Kädet_pitelevät_tablettia

30 - 8 - 2022 - Referenssit

Codeaxin digitaalinen työkalu edistää kiinteistöturvallisuutta ja tuo tehokkuutta turvallisuuden suunnitteluun

Uudenlainen työkalu helpottaa pelastussuunnitelmien laatimista ja käyttämistä. Järjestelmä varmistaa, että turvallisuuteen liittyvä tieto päivittyy reaaliaikaisesti ja löytyy yhdestä paikasta. Helposti saavutettava työkalu syntyi käyttäjien tarpeita kuunnellen.

Pelastussuunnitelma on yksi taloyhtiöiden ja työpaikkojen tärkeimmistä turvallisuusvälineistä, mutta niiden arvostus on jäänyt heikolle tasolle. Taustalla vaikuttaa se, että suunnitelmat ovat usein paperinmakuisia dokumentteja, joiden lukeminen ja ymmärtäminen on hankalaa.

– Pelastussuunnitelmat koskettavat kaikkia ihmisiä tavalla tai toisella, mutta niiden jalkauttaminen käyttäjätasolle on monesti haastavaa – ei kiinteistön käyttäjällä ole intressiä tutkia raskasta dokumenttia. Meidän mielestämme turvallisuus on kuitenkin kaikkien oikeus, eikä pelkästään velvollisuus, kertoo Codeaxin toimitusjohtaja Ari Virtanen.

Koska perinteinen tapa esittää pelastussuunnitelmat ei ollut helposti lähestyttävä, Codeax päätti korjata tilanteen uudenlaisella työkalulla.

Kädet_pitelevät_tablettia

Tehokkuutta ja ennustettavuutta datapohjaisella ratkaisulla

Uusi työkalu toteutettiin Instan kanssa avaimet käteen -periaatteella. Käyttäjäystävällinen ja saavutettava lopputulos syntyi tiiviissä yhteistyössä sekä Instan että Codeaxin, mutta myös loppukäyttäjien kanssa. Työkalua on kehitetty alusta asti yhdessä pilottikäyttäjien kanssa, ja lopputulos on kehittynyt yhdessä iteroiden.

– Insta toi projektiin hyvää UX- ja UI-osaamista ja niihin liittyviä näkökulmia, joita emme olisi itse välttämättä osanneet huomioida. Substanssi tuli meiltä, mutta Insta tiesi miten se pitää toteuttaa, jotta se saavuttaa kohdeyleisön, Ari Virtanen kertoo.

Kiinteistöiden käyttäjille uusi työkalu näyttäytyy siten, että tulevaisuudessa pelastussuunnitelman saa auki esimerkiksi mobiililaitteella QR-koodin avulla. Käyttäjä voi tarkastella kiinteistön pohjapiirroksia ja sinne sijoitettuja turvallisuusvälineitä, kokoontumispaikkoja tai esimerkiksi poistumisreittejä. Lopputulos on mahdollisimman kielineutraali, sillä moni asia voidaan esittää tekstin sijaan kuvalla tai videolla. Mukaan voidaan liittää ääntä, ja tarkoitus on hyödyntää kehityksessä esimerkiksi 3D-teknologiaa.

Kiinteistön käyttäjien lisäksi työkalua suunniteltaessa huomioitiin kiinteistöturvallisuudesta vastaavat henkilöt.

– Suunnitelmien tekemisen tulee olla miellyttävää. Tämän työkalun myötä suunnitelman tekeminen ei edellytä insinööriosaamista, vaan se on intuitiivista kaikille kiinteistöturvallisuudesta vastaaville henkilöille, Virtanen toteaa.

Työkalun tarkoitus on myös tehostaa kiinteistöturvallisuuden suunnittelua ja ylläpitoa. Kehitystyössä kiinnitettiin erityistä huomiota tietomallin eheyteen, mikä mahdollistaa tietokannassa sijaitsevan datan yhdistelyn. Näin ollen moni asia on monistettavissa ja tietoa voidaan siirtää suunnitelmissa esitettyjen objektien välillä – esimerkiksi alkusammuttimien tarkastuksen jälkeen kaikkien kiinteistön sammuttimien tarkastuspäivä voidaan päivittää vain muutamalla napinpainalluksella. Tehdyt muutokset päivittyvät reaaliaikaisesti, joten tietokatkoksia ei tule ja ajantasainen dokumentaatio on jatkuvasti kaikkien käyttäjien saavutettavissa.

Kaikki kiinteistöturvallisuuteen liittyvä yhdessä paikassa – myös turvallisuuskriittisissä ympäristöissä

Pelastussuunnitelma edellytetään lukuisilta rakennuksilta, joista yksikään ei ole toistensa kaltainen. Codeaxin työkalu joustaa kuitenkin erilaisten ja eri kokoisten rakennusten tarpeisiin sekä esimerkiksi tapahtumien pelastussuunnitelmien hallintaan. Se on ennen kaikkea alusta, joka kokoaa kaiken kiinteistöturvallisuuteen liittyvän dokumentaation yhteen paikkaan helposti kaikkien saataville.

Pelastussuunnitelmien lisäksi ohjelmaan on mahdollista integroida muita kiinteistön turvallisuuteen liittyviä materiaaleja. Siihen on helppo liittää muun muassa kiinteistöön liittyvät riskit ja vaarat sekä niihin liittyvät johtopäätelmät. Työkalussa voidaan säilyttää salattavia tietoja, sillä ohjelmisto mahdollistaa rajatut lukunäkymät kiinteistökohtaisesti.

– Joissakin kiinteistöissä voi olla tiloja, joiden turvallisuustiedot ovat osin salaisia. Työkalu varmistaa, että oikeat ihmiset saavat oikean tiedon, kertoo Codeaxin markkinoinnista vastaava Nonna Saarinen.

Datan turvallisuuden takaamiseksi kaikki ohjelman tieto säilytetään Instan palvelimilla Suomessa.

– Instan maine suomalaisena toimijana oli meille tärkeä. Lisäksi arvostin projektitiimin toimintaa, osaamista ja avointa kommunikaatiota. Lopputulos näyttää siltä, mitä siltä odotin, Ari Virtanen päättää.

Kuva: Codeax Oy.

Haluatko luoda jotain vastaavaa? Ota yhteyttä!

Tom Hannelius

Director SW Consulting
Insta Advance
etunimi.sukunimi (at) insta.fi

Tom Hannelius
Kirjoittaja

Tom Hannelius

Director, Software Consulting, etunimi.sukunimi (at) insta.fi

Jaa artikkeli

Pysy alan aallonharjalla ja tilaa uutiskirjeemme

Tärkeimmät uutiset, inspiroivat artikkelit ja asiantuntijoidemme ajankohtaisia näkemyksiä eri toimialoilta sekä tietoa tulevista tapahtumistamme.

Hyväksy käyttöehdot. Käsittelemme tietojasi vastuullisesti.
Tutustu tietosuojaselosteeseemme.