Ville_Somppi

20 - 7 - 2021 - Näkemyksiä

Modernin puolustusteknologian heikoin lenkki on ihminen

Teknologia kaikissa muodoissaan kehittyy hurjaa vauhtia, ja monet nykyään arkipäiväiseltä tuntuvat asiat ovat aiemmin olleet täyttä utopiaa.

Parhaimmillaan teknologia sulautuu saumattomasti tukemaan ihmisten arkea ja tehostamaan työskentelyä. Usein teknologiset innovaatiot kuitenkin monimutkaistavat asioita sekä nostavat tekemisen intensiteettiä, jolloin ihminen saattaa jäädä tavoitellun tehokkuusloikan jalkoihin. Sama yleinen käytettävyyshaaste koskee myös puolustusteknologiaa. Tiedon määrä lisääntyy, päätöksenteko nopeutuu ja teknologian kilpajuoksussa tavoitellaan aina parempaa kokonaissuorituskykyä. Ei ole siis yllätys, että koneoppimisesta ja tekoälystä etsitään helpotusta informaatioähkyyn tai että käyttäjäkokemuksen suunnitteluun ja käytettävyyteen panostetaan yhä enemmän.

Ville_Somppi

Tasapainoilua teknologisen suorituskyvyn ja ihmisen kestokyvyn välillä

Installa on vuosikymmenten kokemus erilaisten puolustusjärjestelmien ja laitteiden kehittämisestä, joten tasapainoilemme itsekin digitalisaatioaallon harjalla. Ohjelmistoissa käytettävyyden hiominen on fyysisiä laitteita helpompaa, koska saatavilla on enemmän keinoja koekäyttää tulevaa järjestelmää. Mitä monimutkaisemmaksi ja laajemmaksi kehitettävä kokonaisuus muuttuu, sitä vaikeampaa loppukäyttäjän kokemuksia on kuitenkin ennakoida ilman pitkälle vietyjä prototyyppejä. Äärimmäinen esimerkki modernin puolustusteknologian haasteesta ovat hävittäjälentokoneet, joissa teknologian suorituskyky ylittää moninkertaisesti ihmisen fyysisen ja henkisen kestokyvyn. Järjestelmävalmistajat joutuvat etsimään optimia kokonaisjärjestelmän ja ihmisen suorituskyvyn välillä, mutta kuinka simuloida ja luotettavasti todentaa ihmisen kykyä vastaanottaa informaatiota sekä tehdä nopeita päätöksiä musertavien G-voimien vallitessa ja välittömästi henkeä uhkaavassa tilanteessa? Tuotekehityksen kannalta ongelmien ja virheiden löytäminen on sitä helpompaa, mitä aiemmin havainto on tehty. Prosessin alkuvaiheessa ominaisuus tai osajärjestelmä voidaan suunnitella loppukäyttäjäpalautteen perusteella kokonaan uudestaan, mutta varsinkin turvallisuuskriittisessä lentotoiminnassa käytössä olevan järjestelmän muuttaminen tarkoittaa usein vuosien työtä.

Ratkaisuja suorituskyvyn parantamiseksi

Loppukäyttäjän haasteiden ratkominen on Installe päivittäistä työtä, oli kyse sitten ohjelmistojen kehittämisestä, laitteiden korjaamisesta tai kokonaisjärjestelmän puutteiden paikkaamisesta. Aiemmin mainittu esimerkki ihmisen suoriutumisesta hävittäjälentokoneen osana on Instan kannalta kiinnostava haaste, koska sen ratkaisemisessa täytyy yhdistää ymmärrystä puolustusteknologiasta, ihmisen fysiologiasta sekä loppukäyttäjien tarpeista. Suomen Puolustusvoimien strategisena kumppanina Insta on kerryttänyt osaamista kaikista näistä aihepiireistä sekä luonut maailmanlaajuisesti käytössä olevia tuotteita lentomiehistölle suorituskyvyn parantamiseksi ja turvaamiseksi. Puolustusteknologia ja ilmailu vaativat toimijoiltaan pitkäjänteistä panostusta, ja Insta aikoo omalta osaltaan jatkaa pyrkimyksiään puolustusteknisten ratkaisujen kehittämiseen, jotta ihmisen ei tarvitse olla heikon lenkki!

Ville Somppi
Kirjoittaja

Ville Somppi

Myynti- ja liiketoimintajohtaja

Jaa artikkeli

Pysy alan aallonharjalla ja tilaa uutiskirjeemme

Tärkeimmät uutiset, inspiroivat artikkelit ja asiantuntijoidemme ajankohtaisia näkemyksiä eri toimialoilta sekä tietoa tulevista tapahtumistamme.

Hyväksy käyttöehdot. Käsittelemme tietojasi vastuullisesti.
Tutustu tietosuojaselosteeseemme.