Lassila

11 - 8 - 2021 - Näkemyksiä

Huoltovarmuutta tulevaisuuden teknologisiin vaatimuksiin

Instan ja Puolustusvoimien yhteinen historia on jatkunut jo kuudella eri vuosikymmenellä. Yhteisen tekemisen juuret ulottuvat aina 1970-luvun puolelle.

Pitkäaikainen kumppanuus on alkanut yhteistyönä Ilmavoimien kanssa, laajentuen vähitellen muihin puolustushaaroihin ja johtaen strategisen kumppanuuden solmimiseen Instan ja Puolustusvoimien kesken vuonna 2015. Tiivis yhteistyö on luonut keskinäiseen suhteeseen vahvan luottamuksen.

Puolustusvoimien strategisena kumppanina Installa on erityinen asema seuraavan sukupolven hävittäjähankkeessa. Sitoutumisemme kumppanuuteen ja sen syventämiseen edelleen kohti tulevaa HX-sopimusta nähdään Instan tulevaisuuden strategiassa korkealla. Puolustusvoimien pitkäaikaisena kumppanina hävittäjähanke on Instan puolustusliiketoiminnalle äärimmäisen merkittävä kokonaisuus.

Lassila

Kustannustehokasta ylläpitoa kotimaassa

Suomen Hornet-monitoimihävittäjät otettiin käyttöön vuosina 1995–2000. Samalla Suomeen rakennettiin kattavat ylläpitokyvyt, joilla taataan huoltovarmuus kotimaassa. Ylläpitotoiminnan pääpaino on hävittäjien elinkaaren turvaamisessa sekä huollollisissa toiminnoissa, joita tehdään koko ajan Puolustusvoimien kanssa tiiviissä yhteistyössä. Kaluston on pystyttävä vastaamaan sille osoitettuihin tehtäviin ja puolustussektorin haasteisiin niin kauan kuin Horneteilla lennetään. Insta on ollut tiiviisti mukana koko Hornetin elinkaaren aikaisessa kehityksessä ja ylläpidossa. Instaan on rakennettu kattavat avioniikan ja järjestelmien huolto- ja ylläpitokyvyt, joiden avulla osaltamme varmistamme kaluston suorituskyvyn uusien hävittäjien käyttöönottoon asti. Nykyisten hävittäjien suunnitellun 30 vuoden elinkaaren mukaan ne tulevat poistumaan vuosina 2025–2030.

Uuteen teknologiaan ja puolustussektorin kehitykseen liittyvät erityispiirteet on tärkeä tuntea ja ottaa huomioon, kun mietitään huoltoratkaisua uudelle hävittäjälle. Uuden hävittäjän monimutkaiset järjestelmät vaativat entistä enemmän teknologiaosaamista ja perinteinen korjaamotoiminta tulee muuttumaan teknologisen kehityksen myötä. Hornet-lentokaluston osalta on saavutettu merkittäviä kustannussäästöjä tekemällä kehitystä ja ylläpitoa Suomessa. Insta haluaa yhdessä Puolustusvoimien kanssa varmistaa sen, että tulevaisuuden Suomessa on tarvittava osaaminen niin normaalioloissa kuin kriisinkin aikana. Strategisena kumppanina kohdistamme toimintoja HX hävittäjähankinnan tukemiseen ja tulevan hävittäjän huoltovarmuuden mahdollistamiseen ja uusien suorituskykyjen luomiseen.

Tulevaisuuden suorituskyky luodaan hyvällä yhteistyöllä

Tulevaisuuden HX-hävittäjien teknologiset vaatimukset ovat paljon nykyisten Hornet-hävittäjien tasoa korkeammalla. Vaikka meillä on pitkä kokemus ja tiivis yhteistyö Puolustusvoimien kanssa taustalla, tulee meidän pystyä kehittämään osaamistamme uudelle tasolle. Uuden hävittäjän monimutkaiset järjestelmät vaativat entistä enemmän erityisosaamista, laaja-alaista teknologian tuntemista sekä uusien toimintojen integroimista keskenään. Teknologian tulee mahdollistaa tiedon kerääminen, hallinnointi ja analysointi turvallisissa ympäristöissä, hyödyntäen niin olemassa olevia työkaluja kuin tekoälyäkin.

Pitkä kokemuksemme sotilastason turvallisuusvaatimuksista sekä järjestelmien kehityksestä, ja asiantuntijuutemme korkean tietoturvatason kyberturvallisuusratkaisujen ja järjestelmäintegraatioiden parissa on vankalla pohjalla. Kyberturvallisuuden asiantuntijaroolimme tulee nousemaan avainasemaan HX-hävittäjien toimintojen ylläpidossa. Instan kyberturvalliset johtamisjärjestelmät ja kokonaisratkaisut suunnitellaan ja kehitetään käytettäväksi ympärivuorokautisessa operatiivisessa ympäristössä.

Instan kyvykkyys perustuu pitkään kokemukseen siviili- ja sotilasilmailun avioniikkajärjestelmien huollosta ja ylläpidosta sekä mittavasta osaamisesta järjestelmätoimittajana. Tavoitteenamme on varmistaa mahdollisuus hyödyntää kotimaahan rakennettavia kykyjä ja osaamista tehokkaimmalla mahdollisella tavalla, luoden vahvan pohjan huoltovarmuudelle, kustannussäästöille ja tulevaisuuden teknologiaosaamisen turvaamiselle.

Alex Lassila
Kirjoittaja

Alex Lassila

Vice President, Insta ILS

Jaa artikkeli

Pysy alan aallonharjalla ja tilaa uutiskirjeemme

Tärkeimmät uutiset, inspiroivat artikkelit ja asiantuntijoidemme ajankohtaisia näkemyksiä eri toimialoilta sekä tietoa tulevista tapahtumistamme.

Hyväksy käyttöehdot. Käsittelemme tietojasi vastuullisesti.
Tutustu tietosuojaselosteeseemme.