Jonna Mäkelä

21 - 9 - 2021 - Osaajatarinat

Ilmailualalla maltti on valttia

Laatupäällikkö Jonna Mäkelä nauttii uuden ideoimisesta ja menetelmien kehittämisestä. Ilmailun parissa työskentelevän Jonnan mielestä omassa työssä parasta on ehdottomasti monipuolisuus ja yhteistyö muiden osaajien kanssa.

Puolustus

Alun perin suoritin elektroniikka-asentajan ja lukion kolmoistutkinnon, jonka jälkeen suuntasin suoraan työelämään. Tuolloin vuonna 2006 ajattelin, että en koskaan tulisi opiskelemaan pidemmälle, ainakaan insinööriksi. Ensimmäinen oman alan työpaikkani oli linjastolla, elektroniikkakokoonpanotehtävien parissa.

Ensimmäisen työvuoden aikana törmäsin sattumalta mahdollisuuteen tehdä töitä mittalaitekalibrointien parissa Puolustusvoimilla. Kalibrointi oli minulle täysin uutta, mutta siirryin rohkeasti työpaikasta toiseen, ja Puolustusvoimien mekaanikkona vierähtikin reilut 11 vuotta. Tuona aikana tein perustöiden lisäksi paljon myös kehitystyötä erilaisten mittalaitteiden parissa. Osa mittaustekniikoista kaipasi päivitystä, ja olen aina pitänyt uuden ideoimisesta sekä menetelmien kehittämisestä.

Vuonna 2018 mieleni oli muuttunut ja aloitin työn ohella opinnot konetekniikan insinööriksi, koska halusin syventää omaa osaamistani. Saman vuoden syksynä törmäsin Instan työpaikkailmoitukseen, joka jollain tapaa kolahti. Ilmoituksessa ei vaadittu pitkää listaa osaamisalueista, vaan työhön soveltuvaa henkilöä. Ilmoitus puhutteli minua ja hetkeä myöhemmin aloitin työt Instan lentokelpoisuusyksikössä avioniikkainsinöörinä.

Sattuman kautta uusiin tehtäviin

Alkuun tein Installa nelipäiväistä viikkoa, jotta sain insinööriopinnot suoritettua. Arvostan Instassa työnantajana joustavuutta. En olisi alkuun voinut kuvitellakaan, että vaihtaisin työpaikkaa - varsinkaan kesken opintojen. Niin kuitenkin kävi ja olen muutokseen erittäin tyytyväinen.

Ensimmäinen roolini Installa avioniikkainsinöörinä piti sisällään muun muassa erilaisten ohjeiden, tarkastuspöytäkirjojen ja huoltovalmiuksien käsittelyä sekä muutosten vaatimien toimien koordinointia. Yksi mieleenpainuvimmista töistä oli Instan hengitysilmamonitorin (IPBAM) uuden huoltovalmiuden saavuttaminen, joka oli monivaiheinen prosessi. Lentokelpoisuuden ja huoltovalmiuden hallinta vaatii erityisen tarkkoja toimia esimerkiksi dokumentoinnin suhteen.

Alkuvuodesta 2022 minulle tarjoutui hieman sattumalta mahdollisuus siirtyä ilmailuliiketoiminnan laatupäällikön tehtäviin. Laatuun liittyvät työtehtävät ovat aina houkutelleet ja kiinnostaneet minua, ja olin aikanaan taloon tullessa maininnut asiasta. Kun organisaation sisältä nousi tarve laatupäällikön rooliin ja minua kysyttiin tehtäviin, tuntui hyvältä ottaa tehtävä vastaan jo tässä vaiheessa uraa.

Työssäni vastaan, että meillä toimitaan ISO 9001 -laadunhallintajärjestelmän mukaisesti, ja että suunnittelu- ja valmistustoiminnan sopimusvaatimukset täyttyvät AQAP-2110 mukaisesti. Prosessimme ovat suunniteltu standardien mukaisesti ja ne toimivat ohjenuorana tekemisellemme. Työhöni kuuluu paljon jatkuvan kehityksen periaatteisiin liittyviä toimenpiteitä, joita nousee esille esimerkiksi ulkoisista auditoinneista, tekemistäni sisäisistä auditoinneista sekä päivittäessä prosesseja, ohjeita ja muita dokumentteja. Kuuntelen herkällä korvalla muiden kokemuksia asioiden toimivuudesta ja sovellan saatua palautetta kehitystyössä. Olen mukana esimerkiksi projektikatselmoinneissa, jolloin saan olla osana koko ketjua alkaen tarjousvaiheesta ja päättyen tuotteen lähetykseen. Näkemys koko organisaation toimintaan on laajentunut.

Olen vahva kirjoittaja ja pidänkin työtehtävistä, joissa saan kirjoittaa. Työtehtävät ovat vaihtelevia ja monet työt vaativat taustatyötä ennen varsinaista tekemistä. Pidän siitä, että omaa työtä saa organisoida ja työjonoa purkaa suhteellisen vapaasti. Välillä joku tehtävä muuttuu kiireelliseksi ja silloin se priorisoidaan korkeimmalle. Yksi työn parhaista puolista on, että siinä toteutuu konkreettisella tavalla yksi Instan arvoista: "teemme kerralla kunnollista".

Yhteistyön tärkeys

Tykkään kehittää asioita, mikä onkin olennaisessa roolissa tässä tehtävässä. Uuden oppiminen ja halu auttaa motivoivat minua ja koen, että työlläni on suuri merkitys. Tuotteidemme laatu on ensisijaisen tärkeää, jotta tuotteet toimivat määritettyjen vaatimusten mukaisesti. Tavoitteena on myös tehdä oikeita asioita oikein. Lisäksi koko konsernitasolla sertifioidut ympäristö- ja TTT-hallintajärjestelmät ohjaavat toimintaa, ja niiden tietoisuuden edistäminen on tärkeää.

Itselläni on usein uusia ideoita mielessä ja koen, että minun on luontevaa ja helppoa jakaa asioita muiden kanssa. Työni sopii henkilölle, joka on oma-aloitteinen ja tulee toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Vaikka laatutyö saatetaan mieltää yksinäiseksi, minusta näitä asioita tehdään yhdessä ja olenkin päässyt tekemään töitä kaikkien ilmailun yksiköidemme kanssa. Myös pitkäjänteisyys on ilmailualalla valttia ja sitä olenkin joutunut opettelemaan hieman malttamattoman luonteeni takia.

Arvostan Instassa erityisesti joustavuutta, viihtyisää työympäristöä, mukavia työkavereita ja hyviä työsuhde-etuja. Vastapainoa työlle saan esimerkiksi liikunnasta, ulkoilusta ja kokkailusta. Jääkiekkopeleissä käyminen ja kavereiden tapaaminen ovat myös mukavaa vastapainoa työlle.

Jonna Mäkelä
Kirjoittaja

Jonna Mäkelä

Quality Manager

Jaa artikkeli

Pysy alan aallonharjalla ja tilaa uutiskirjeemme

Tärkeimmät uutiset, inspiroivat artikkelit ja asiantuntijoidemme ajankohtaisia näkemyksiä eri toimialoilta sekä tietoa tulevista tapahtumistamme.

Hyväksy käyttöehdot. Käsittelemme tietojasi vastuullisesti.
Tutustu tietosuojaselosteeseemme.