalla myös, että täällä voi tehdä paljon asioita, mihin ei missään muualla pääse mukaan. Täällä on tekijöille tarjolla hyvin uniikkeja projekteja ja mahdollisuuksia toimia erilaisissa rooleissa.

Yksi parhaista puolista työssäni on päästä työskentelemään pitkän elinkaaren liiketoimintojen kanssa, niissä pystyy kehittämään itseään uppoutumalla hyvinkin syvälle asiaan. Pidän kuitenkin myös monitoimialayrityksen vaihtelun määrästä, mahdollisuuksia on todella paljon ja hommia voi myös vaihtaa.

Henkilökohtaisesti koen, että olen saanut tehdä sitä, mitä haluan, kunhan vain olen osannut pyytää. Se mahdollistaa kokeilemista ja omien mielenkiintojen perässä menemistä, jos se on oma juttusi. Samalla täällä kunnioitetaan myös sitä, että voi halutessaan tehdä samaa työtä pitkään. Omannäköisten urapolkujen luominen motivoi ihmisiä.

Tulevaisuudelle haaveena lisää oppimista

Aloitin työelämässä vuonna 1998, ja nyt olen käytännössä urani puolivälissä. Koen, että edessäni on vielä aika paljon mielekästä tehtävää. Pidän uuden oppimisesta ja oman ajatteluni haastamisesta, joten haluan kehittää itselleni vielä uuden vahvan osaamisalueen, esimerkiksi puolustusteknologia voisi olla sellainen. Koen olevani siinä vasta hyvin opetteluvaiheessa ja toimiala on niin erilainen.

Toisena asiana minua kiinnostaa valtavasti strategiatyö ja toivonkin pääseväni kehittämään itseäni myös siinä. Kaipaan haasteita koko ajan ja koen, että Instan kohdemarkkinoissa, joissa samat tulevaisuuden teknologiat punoutuvat erilaisiksi asiakkaita palveleviksi ratkaisuiksi tarjoaa näitä.

Työelämän vastapainona on liikuntaa, lapset ja valokuvaus. Valokuvaus on pitkäaikainen harrastukseni. Isäni on lintukuvaaja, joten sieltä tämä intohimo on varmaan minuunkin tarttunut, vaikka kuvaankin itse kaikkea muuta. Tykkään haastaa itseäni töiden lisäksi valokuvausalueella ja valitsen aina jonkun teeman, jota treenata ─ nyt vuorossa ovat mustavalkoiset kukkakuvat.

Miia Onkalo
Kirjoittaja

Miia Onkalo

Vice President, Business Development, Insta Advance

Jaa artikkeli

Pysy alan aallonharjalla ja tilaa uutiskirjeemme

Tärkeimmät uutiset, inspiroivat artikkelit ja asiantuntijoidemme ajankohtaisia näkemyksiä eri toimialoilta sekä tietoa tulevista tapahtumistamme.

Hyväksy käyttöehdot. Käsittelemme tietojasi vastuullisesti.
Tutustu tietosuojaselosteeseemme.